DOĞAN GRUBU'NDAN DOĞU ÇIKARTMASI!.. HÜRRİYET YÖNETİMİ ÖZGÜRLÜK TRENİ KONSERİYLE STRES ATTI!..(VİDEO)
Hürriyet hakkımızdır/tren özgürlüktür projesi kapsamında, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eruğrul Özkök, İşadamı Ali Sabancı ve eşi Vuslat Doğan Sabancı çifti stres attı.
KONSERİ 10 BİN KİŞİ İZLEDİ
Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlük kampanyası çerçevesinde Batman'ın Ilısu Barajı altında kalacak tarihi Hasankeyf İlçesi'nde, Ajda Pekkan ile Yüksek Sadakat grubu bir konser verdi. Konseri Kaymakam Bilgehan Bayar, AKP'li Belediye Başkanı Vahap Kusen, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, işadamı Ali Sabancı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi yazarları Ahmet Hakan, Cengiz Semercioğlu, Kanat Atkaya, Gila Benmayor, Miliyet Gazetesi Yazarı Hasan Cemal, Hürriyet Gazetesi'nin üs düzey yöneticileri ile Batman, Şırnak,Mardin, Diyarbakır olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen 10 bin kişi izledi.
Hasankeyf'in tarihi dokusu altında Dicle Nehri kıyısına kurulan platformda sahneye ilk olarak Yüksek Sadakat geldi. Yüksek Sadakat, yaklaşık 1.5 saat süren konserinde gençleri coşturdu. Yüksek Sadakat'ın hareketli parçalarına dinleyici gençler de eşlik etti.
TREN GÜNCESİ
Türkiye´de "rayların bizi götürdüğü her yere" gidiyoruz deyip demirağın güneyde 1941´den bu yana son bulduğu noktaya gitmemek olur muydu? Dün Kurtalan´daydık.
Kurtalan´ı en çok Barış Manço´nun 1970´lerde kurduğu efsane orkestrası Kurtalan Ekspres tanıttı bize. Bir de yolu Haydarpaşa´ya düşenler, haftada üç gün Haydarpaşa´dan çıkıp tam 36 saat sonra Kurtalan´a varan Güney Ekspresi´nden aşinadır ona.
Ve o kadar! Kurtalan hakkında başka ne biliyoruz?
Siirt´in ilçesi. 1938´de oradan geçip İran´a uzanması beklenen demiryolunun yapımıyla gelişen, büyüyen ve adı Kurtalan olarak değiştirilen Misriç Köyü.
O zamandan bu zamana demiryolu bir daha da uzanmamış ileriye. Hatta 20 km. uzaktaki, bağlı bulunduğu şehir Siirt´e bile gitmemiş. Kurtalan şimdi bu yolun uzaması, İran hattının başka bir yerden geçmemesi için uğraşıyor.
Yine uzakta olduğu için unutulmuş yerlerden biri, son durak, hüzünlü bir nokta. Sabah küçük istasyonda bizi Kaymakam Mustafa Gündüz, Belediye Başkan Yardımcıları, yerel gazeteciler ve TRT Şeş karşıladı.
Siirt Mücadele gazetesinin sahibi Cumhur Kılıçoğlu, mesajını elimize tutuşturduğu gazetesinde yayınlamıştı: "61 yıllık Hürriyet okuyucusu ve okur temsilcisi adayı olarak aziz konuklarımız sevgiyle selamlıyor ve Mücadele gazetesinin aylardır karşı çıktığı üniversitenin dağ başı uzak yeri konusunda ilgilerini bekliyoruz."
Kurtalan Gazetesi sorumlusu ise ilköğretimdeki okul ihtiyacının peşindeydi: Kurtalan okullarında sınıflar çok kalabalıkmış, ikili eğitime geçilmiş, "en az iki üç okula daha ihtiyacımız var, siz umudumuz oldunuz" dedi. Yine Milli Eğitim´e iletiyoruz buradan.
TRT ŞEŞ EKİBİ DE ORADAYDI
TRT Şeş için "Makamsız Bir Yol Türküsü-Kurtalan Ekspresi" adlı belgeseli çeken ekip de oradaydı. Bey Yapım tarafından hazırlanan ve yönetmenliğini Cengiz Göktaş, görüntü yönetmenliğini Yusuf Güven ve metin yazarlığını Samettin Tokgöz´ün yaptığı belgesel, Haydarpaşa Kurtalan arasındaki güzergahta şehir ve insan hikayelerini ele alıyor. Sanırım biz de Hürriyet Treni olarak Kurtalan´da girdik bu ilginç belgesele.
Ve DTP´li belediye yöneticileri... Onlarla bir süre anlaşamadık; biz "trenimizi gezelim, etkinlikleri izleyelim, insan hakları konuşalım" derken onlar "Gelin çarşımızı gezin, yaptığımız yolları görün" ısrarındaydılar. Son durağın "Unutulduk ama biz çalışıyoruz" ısrarıydı bu. Peki, dedik, Kurtalan´da birlikte turladık.
Henüz şantiye halindeydi Kurtalan caddeleri. Pembe beyaz kaldırımlar döşemekte belediye. Önemli bir kısmı da bitmiş, rahat rahat yürüdük.
Bin bir yol türküsü
Sosyal alanların azlığından şikayetçiler, "Kimse sokağa çıkmıyor o yüzden, bizse çıksınlar istiyoruz, kadınlar sokaklarda rahat gezebilsin, evlere kapanmasın" diyorlar. Bunu sağlamak için tüm kahvehanelerin dışarı masa atmasını yasaklamışlar. Bizse sokak kahvelerinden yanayız tabii, ancak kadınlar da o masalarda oturabildiği sürece! "Haklısınız" diyorlar, "Zamanla o da olacak." Ve yapmayı düşündükleri sanat sokağını, TCDD´den araziyi alabilirse düzenleyecekleri mesire yerlerini anlatıyorlar heyecanla.
Bir seferliğine bir kahvenin önüne masalar atılıyor, çaylarımızı içiyoruz, kadınlı erkekli. Projelerinin adı gibi "Kurtalan Modern Kent" olduğunda yine görüşmek üzere vedalaşıyoruz. Trenle Batman´a doğru giderken haftalık Kurtalan gazetesinin manşetlerine göz atıyorum. Birinde Belediye Başkanı Necati Yılmaz´ın bir sözü var: "Bizler artık ne gerillanın, ne askerin cenazesini görmek istiyoruz!"
Belgeselin de konu aldığı gibi, Haydar-paşa`dan Kurtalan´a, her durakta bin bir türkü var; ama makamlı ama makamsız...
Batman, kız öğrenci yurdu istiyor
Batman istasyonu dün iğne atsan yere düşmez vaziyetteydi. Öğle saatlerinde istasyona giren treni yüzlerce Batmanlı karşıladı.
Treni gezerek projeyi gerçekleştirenleri tebrik eden Batman Valisi Ahmet Turhan, geçtiğimiz günlerde Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Sema Aliye Kavaf´ın şehri ziyaretinden sonra bir sığınma evi açılması için harekete geçtiklerini, önümüzdeki günlerde projenin tamamlanacağını söyledi.
Batman´ın en önemli probleminin ise kız çocuklarının okumaması olduğunu belirten Vali Turhan, "Bunun için köylerden gelecek kızları burada barındırabilmemiz lazım, acil yurt binalarına ihtiyacımız var" dedi.
Tren etkinlikleri, rafineri kenti Batman´ın Kültür ve Sanat Derneği´nin, 11. Uluslararası İstanbul Bienali´ne paralel olarak Batman´da düzenlediği "24 Saat Petrol" sergisine de denk geldi. Sergiye katılan sanatçılar, petrol kavramın sanatsal bir bakışla yeniden sorguluyor.
Bir İnsan Bin İnsan
Serhan Şeşen Müzik Felsefe ve Yaşama Saygı Derneği´nin düzenlediği Tren Sohbetleri´nin üçüncüsü bugün Diyarbakır´da gerçekleşecek. Nurdoğan Arkış, "Bir İnsan Bin İnsan" başlıklı sohbetinde, kendi hayatından yola çıkarak insanlığa ilişkin anlamlı bir bakış oluşturmaya çalışacak. Saat 16.00´da Diyarbakır Garı´nda, Hürriyet Treni´nin Konferans Vagonu´nda gerçekleşecek sohbete tüm meraklılar davetli.
HÜRRİYET TRENİ´NDEN MALATYA´YA
Yarın Hürriyet alan tüm Malatyalılara Hürriyet Hakkımızdır Treni kalemi ve puzzle´ı, "Üç Elma Fidanı" ve "Yörüklerden Unutulmuş Masallar" dergileri hediye. Ayrıca 6-12 Ekim tarihleri arasında Hürriyet´in logosunu tarihiyle birlikte kesip (7 adet) başbayiye getiren herkese Olağanüstü Öyküler Belgeseli (5 VCD)
var hm = new FlashObject("http://webtv.hurriyet.com.tr/adplayer_new.swf", "Hürriyet_Video", "580", "370", "1");hm.addParam('wmode','transparent');hm.addVariable('FlashVars', "&videoid=459&vimage=http://webvideohaber.hurriyet.com.tr/Haber/hasankeyfff_flv.jpg");hm.write("video");