Dizi-sinema sektöründe yeni skandal! Yasak aşk bombası patladı, tehditler ortaya çıktı
ASIL MESELE ÖZEL HAYATLAR DEĞİL, YOK EDİLEN HAYATLAR
Malum, geniş yığınlar seyrettiği oyuncularından bazılarının ortaya saçılan özel hayatlarını dizi film gibi izlemeyi seviyor ama son bir haftadır işittiklerim Türkiye’nin yeni bir Epstein skandalıyla karşı karşıya kaldığına dair ipuçları veriyor.
Akıl almaz gerçekten.
Kriter liyakat, yetenek, çalışma, eğitim ve dürüstlük olmayınca “başka kriterler” devreye giriyor, kendini güzel bulan ve o dizi oyuncularına özenen genç kızlar da kapağı sektöre atıyorlar. Piyasada gördükleri aç yamyamları kadınsı içgüdüleriyle 10 dakikada çözüp “iş” e koyuluyorlar. Sonuçta söktüre söktüre bir rol kaptıkları zaman da artık önlerinde kimse duramıyor. Yapımcılardan başlıyorlar, yönetmenlerden çıkıyorlar. Çünkü onları bünyesine katan kapı gibi ajansları oluyor, doğal olarak da onlara her kapıyı açıyorlar. Sizler sıfır yetenekli, ağır botokslu ve silikonlu “güzel” kızları ekranda “oyuncu” diye izlerken, bu işe emeklerini gönüllerini vermiş olanlar; kadınıyla erkeğiyle elleri böğürlerinde iş bekliyorlar. Yan rollere bu türlerden bulamadıkları için teklif gelirse geliyor. Çünkü artık çürütülmüş sistemin çarklarında öğütülen ve ahlaki değerlerini kaybetmiş bu kadınlar sayesinde piyasayı ellerinde tutanlar da tüm oyunculardan aynı “performansı” bekliyorlar. Bulamadıklarında da “bizimle değilsin” deyip arkalarını dönüyorlar.
Sinema ve dizi oyuncusu Elçin Sangu’nun dün attığı uzun bir flood’un iki tanesini paylaşayım, durumu daha iyi anlatır:
Oyuncu olma hayaliyle yola çıkan pek çok kişi, sistemin dayattığı ağır şartlar altında “kölelik sözleşmesi” olarak tanımlanabilecek anlaşmalarla kariyerlerine adım atıyor. Bu sözleşmeler, sanatçının tüm haklarını ajanslara veya yapımcılara devretmesine neden olurken, yaratıcı özgürlüklerini ve ekonomik haklarını kısıtlıyor. Bu durum, sektörde kurumsallık eksikliğinin ve sistemin çarpıklığının en somut örneklerinden biridir.
Sektördeki çarpıklıklar, yetenekli kişilerin sisteme girişini de zorlaştırıyor. Ahbap-çavuş ilişkileri, yeni oyuncuların sektörde varlık göstermesini engellerken, başarılı projeler hak eden oyuncular yerine “bağlantıları güçlü” kişilere teslim ediliyor. Bu durum, yetenekli oyuncuların kariyerlerinde ilerleme sağlayamamasına ve sektördeki adaletsizlik algısının derinleşmesine yol açıyor.