DİNK SORUŞTURMASINI ENGELLEYEN HÜKÜMETTİ! MEHMET YILMAZ'DAN MÜTHİŞ İDDİA!

Hükümet, en başından itibaren bu konuyu araştırma konusunda gönülsüz davrandı! Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz'a göre bunun sebebi ne?

Dink soruşturmasını engelleyen hükümetti

HRANT Dink’in ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı davada Türkiye tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kararın gereği olan unsurları ele almaya hazır olduklarını söylüyor. “Gerek ifade özgürlüğü, gerekse Sayın Dink’in hayatının korunması konusunda devlet olarak ne tür aksamalar olmuşsa bunların gereğini yapmak bizim sorumluluğumuz” diyor.

İfade özgürlüğü meselesinde ne tür aksamaların olduğu belli!

1- Türkiye’de yasalar hâlâ demokratik bir ülkede kabul edilemeyecek yasaklamalar içeriyor.

2- Mahkemeler, kanunları özgürlükleri genişletmek için değil, tam tersine daraltmak için yorumluyor. Kaldırılan her ceza maddesinin yerine, mevcut kanundan bir başka maddenin uydurulmasının nedeni bu.

Demek ki Dışişleri Bakanı’nın sözünü ettiği ve hükümetinin çözmesi gereken sorun bu. TBMM’de yeterli çoğunlukları da olduğuna göre, vakit geçirilmeden ifade özgürlüğü üzerindeki engellerin kaldırılması gerekiyor.
Mahkeme kararının kabul edilmesiyle birlikte bu cinayet ile ilgili soruşturmaların da yeniden yapılması gerekiyor:

Mahkemenin kararının özeti şu: Trabzon ve İstanbul emniyet müdürlükleri cinayetin işleneceği ile ilgili duyumlar almasına rağmen bunu önleyecek bir harekette bulunmadılar. Trabzon emniyeti kendisine gelen istihbaratı ciddiyetle takip etmedi, İstanbul emniyeti gelen ihbarı ciddiye alıp, önlemlerini almadı.

Hükümet, en başından itibaren bu konuyu araştırma konusunda gönülsüz davrandı.
Bazı polis müdürlerinin soruşturulmasına bile izin verilmedi. Hatta soruşturulmasına izin verilmeyenlerin içinden terfi ettirilerek daha yüksek makamlara getirilenler oldu.

Yani bu cinayetin arkasındaki gerçek ilişkilerin ortaya çıkmasını istemeyip soruşturmayı engelleyen hükümetti. Dink’in “Türklüğe hakaretten” mahkûm edildiği dönemde de iktidarda aynı hükümet vardı ve yasaları özgürlükçü yönde değiştirmek için kılını kıpırdatmamıştı.

Demek ki Dışişleri Bakanı samimiyse ve hükümetinin bu cinayetteki rolünden gerçekten rahatsız ise bu dosya da yeniden açılmalı. Kimlerin ihmali olduğu, kimlerin Dink’in ölümüne göz yumduğu aydınlanmalı.

Hükümetin bu konuda ayak sürümesi, ucu “Atlantik ötesi cemaatlere” varan bir başka derin devlet yapılanmasının açığa çıkmasından korkusundan kaynaklanıyor.


Mehmet Y. YILMAZ / HÜRRİYET