DİNÇ BİLGİN'E PİYANGO VURDU! TMSF KAÇ MİLYON LİRALIK BORCUNU ÜSTLENDİ?

Etibank'ın eski sahibi Dinç Bilgin de Torba Yasa'ya başvurdu. Ancak Bilgin halen TMSF'den alacaklı olduğu için cebinden para çıkmayacak.

TMSF, Bilgin’in toplam 92.4 milyon liralık vergi ve prim borcunu üstlendi.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı af yasası olarak nitelendirilen Torba Yasa’da, Dinç Bilgin sürprizi yaşandı. Etibank’ın ve Sabah Grubu’nun eski sahibi olan Bilgin, TMSF ile anlaşarak vergi borçlarının yeniden yapılandırılması için başvuruda bulundu. Yapılandırmanın ardından 120 milyon liradan 82.4 milyon liraya düşen Bilgin’in vergi borcunu TMSF ödeyecek.

TMSF ile masaya oturdu

TMSF ile Emlakbank arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, borçlarından bir türlü kurtulamayan Dinç Bilgin, Torba Yasa ile borçların kapatılması konusunda önemli bir adım attı. TMSF’nin yanı sıra, vergi ve prim borcu da bulunan Bilgin, Torba Yasa’dan yararlanmak için TMSF ile masaya oturdu. Bilgin, vergi ve prim borçlarının, Sabah ve ATV’nin satışından elde edilen gelirden karşılanmasını istedi. Bilgin’in talebini değerlendiren Fon Kurulu, 31 Mart 2001 tarihli kararı ile teklife ‘olur’ verdi. Bunun üzerine Bilgin, Etibank’tan, Sabah ve ATV’den kaynaklanan vergi ve prim borçları için yapılandırma başvurusunda bulundu. Borçların yeniden yapılandırılması üzerine, 120 milyon liralık vergi borcu 82.4 milyon liraya düştü. Prim borcu da 10 milyon dolara geriledi. Yapılandırmanın ardından ortaya çıkan vergi ve prim borçlarını TMSF üstlendi. TMSF yetkilileri, prim borcunun ödendiğini, kesinleşen vergi borcunun da süresi içinde peşin olarak ödeneceğini bildirdiler.

265 milyon dolar alacak

Torba Yasa ile birlikte Bilgin, TMSF dışındaki devlet borçlarını ödemiş oldu. Bilgin’in Etibank’tan kaynaklanan 901 milyon, diğer kurumlara da 300 milyon dolar borcu bulunuyor. Bilgin’in, TMSF’ye ödediği toplam para ise Sabah ve ATV’nin satışından elde edilen gelirle birlikte 1.4 milyar dolara ulaştı. Dolayısıyla, Bilgin TMSF’den alacaklı konumunda bulunuyor. Ancak Bilgin’den alacaklı kurumlar arasında yer alan Emlakbank, TMSF’nin belirlediği 35 milyon dolarlık alacak tutarına itiraz ederek, dava açtı. Dava nedeniyle, TMSF ile Bilgin üç yıldır borçların tasfiyesine karar veremiyor. Hesaplarında bloke olarak tutuluyor. Davanın sonuçlanmasının ardından TMSF ile Bilgin masaya oturacak. Son yapılan ‘Torba Yasa’ ödemeleri ve Emlakbank’ın 35 milyon dolarlık ihtilaflı alacağı da düşüldüğünde Bilgin’e yaklaşık 265 milyon dolar ‘para üstü’ verilmesi bekleniyor.

İki dakika kala Torba Yasa’ya giren de var

CUMHURİYET tarihinin en kapsamlı vergi barışı olarak nitelendirilen Torba Yasa’yla ilgili başvurular 31 Mayıs’ta sona ererken, tarihi afla ilgili ilginç sonuçlar da ortaya çıktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği bilgiye göre Maliye’ye ilk başvuru Şanlıurfa’dan geldi. Şimşek, kanunun yayımlandığı ilk gün özel usülsüzlük cezası olan 160 liralık borç için başvurulduğunu bildirdi. Son başvuruyu da 31 Mayıs gecesi saat 23.58’de İstanbul’da, İzmirli bir mükelleften aldıklarını anlatan Şimşek, o gece vergi dairelerinin, saat 24.00’e kadar açık olduğunu 2 dakika kala bu mükellefin motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili Ümraniye’den şahsen başvuruda bulunduğunu söyledi. Şimşek Almanya’dan da saat 22.30 son başvurunun yapıldığını anlattı.

Bundan sonraki sürecin işleyişiyle ilgili bir soru üzerine de, “Biz mükelleflerimizle beyaz bir sayfa açtık’’ diyen Mehmet Şimşek, bu fırsattan, mükelleflerin önemli bir kısmının başvurarak, yararlandığını söyledi. Kendilerinin bundan sonra cari dönem incelemelerine yoğunlaşacaklarını vurgulayan Şimşek, ayrıca vergiyi tabana yayacaklarını anlattı. Şimşek “Bunda başarılı olacağız. Vergi tabana yayıldığı ölçüde zaten düşük olan vergi yükü daha da düşecek” diye konuştu.

Torba’dan ilk yıl 13.5 milyar

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Batman’da düzenlediği basın toplantısında, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının kesin sonuçlarını açıkladı. Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında 6 milyon 32 bin 972 adet dosyanın yapılandırıldığını, bu kapsamdaki alacak tutarının da 36.5 milyar lira olduğunu bildirdi. Bakan Şimşek, Sosyal Güvenlik Kurumu’yla (SGK) birlikte yapılandırılan toplam tutarın 58 milyar 300 milyon lira olduğunu kaydetti. Şimşek dün itibariyle 2011 yılında ödeme yapması beklenen mükelleflerin tamamının ödeme yapması halinde yaklaşık 13.5 milyar liralık bir tahsilat yapılacağını da açıkladı.

Vatandaşın tercihi peşin

Mehmet Şimşek, başvuran mükelleflerin yaklaşık 1.6 milyonunun motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası gibi borçlar için kanundan yararlandığını ve 1.9 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını kaydetti. Şimşek 1 Haziran 2011 tarihi itibariyle 2 milyar 316 milyon 986 bin 208 liralık tahsilat yapıldığını, 76 bin 528 mükellefin kredi kartı kullanmak suretiyle 56 milyon 897 bin 519 liralık ödemede bulunduğunu bildirdi. Şimşek, yasa kapsamında mükelleflere 6 ay, 9 ay, 12 ay ve 18 ay olmak üzere 4 farklı taksitte ödeme seçeneği sunulduğunu hatırlatarak, başvuruda bulunan mükelleflerin yaklaşık yüzde 29’unun peşin, yüzde 34’ünün ise 18 taksitte ödeme seçeneğini tercih ettiğini söyledi. Şimşek yapılandırmadan elde edilecek geliri Türkiye’nin borçlarının azaltılmasında kullanmayı düşündüklerini belirtti.