Dijital oyunlarda "İslamofobi" tehlikesi

- Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:- "Dünya çapında online olarak oynanan bazı oyunlar içerisinde ise İslam'a karşı kara propaganda olarak nitelendirilebilecek imgeler tespit ediliyor. Ne yazık ki kayıt dışı yollardan da bunlara erişim sağlanabiliyor. Tüm bunlara karşı hep beraber duyarlı olarak bunu...

İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, dijital oyunlardaki İslamofobi tehlikesine ilişkin, "Dünya çapında online olarak oynanan bazı oyunlarda İslam'a karşı kara propaganda olarak nitelendirilebilecek imgeler tespit ediliyor. Ne yazık ki kayıt dışı yollardan da bunlara erişim sağlanabiliyor. Tüm bunlara karşı hep beraber duyarlı olarak bunu dile getirmemiz gerekiyor." dedi.

Kılıç, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik ve Spor Bakanları 3. Konferansı kapsamında hazırlanan "Oyunlarda İslamofobi" kitapçığıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Kılıç, dünyada İslamofobinin yayılmaya çalışıldığını dile getirerek, "Aynı zamanda bilgisayar oyunlarının içerisinde dijital dünyada bizim yaptığımız araştırmalar sonucunda İslamofobik birtakım unsurların oyunların içerisine yerleştirilmiş olduğunu görüyoruz. Dinimizce kutsal olarak görülen, birçok simgenin maalesef olumsuz anlamda bazı oyunlarda kullanıldığını tespit ettik. Bununla ilgili zaten çalışmalar yapıyoruz. Bunu özellikle dile getirmemizin nedeni İslam dünyasının ve İslam dünyasında sorumluluk almış kişilerin bunun farkında olarak tedbirlerini almaları, çocukları ve gençleri bu algı operasyonuna karşı korumaları." diye konuştu.

- "Duyarlı olunmalı"

Bu algı yönetimine karşı mücadelenin İİT çatısı altında kolektif olarak verilmesi gerektiğini dile getiren Kılıç, bu mücadelenin kritik olduğunu söyledi.

Kılıç, özellikle ailelerin dijital dünyada ve çocuklarının hangi oyunları oynadıklarının bilmeleri gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda o oyunlar içerisinde ne olup olmadığını araştırmalarını ve sakıncalı gördükleri içerikler karşısında çocuklarını doğru iletişim metotlarıyla uyarmalarının faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bazı oyunların içerisinde şiddet içerikli görseller olduğunu görüyoruz. Bunların zaten yaş sınırı var. Bunlara riayet edilmesi önemli. Dünya çapında online olarak oynanan bazı oyunlar içerisinde ise İslam'a karşı kara propaganda olarak nitelendirilebilecek imgeler tespit ediliyor. Ne yazık ki kayıt dışı yollardan da bunlara erişim sağlanabiliyor. Tüm bunlara karşı hep beraber duyarlı olarak bunu dile getirmemiz gerekiyor."

Tespitleri içeren bir katalog çalışması yaptıklarını anımsatan Kılıç, oyunlarda kutsal mekanlara ait görüntülerin varlığına dikkati çekti.

Kılıç, ses efektlerinde ezan sesinin olumsuz anlamda kullanılmaya çalışıldığını da aktararak, "Bazen üzerine basılan simgeleri veya eşyaların aslında bizim inancımız gereği kabul edemeyeceğimiz noktada olduğumuzu görüyoruz. Bu tespitler çerçevesinde tedbirlerimizi alıyoruz ve yol haritamızı belirliyoruz." dedi.

- İngilizce olarak da basıldı

Gençlik ve Spor Bakanlığınca hazırlanan "Oyunlarda İslamofobi" kitapçığında, her gün milyonlarca kişi tarafından oynanan dijital oyunlardaki İslam karşıtı ses, görsel ve karakterle vurgu yapılırken, söz konusu oyunların en popüler olanları hakkında bilgiler verildi.

Konferans kapsamında davetlilerin de ilgisine sunulan kitapçık Türkçe ve İngilizce olarak basıldı.

Yurtdışında hazırlanan birçok dijital oyunda İslam'ın maddi ve manevi değerleri ile şiddet ve terörizm yan yana gösteriliyor.

Çizgi filmlerde ve dijital oyunlardaki söz konusu karakterler, sesler ile görseller çocuk ve gençlerin bilinçaltına etki ederek, gelecek nesillerin ön yargılı ve İslam düşmanı olarak yetişmesine neden oluyor.

Kitapçıkta İslamofobik içerikleri tespit edilen bazı oyunlar ise şöyle sıralandı:

"GUITAR HERO-3: Konser havasındaki oyun, oyunculara sahnede müzik aleti çaldırma üzerine kurulu. Milyonlarca kullanıcı tarafından talep gören bu oyun sahnede karakteri coşkulu sıçrayışlarlaArapça 'ALLAH' ibaresinin üzerinde dans ettirmektedir.

DEVIL MAY CRY 3/DANTE’S AWAKENING: Dünyaca ünlü Third Person'ın 3. nesli oyunundada; Müslümanların kıblesi olan Kabe'nin kapısı şeytan kulesine girişin sembolü olarak kullanılıyor.

RESIDENT EVIL: Milyonlarca kullanıcısı olan oyunda Hz. Muhammed'in mezarının kapısı, düşmanların ordular halinde geldiği kötülüğün kaos ortamının kaynağı olarak lanse ediliyor. Mescid-i Nebevi'nin kapısının üzerinde İlluminati sembolü yerleştirilirken, oyunun kütüphanede geçen kısmında ise tüm kitaplar raflardayken sadece Kur'an-ı Kerim yerde gösteriliyor.

CALL OF DUTY: Seri bazlı düşünüldüğünde, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük oyun serisi haline gelen Call Of Duty'de harabe bir evin tuvaletinde, kirli bir klozetin tamüstünde hadis-i şerif ile bezeli olan bir çerçeve asılı olduğu tespit edildi. Oyun firmasına giden şikayetler üzerine kaldırılan görsel yerine siyah renk bir çerçeve konuldu.

HITMAN: DNA'sı ile oynanmış bir asker oyun senaryosuna göre düşmanları öldürmeye ve görevleri yerinegetirmeye uğraşır. Türkiye'de de yılın en iyiler arasında yer alan oyunda, İslam'ı aşağılayan görseller kullanıldı.

COUNTER STRIKE: Dünyaca ünlü asker terörist çatışmasına dayalı keskin nişancı oyunu Counter Strike'dateröristler yaralanırken ya da ölürken 'Allahu Ekber' ve 'La ilahe illallah' çığlıkları atıyordu. İslam dünyasının yoğun tepkisi üzerine oyun kurucular tarafından oyuna güncelleme getirilerek ses efektleri oyundan çıkarıldı.

SERIOUS SAM: Dünyayı canavarlardan koruma üzerine kurulu oyunda yaratıklar, Hz. Ali'nin kabrindentüremektedir. Bu sebeple ağır silahlarla Hz. Ali'nin kabrine saldırı içeren bir oyundur.

CLIVE BARKERS UNDYING: Oyunda ilerleyen bölümlerin birinde ana karakter şeytanın saldırısınauğramaktadır. Şeytan, sabit konumda bu saldırıları gerçekleştirirken ayetlerden birinin üzerinde durmaktadır.

ZACK & WIKI: Oyunda kötülük sembolü düşmanlar ölürken 'Allahu Ekber' sesi çıkarıyor.

AYO DANCE: Oyunda Dj 5.000.000 puan kazandığında Kuran-ı Kerim'in üzerinde şarkı söyleyip dans ediyor.

MUSLIM MASSACRE: Oyun çarşaflı kadınlar ve sakallı adamları öldürme üzerine kuruludur. Oyun sonunda Hz. Muhammed'in öldürülmesi isteniyor.

BOMB GAZZE: Gazze'yi bombalayıp, çarşaflı kadınları ve cübbeli erkekleri öldürme üzerine kurulu bir oyundur.

MINARETT ATTACK: Oyunda dağların hemen önünde kiliseleriyle sakin bir İsviçre şehri vardır. Ancak 'başlat' komutunu verir vermez yerden şehri işgal edecek biçimde minareler yükselmektedir. Oyuncu ne kadar minare ya da müezzin vurursa o kadar puan almaktadır. Vurulamayan müezzinler, oyunu kaybetmiş olmanın bir getirisi olarak durmadan ezan okumaktadırlar.

PACMAN: Dünyaca ünlü Pacman'in bir versiyonu Müslüman, çarşaflı kadınları toplayarak ilerleme oyunudur."