DHA muhabirleri de hayatını kaybetmişti! Bayram Otel'in sahibi yeniden yargılanacak!

Van'da meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi yeniden yargılanacak.

Van'da 9 Kasım 2011 meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkılan Bayram Oteli enkazında yaşamını yitiren Doğan Haber Ajansı Muhabirleri Cem Emir, Sabahattin Yılmaz ve hayatını kaybedenlerin yakınları, TBMM'ye geldi.

Ailelerin mücadelesine destek veren Avukat Murat Kemal Gündüz, 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası alan Bayram Oteli sahibi Teyfik Bayram hakkında verilen cezanın az olduğu gerekçesiyle temyiz ettiklerini ve Yargıtay talebi haklı bularak kararı bozduğunu ve otel sahibinin yeniden yargılanmasına karar verdiğini söyledi.

Van depreminde Bayram Otelin enkazında kalarak hayatlarını kaybeden Doğan Haber Ajansı Muhabirleri Cem Emir'in kız kardeşi Sinem Emir, Sabahattin Yılmaz'ın eşi Gönül Yılmaz ve kızı Ecem Yılmaz ile enkaz altında kalan Önal Erol ve Selman Kerimoğlu'nun ailesi, dönemin valisi ve AFAD yetkililerin sorumlulukları olduğu ve soruşturma izni henüz İçişleri Bakanlığı'ndan verilmediğini belirterek TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerden destek istemeye geldi.

İlk olarak depremde hayatını kaybedenlerin yakınları, TBMM'nin Dikmen kapısı önünde toplandı. Polis ekiplerinin de güvenlik önlemi aldığı basın açıklamasını Cem Emir'in kız kardeşi Sinem Emir yaptı. Bayram Otelde yakınlarını kaybettiklerini belirten Sinem Emir, "Toplam 24 kişi hayatını kaybetti. Bütün sorumluların yargılanması için adaletin takipçisi olduk. Adaletin tecelli etmesini istedik. 3'ncü yıl dönümü gelecek ama hala hasar tespiti yapmayan kamu görevlileri, üstelik Van Valisi o dönemde birinci depremden sonra çıkıp basına beyanat verip 'Otellimiz sağlamdır, yüzde 90 hasar tespiti yapılmıştır' diye. Bütün bunları heyete sormamız rağmen hala yargılanmış değil. İç işleri bakanlığından soruşturma izni bekliyoruz. Bunun için buradayız ve siyasi parti temsilcilerinden ve kamuoyunda destek bekliyoruz"dedi.

Ailelerin hak arama mücadelesine destek veren Avukat, Murat Kemal Gündüz ise şunları söyledi:

Daha evvel Van Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurumuz vardı. Hasar tespiti yapılmayan otel binalarında insan konaklamasına izin verilip ikinci depremde yıkılmasından ve 24 kişinin ölümüyle ilgili suç duyurumuz vardı Van Valisi ve AFAD yetkililere hakkında. Van Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmacı makam olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına dosyayı yollamıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosya kendisine gelir gelmez işlemden kaldırma kararı vermişti. Danıştay'a yaptığımız itiraz 'işlemden kaldırma kararlarına karşı yasa yolu yok' diye ret edildi. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı kullanıldı. Anayasa Mahkemesi bizce de isabetli bir kararla hak arama hürriyetinin ve yaşama hakkının ihlali hususlarına dikkat çekerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmaya devam etmesi yönünde karar aldı. Ve bu kararını 2013'ün Ekim ve Kasım aylarında iki ayrı dosyayla bildirmiş olmasına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da 4483 sayılı yasa uyarınca soruşturma izni verecek olan makam olan İçişleri Bakanlığı'na yazı yazmasına karşın, yasada da uzatılmış süre 45 gün inceleme süresi olmasına rağmen bu güne kadar İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma izni verilmesine yada verilmemesine yönelik bir karar çıkmadı. Ailelerin hak arama mücadelesi dönemin Van Valisi ve AFAD yetkilileri hakkındaki takibatın neticelenmesi için bu hak mücadelesini veriyorlar.

OTEL SAHİBİNE YENİDEN YARGILAMA

Gündüz, "Diğer yandan Bayram Oteli işletmecisi, Van Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sonucu 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verilen Teyfik Bayram'ın dosyasına verilen kararı hem sanık vekilleri temyiz etmişti. Hem de aileleri adına biz temyiz etmiştik. Bizim temyiz nedenimiz cezanın az olması nedeniyleydi. Geçen hafta Yargıtay 12'nci Ceza Dairesinde duruşması yapıldı. Biraz önce bu dosyanın kararı açıklandı. Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi taleplerimizi haklı bularak sanığa verilen 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasını 'eylemin ağırlığı ve ölen sayısının fazlalığı' nedeniyle eksik ceza tayin edildiğinden dolayı ailelerin talebi yönünde bozulmasına karar verdi. Bu cezanın alt sınırı 2 yıl, üst sınırı 15 yıldı. Bu itibarla yeniden Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama yapılacak" dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından aileler TBMM'ye girdi ve sırasıyla HDP,CHP ve MHP gruplarıyla görüşme yapacak.