DEVA Partisi’nin Meclis planı belli oldu! Gölge bakanlar, fahri milletvekilleri…

Seçim sonuçlarını değerlendirmek ve yol haritasını netleştirmek için bir seri toplantı yapan DEVA Partisi’nin atacağı adımlar netleşmeye başladı.

Meclis’te 15 milletvekili ile temsil edilen Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi; Gelecek Partisi milletvekillerinin Saadet Partisi’ne (SAADET) geçmesiyle kurulan SAADET Meclis grubunda yer almamayı tercih etti. Seçim sonuçlarını değerlendirmek ve yol haritasını netleştirmek için bir seri toplantı yapan DEVA Partisi’nin atacağı adımlar netleşmeye başladı.

DEVA'NIN MİLLETVEKİLLERİ GÖLGE BAKANLAR OLACAK

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, işleyişi hızlandırmak ve sonuç alıcı adımlar atmak için geçtiğimiz ay parti yönetim mekanizmalarında değişiklikler yapan ve yeni koordinatörlükler oluşturan DEVA Partisi’nin 15 milletvekili için de yeni görevlendirmeler yapıldı. Buna göre DEVA Partisi’nin her bir milletvekili bir bakanlıktan sorumlu olacak. “Gölge bakanlar” gibi çalışacak olan milletvekilleri, sorumlusu oldukları bakanlıkların tüm icraatlarını takip edecek, muhalefet edilmesi gereken durumlarda partiyi bilgilendirecek, vatandaşlardan, sivil toplumdan gelen bakanlıklarla ilgili talep ve şikayetlerin takipçisi olacak. İlgili bakanlıklarla temas gereken durumlarda bakanlarla iletişime geçerek talep ve şikayetleri de aktaracak.

Bu yeni görevlendirmeye göre Adalet Bakanlığı’ndan Mustafa Yeneroğlu; İçişleri Bakanlığı’ndan İdris Şahin; Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sadullah Ergin; Sağlık Bakanlığı’ndan İrfan Karadutlu; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Evrim Rızvanoğlu; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Seda Kaya Ösen; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan Elif Esen ve Selma Aliye Kavaf sorumlu olacak. Ekonomi Politikaları ve Siyasi İşler Başkanı İbrahim Çanakçı da Meclis ve Genel Merkez arasındaki çalışmaların koordinasyonunun sağlanmasından sorumlu olacak.

MİLLETVEKİLLERİ 81 İLİ BÖLÜŞTÜ: HER ŞEHRE BİR VEKİL

DEVA Partisi’ndeki bir diğer görevlendirme de milletvekili bulunmayan iller için oldu. Milletvekili çıkarılamayan iller, 15 milletvekili arasında bölüştürüldü. Bu milletvekilleri sorumlusu oldukları şehirlerin sorunlarını, ihtiyaçlarını yakından takip ederek o ilin milletvekili gibi görev yapacaklar. Milletvekilleri, Meclis kapanır kapanmaz sorumlu oldukları illere gidecek ve ilk etapta yaz sonuna kadar kapsamlı çalışmalar yürütecekler.

DEVA DAHA ÇOK SAHADA OLACAK

Milletvekilleri ve parti yöneticileri, Meclis’teki faaliyetlerinin dışında daha çok sahada olacakları bir çalışma yöntemi de işletecek. Yaşanan sorunların muhatabı kurumların önünde eylem ya da açıklama yapmak gibi pratiğe dönüşecek çok sayıda programla sadece Meclis ve Genel Merkez’de sınırlı kalmayan bir siyaset yapma biçimini tercih edecekler.

"YEREL SEÇİMLERE DEVA OLARAK GİRECEĞİZ"

14 Mayıs seçimleri sonrasında ortaya çıkan tablo sonrasında yerel seçimlere parti logosuyla girme kararının netleştiğini, aksi takdirde ‘tabela partisi’ olmaktan öteye geçilemeyeceğini belirten parti yetkilisi, parti teşkilatlarının da bu yönde net bir talebi olduğunu söyledi. Büyükşehirlerde tüm muhalefetin ittifakının zorunlu olduğunun farkında olduklarını, bunun için adım atabileceklerini belirten DEVA yetkilisi, diğer bütün illerde DEVA olarak aday çıkaracaklarını kaydetti. DEVA yetkilisi, şimdiden adaylık için çok güçlü isimlerden başvuruların geldiğini söyledi.

'YENİ GRUP' MÜMKÜN MÜ?

Gelecek Partisi milletvekillerinin SAADET’e geçmesiyle kurulan Meclis grubunda yer almama kararının siyaseten verilen en doğru karar olduğunu kaydeden parti yetkilisi, DEVA’nın ideolojik gömlek giyen bir parti olmadığını; kendisini merkezde konumlandırdığını, seçmenin de seçim sonucunda verdiği mesajın bu yönde olduğunu ifade etti.

Yakın vadede Meclis grubu kurmak, bunun için vekil transferi gerçekleştirmek gibi bir gündemleri olmadığını, siyasi konjonktürün de şu anda buna uygun olmadığını belirten DEVA yöneticisi, bu konuda temkinli, yavaş, sakin ilerlemeyi tercih ettiklerini belirtti.