Deprem paylaşımları için çok kritik 'Twitter' uyarısı! 'Bu 2 özellik hayat kurtarabilir'
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde büyük yıkımlara yol açan depremler Türkiye'yi yasa boğdu. Hayatını kaybedenlere sosyal medyadan baş sağlığı dileyenler, depremzedelerin de ihtiyaçlarını yine sosyal medya hesaplarında paylaşarak onlara yardımcı olmak istiyor. Ancak bütün bu iyi niyetli çabalara rağmen gözden kaçan bazı detaylar hayati öneme sahip. Doç. Dr. Ali Murat Kırık ve Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan Twitter paylaşımlarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 ve yine Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğündeki depremler tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Her iki deprem sonrasında yaşanan artçılar ise milyonlarca vatandaşı tedirgin ediyor.
Sevdiklerinden ve gelişmelerden haber almak isteyenler soluğu telefonlarında ve sosyal medyada alıyor. Hayatını kaybedenlere sosyal medyadan baş sağlığı dileyenler, depremzedelerin ihtiyaçlarını da yinesosyal medya hesaplarında paylaşarak onlara yardımcı olmak istiyor. Ancak bütün bu iyi niyetli çabalara rağmen gözden kaçan önemli detaylar da var. "Böyle durumlarda sosyal medya platformları da GSM operatörleri gibi kulllanılmalı" diyerek uyarılarda bulunan Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, afet zamanlarında sosyal medyada yapılan yanlışlara dair hayati öneme sahip bilgiler paylaştı.
'SOSYAL MEDYA TIPKI GSM OPERATÖRLERİ GİBİ KULLANILMALI'
Başta deprem olmak üzere doğal afetler sonrasında sosyal medya kullanımının oldukça hayati önem taşıdığına dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Göçük altında kalan insanlar, konumlarının tespit edilebilmesi için hashtag ve mesajlar yoluyla herkese ulaşmaya çalışıyor. İyi niyetli bir şekilde depremzedelere geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isterken aslında hata yapıyoruz. Telefon hatları gibi sosyal medyayı da gereksiz yere meşgul etmiş oluyoruz " ifadelerini kullandı.
Sırf bir şey paylaşmş olmak için sosyal medyayı meşgul etmemek konusunda özen göstermek gerektiğine değinen Doç. Dr. Kırık, etraftaki yoğun sesten göçük altında kalanların sesini duyurmakta zorlandıklarını dile getirdi. Paylaşımlara özellikle bu dönemde çok dikkat etmek gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Kırık, "Paylaşım yaptım, 'geçmiş olsun' dedim, yıkılan binayı çektim ve paylaştım. Bunların hiçbirisi ne yazık ki bir şey değiştirmiyor. Sosyal medya da tıpkı GSM operatörleri gibi kullanılmalı. Şu an gereksiz herhangi bir şey paylaşmanın hiç sırası değil. Devlet kurumlarının ve yetkili kişilerin yaptığı haberler, paylaşımlar baz alınmalı" dedi.