Denizkurdu 2017 Tatbikatı

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığının planlı en büyük tatbikatı Denizkurdu 2017'nin "seçkin gözlemci günü", Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, komuta kademesi ve 19 ülkeden 21 yabancı askeri ataşenin katılımıyla başladı

TCG KEMALREİS (AA) - Deniz Kuvvetleri Komutanlığının planlı en büyük tatbikatı Denizkurdu 2017'nin "seçkin gözlemci günü", Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, komuta kademesi ve 19 ülkeden 21 yabancı askeri ataşenin katılımıyla başladı.

Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun tatbikat kapsamındaki gece atışlarını takip ettiği ve konakladığı TCG Kemalreis Fırkateyni, sabah saatlerinde Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı limanına yanaştı.

Tatbikatın "seçkin gözlemci günü"ne katılacak, aralarında ABD ve Japonya'nın da bulunduğu 19 ülkeden 21 askeri ataşe gemiye çıktı. Yabancı askeri konukların yerlerini almalarının ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu güverteye çıktı. Denizci üniforması giyen Orgeneral Akar, ataşeleri tek tek selamladı.

TCG Kemalreis Fırtakeyni'nin demir alıp limandan hareket etmesiyle Denizkurdu 2017'nin "seçkin gözlemci günü" başladı.

Komutanlığın yüzer, uçar ve dalar tüm unsurlarının katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatı Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele sevk ve idare ediyor.

Tatbikatla, kriz ortamından konvansiyonel bir harp ortamına geçiş sürecinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı tüm unsurların verilecek görevleri yerine getirebilme yeterlilikleri, onarım ve lojistik destek imkanlarının ihtiyaçları karşılama kapasitesi değerlendiriliyor.

Mevcut komuta kontrol yapısının etkinlik seviyesini gerçekçi koşullarda deneme imkanı da sunan tatbikatta diğer kuvvetlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına sağlayacağı desteklerin işlevselliği de tespit ediliyor.

Denizkurdu 2017 Tatbikatı'na Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 14 fırkateyn, 5 korvet, 15 hücum bot, 8 denizaltı, 6 mayın avlama gemisi, 13 lojistik destek gemisi, 4 karakol gemisi, 4 deniz karakol uçağı, 19 deniz helikopteri, 7 SAT timi, 2 SAS timi katılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığından bir arama kurtarma gemisi, 8 sahil güvenlik botu ve bir helikopterin katıldığı tatbikat kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlarca görev uçuşları yapıldı, havadan ihbar ve kontrol uçağı ile sortiler gerçekleştirdi.

Tatbikat, 26 Mayıs'ta sona erecek.