DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi 14. Ortak Yıllık Konferansı
- DEİK Başkanı Olpak:- “Türkiye ve Kanada arasındaki güçlü doğrudan yabancı yatırım bağlarımızı güçlendirecektir. Kanadalı meslektaşlarımızdan bu süreci hızlandırmalarını rica ediyoruz”- Kanada-Türkiye İş Konseyi Direktörü Ward:- “Obama’nın ilk ziyaretlerinden biri Türkiye idi. Obama geldikten...
İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Türkiye ile Kanada arasındaki güçlü doğrudan yabancı yatırım bizim bağlarımızı daha da güçlendirecektir. Kanadalı meslektaşlarımızdan bu süreci hızlandırmalarını rica ediyoruz.” dedi.
Olpak, DEİK tarafından düzenlenen DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi’nin 14. Ortak Yıllık Konferansında yaptığı konuşmada, DEİK Başkanlığı görevindeki ilk resmi hitabeti olduğunu söyledi.
Kanada’nın kuruluşunun 150. yılının kutlandığını, ikili iş konseyinin kuruluşunun da 15. yılı olduğunu ifade eden Olpak, şunları kaydetti:
“Bu da şunu gösteriyor; sürdürülebilirlik şimdiye kadar gerçekleştirilmiş. Bunu daha ileriye taşımak için bizler Türk tarafı olarak başka şeyler bekliyoruz. Çok yakın bir geçmişte AB ve Kanada kapsamlı ticaret ve ekonomi anlaşmasına imza attılar ve böylece gümrük tarifeleri yüzde 98 kaldırılıyor. Ticaret hacminde 11 milyar avroluk bir artış bekleniyor. İki taraf için heyecan verici olduğunu söyleyebilirim. Öte yandan Türkiye ve AB Gümrük Birliği’nin iki tarafı.
Türkiye’nin bahsi geçen anlaşmaya veya TTIP anlaşmasına paralel görüşme yapmasına izin verilmemekte. Eğer Türkiye benzeri anlaşmaları üçüncü taraflarla gerçekleştirebilseydi, bu aslında sorun olmazdı, ancak bu tür anlaşmalar ne yazık ki Türkiye ile neticeye ulaşmadı. Türk tarafı olarak bizler şuna inanıyoruz ki Türkiye ve Kanada arasındaki güçlü doğrudan yabancı yatırım bizim bağlarımızı daha da güçlendirecektir. Kanadalı meslektaşlarımızdan bu süreci hızlandırmalarını rica ediyoruz.”
Olpak, büyükelçilerin üst düzey yetkililerle ve kritik meselelerle uğraştığını anlatarak, “İş insanları ufacık fırsat yakalayıp bunu uygulamaktan başka bir şey yapmıyor. Harcanan bütün çabalar için teşekkür ediyorum. İş insanları bugün aramızda bulunuyor. Eğer bütün taraflar buradaysa bu bir fırsattır ve bundan faydalanmalıyız.” diye konuştu.
- Havacılık, yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar gibi sektörlerinde fırsatlar bulunuyor
DEİK/Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Osman Okyay ise Türkiye’nin ekonomik büyümesi hakkında bilgi verdi.
Okyay, havacılık, yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, bilgi, teknoloji ve ileri düzey imalat sektörlerinde fırsatların söz konusu olduğunu aktararak, “Ayrıca, mevcut iş birliğimizin tarım, hayvancılık, inşaat malzemeleri ve madencilik konusunda geliştireceğimizi düşünüyorum.” dedi.
Türkiye’deki mega projeler hakkında bilgi veren Okyay, Türkiye’de çok boyutlu yatırım teşvik programlarının hayata geçirildiğini anımsattı.
Okyay, havacılık ve savunma sanayisinde 60 milyar dolarlık bir hacimin söz konusu olduğunu belirterek, coğrafi uzaklığa rağmen Türkiye ve Kanada ortak çıkarlar doğrultusunda iş birliği yaptığını vurguladı.
İki ülke arasındaki ticaretin gelişme potansiyelinin bulunduğunu aktaran Okyay, “İş birliğimizi daha da geliştirmeliyiz.” dedi.
- “Kanadalılar doğrudan Türkiye’ye gelmeliler”
Kanada-Türkiye İş Konseyi Direktörü Mike Ward, madencilik, enerji, ileri teknolojiler, altyapı, gıda ve inşaat sektörlerinin konferansta temsil edildiğini belirterek, konferansa katılanların uzun zamandır Türkiye’yi ziyaret eden en geniş kapsamlı Kanada heyeti olduğunu kaydetti.
Konseyleri açısından son yıllarda Kanadalı şirketleri Türkiye’ye davet etmenin çok kolay olmadığını anlatan Ward, “Aslında iki ülke arasında büyük bir potansiyel var. 2016 yılındaki terör saldırıları ve darbe girişimi Kanadalıların seyahatlerini kısıtlayıcı faktörler olduğunu söylemek isterim. Umut ediyorum ki bütün bunlar geride kalmıştır. DEİK’in yüksek bir profille Kanada’ya gerçekleştirdiği ziyaret de çok faydalı oldu.” dedi.
Ward, konseylerinin Türkiye’de aktif olmaya başlayan Kanadalı şirketlere destek sunduğunu aktararak, “Daha fazla Kanadalıyı Türkiye’de iş yapmak, yatırım yapmak için çağrıda bulunmalıyız, ikna etmeliyiz. Türkiye’de neredeyse her sektörde potansiyel bulunuyor. Bunun için Kanadalılar doğrudan Türkiye’ye gelmeliler. Obama’nın ilk ziyaretlerinden biri Türkiye idi. Obama geldikten sonra kendisinin Ticaret Bakanı Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirmişti. Burada iki ülke arasında ticaret ve yatırımın artırılması yönünde çağrıda bulunmuştu. Ben ABD’nin hala buna güçlü bir şekilde inandığını, güçlü bağların Türkiye ile kurulmasının onlar açısından önem taşıdığına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Ward, bir sonraki ziyaretlerinde Türkiye’ye çok daha kalabalık geleceklerini dile getirdi.
- “Türkiye’nin ticari uzmanlığını yanımıza alarak Orta Asya’ya yönelebiliriz”
Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Chris Cooter ise Kanada ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2,5 milyar dolar olduğunu anımsatarak, son yıllarda Türkiye’de gündemde olan olağanüstü hal, darbe girişimi, terör gibi kavramların yatırımcılar açısından belirleyici olduğuna dikkati çekti.
Eğitim alanında Türk öğrencilerin Kanada’yı tercih etme oranının çok yüksek olduğunu hatırlatan Cooter, Türkiye’nin Kanada açısından önemli bir potansiyeli temsil ettiğini belirtti.
Kanada’nın Türkiye’de önemli bir tarım misyonu olduğuna vurgulayan Cooter, Moody’s ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye ilişkin notlarını tekrar yükseltmeye başladıklarını dile getirdi.
Türkiye’nin Olağanüstü Hal içerisinde olduğunu, bunun yatırım yapmak isteyenler için olumsuz göründüğünü, Türkiye açısından belirsizlik ortamının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Cooter, “Türkiye’nin ticari uzmanlığını yanımıza alarak Orta Asya’ya yönelebiliriz. Türkiye de Latin Amerika hakkında o kadar çok şey bilmiyor olabilir dolayısıyla kazan-kazan ilişkisi kurulabilir. Gemi inşaası, sağlık, tarım, enerji gibi pek çok alanda büyük iş birlikleri yapabiliriz. Uzun vadede aşamayacağımız bir engel yok. İki ülke iş imkanlarının daha büyük çalışmalarla sürdürülmesi gerekir.” dedi.
Toronto Belediye Başkan Yardımcısı Denzil Minnan-Wong, İstanbul ile Toronto’yu birbirine çok benzettiğini belirterek, “Çok iyi sistemleriniz var. Transit yollarınız, boğazın altından geçen raylı sisteminiz, teknolojinize ve hızınıza hayranız. Yapmanın gerektiği azme sahipsiniz. Biz de bunu Toronto’da kullanmak istiyoruz.” dedi.
Kanada’nın İstanbul Başkonsolosu Ulric Shannon, Türkiye’de inanılmaz bir potansiyel bulunduğunu her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığını söyledi.
Konferansta video mesajı yayınlanan Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı James Gordon Carr ise Türkiye’nin doğalgaz, elektrik ve altyapı projelerinde Kanadalı şirketlerin görev aldığını anımsatarak, yatırımcıları hem teknoloji hem de yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi için Kanada’ya da davet etti.
Konferansta, madencilik, enerji, ileri teknolojiler ve inşaat sektörlerinde potansiyel iş birlikleri ele alındı.