Davutoğlu'ndan Dündar ve Gül açıklaması: Tutuklu olmaları...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Haber Türk'te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması olayı için, 'Türkiye’de bir yargı problemi var. Bu dün başlamadı, Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün tutuklanması bununla başlamadı' dedi.

''DEMEK Kİ ÖRTMEK İSTEDİKLERİ BİR MESELE VAR''

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Tahir Elçi’nin polis kurşunuyla öldüğüna ilişkin açıklamasını da şöyle eleştirdi: “Olayın yaşandığı gün ilk toplantımızda derhal olay yeri incelemesi yapılması talimatı verdik. İyi niyet ve şeffaflığı göstermek bağlamında da olay yeri inceleme ekibine baro temsilcilerini de dahil ettik. Varsa suçluları ortaya çıkarmaya çalışırken, oraya giden sivil ekiplere, bu araştırmayı yapacak olan ekiplere saldıranlar bu cinayetin gerçek failleridir. Demek ki örtmek istedikleri bir mesele var. Şimdi Demirtaş’a burada sormak lazım, elinde hangi belge var da bu kanaati serdediyor? Kendisi olay yeri incelemesi mi yaptı?

YARGI PROBLEMİ VAR

(Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması) Türkiye’de bir yargı problemi var. Bu dün başlamadı, Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün tutuklanması bununla başlamadı. Yassıada, 12 Eylül’de el pençe divan duran hakimlerden, 28 Şubat’ta brifing alan hakimlerden, paralel yapılanmadan bugünlere gelen yargıya güveni sarsan uzun bir süreçten bahsediyoruz. 2010 referandumunda hakim ve savcılara güvenerek düzenleme yaptık. Ama ne oldu? Bir anda paralel yapı HSYK’yı ele geçirdi. Ahmet Şık ve Nedim Şener olayında nasıl tavır aldıklarını herkes hatırlıyordur. Yargı reformuna ihtiyacımız var. Can Dündar ve Erdem Gül’ün haberi için ‘şeref madalyası’ deniyor. O olayın muhataplarından biri benim. Tahran’da mülteci kampındaydım. Türkiye ile ilgili pozitif bir hava oluştu. Ben toplantı yaparken MİT TIR’ları olayı oldu. Bir gün sonra da Cenevre’de Suriye görüşmelerine katılıyorum. Bütün ülkeler Suriye rejimine yüklenirken Suriye Dışişleri Bakanı, gazete haberlerine dayanarak ‘teröristleri besliyorsunuz’ dedi.

TUTUKLU OLMASI İSTİSNAİ

O hain çete Suriye Dışişleri Bakanı’nın eline bunu verdi. Böyle bir olayı planlayan zihniyet Türkiye’ye ihanet etmiştir. Açık bir şekilde planlanmış, DAEŞ ile işbirliği yapan bir ülke görünümüne sokma çabası var. MİT TIR’ları olayının böyle bir arka planı var. Bu haberlerin yayımlanması bir suç mu? Buna ben değil mahkeme karar verir. Devletin stratejik çıkarlarını zedeleyenlere dönük hukuki tedbirler dünyanın her yerinde vardır. Bu yargılamanın tutuksuz olması esas olmalıdır. Tutuklu olması istisnaidir. Bu olaya hükümet olarak hiçbir müdahalede bulunmadık. Bu tür durumlarda tutuksuz yargılanma esastır. Kişisel fikrim bu haber devlet sırlarını ifşa.

''TELAFİ EDİCİ TEDBİRLERE ÖNCELİK VERECEĞİZ''

Düşürülen uçak ve sonrasında Rusya ile olan ilişkiler paralelinde olası bir doğalgaz sorununa ilişkin Davutoğlu, "Biz şu bölgede DAEŞ'e karşı operasyona yapacağız. Koordine edelim denseydi bu olay yaşanmayabilirdi. Bilseydik. Onlar da zaten daha dikkatli olurlardı. Telafi edici tedbirlere öncelik vereceğiz. Zarar gören ithalatçılarımızın, turizmcilerimizin ve Türk ekonomisinin bundan etkilenmemesi için neler yapacağımızı, kısa vadede alacağımız tedbirleri yakında kamuoyu ile paylaşacağım. İhracat dengeleri, enerji alanında eğer bir zarar söz konusu olacaksa, bu karşılıklı olacak bir zarardır. Yaş sebzeye ve diğerlerine gelen bazı yaptırımlar, Türkiye'nin dünyada meyve, sebze pazarında sıkıntısı yok. Başka yere de satar. Onun tedbirlerini alırız. Yarın ilk alacağımız karar, Rusya gümrüklerinde bekleyen yaş meyve ve sebzelerimizin orada bozulmasını engelleyecek şekilde geri çekmek. Bunları çekeriz. Elimizde kalanlar ve diğerlerini de başka pazarlara sevk edilebilecek olanları sevk ederiz. İhracatçılarımızın zarar görmemesi için de gereken tedbirleri alırız. Bir tür beklenmedik afet gibi değerlendirin. Enerjide ben Rusya'nın böyle bir yola tevessül edeceğini düşünmüyorum uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütler var.

"RUSYA GÜMRÜKLERİNDE BEKLEYEN YAŞ MEYVE VE SEBZELERİMİZİ BOZULMASINI ENGELLEYECEK ŞEKİLDE GERİ ÇEKECEĞİZ"

Rus yaptırım paketine karşılık alınacak önlemlere ilişkin Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ümit ederiz ki Rusya hiç kimsenin menfaatine olmayacak olan 2 tarafın da zararına olacak olan bu tür suçlamalar ve bazı ambargolar ilan etme yerine oturup masaya beraberce oturma yolunu seçer. Bunu bir silah olarak kullanmak ters tepen bir silahtır. Sadece hedef alınan tarafı değil, hedef alan tarafı da etkiler. Yaş sebzeye ve diğerlerine gelen bazı yaptırımlar, Türkiye'nin dünyada meyve, sebze pazarında sıkıntısı yok. Başka yere de satar. Onun tedbirlerini alırız. Olay olduğu anda ben bunları arkadaşlarla planlamaya başladım. Türkiye'nin kapısı kapanmaz. Bütün milletimiz sakin bir şekilde bu süreci takip etsin.

''SÖYLEM SAVAŞINA GİRMEYİZ''

Milli güvenliğimizi sarsıcı hiçbir eyleme izin vermeyiz. Fevri tepki göstermeyiz, hissi davranmayız. Söylem savaşına girmeyiz. Yarın ilk alacağımız karar, Rusya gümrüklerinde bekleyen yaş meyve ve sebzelerimizin orada bozulmasını engelleyecek şekilde geri çekmek. Bunları çekeriz. Elimizde kalanlar ve diğerlerini de başka pazarlara sevk edilebilecek olanları sevk ederiz. İhracatçılarımızın zarar görmemesi için de gereken tedbirleri alırız. Bir tür beklenmedik afet gibi değerlendirin.

TÜRK, RUS İLİŞKİLERİ DE KOLAY KOPACAK İLİŞKİLER DEĞİL KARŞILIKLI İHTİYAÇ HALİNDE OLDUĞUMUZ İLİŞKİLERDİR

İhracatçılarımız hiçbir şekilde paniğe kapılmasınlar. Gördükleri zararlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Turizmcilere 30 Kasım'da dolandesteğin süresini uzattık. Halkımızın herhangi bir şekilde paniğe kapılmasına gerek yok. Arap pazarında bir kampanya başlatılıyor Türk ürünü alıyorlar. Türk, Rus ilişkileri de o kadar kolay kopacak ilişkiler değildir. Karşılıklı ihtiyaç halinde olduğumuz ilişkilerdir. Her şeyden önce soğuk kanlı olmak gerekir.

ENERJİDE BEN RUSYA'NIN BÖYLE BİR YOLA TEVESSÜL EDECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM BU BAVUL TİCARETİ DEĞİL

Enerjide ben Rusya'nın böyle bir yola tevessül edeceğini düşünmüyorum. Çünkü çok ciddi karşılıklı angajmanlar, uluslararası hukuk, reel olarak 2. müşterisiyiz. Hem de uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütler var. Yani bu bavul ticareti değil. Dur dediğinde duracak olan. Karşılıklı taahhütler var. En kötü ihtimalle de hazırlıklı olmamız lazım. Onun için de enerji bakanlığımıza değişik alternatifleri çalışma talimatı verdim. İran'dan doğal olarak gelen gazımız var. Perşembe günü Azerbaycan'da olacağım. Öncelikle Rusya'nın böyle bir adım atmaması yönünde beklentimi ifade etmek istiyorum. Bunun için de gerekli görüşmeleri yaparız. Atarsa, inşallah bu çalışmaların hepsini yaparız.

ERZURUMLU BİRİSİ 'TEZEK YAKARIZ AMA SINIRLARIMIZI ÇİĞNETMEYİZ GİBİ' BİR AÇIKLAMA YAPIYOR

Geçenlerde Erzurumlulara sormuşlar böyle bir durumda ne yaparız diye? birisi gerekirse 'Tezek yakarız ama sınırlarımızı çiğnetmeyiz gibi' bir açıklama yapıyor. Tabi ben böyle bir şeyi teklif ediyor değilim. Elimizdeki bütün imkanları kullanacağız. Muhtemelen de böyle bir gelişme olmaz. olursa alacağımız tedbirler var. Alıyoruz alacağız. Umarım o noktaya gelmeden Rusya ile ilişkiler tekrar rayına oturur."