Cumhuriyet “içkicilik”le özdeşleştirilemez! “Yeni Rakı” reklamının amacı ne?..

Medyaradar medya eleştirmeni Atilla Akar, Yeni Rakı’nın Cumhuriyeti ve muhalifliği içkicilikle özdeşleştiren reklamına tepkisini koydu…

ATİLLA AKAR atilla.akar@medyaradar.com

Efendim: “Yeni Rakı”nın reklamını izlediniz mi? Ben izledim. Hay izlemez olaydım! Cumhuriyet bayramını över, bekler, kutlar havasında çekilen ama her yönüyle 14 Mayıs sonrasını, “AKP’nin gidişi”ni kutladığı anlaşılan tuhaf ve “iki yüzlü” bir reklam. Ne desem bilemiyorum!..

Fakat “Cumhuriyetçiliği” içkicilikle özdeşleştirmek isteseydiniz ancak bu kadar olurdu. “Muhalifliği”i “Kafa çekmek”le damgalamayı hedefleseydiniz ancak bu kadar “algı” yaratabilirdiniz. Cumhuriyeti “İki ayyaş”la tanımlayan yaklaşım bile bu kadarını yapamazdı!..

“Hedonist Laikçi” Kafadan Bu Kadar!..

Maalesef bu ülkede “Cumhuriyetçiliği”, “muhalifliği” hedonist bir şekilde anlayan taşlaşmış bir “kafa yapısı” var. Bunlar için laiklik neredeyse içki içebilmekle özdeş. Bu tuzu kuru, “Beyaz Türk”, sahil-sayfiye Atatürkçüsü, Cihangir enteli, laylaylomcu yaklaşıma göre cumhuriyet sanki bunlar daha rahat ve daha bol içki içebilsinler diye kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı aslında bir içki savaşıdır sanki. Mesela bunlar için anti-emperyalizm fazla önemli değildir. (Modernlik getirecek işgalciler gelse çıtları çıkmaz!) O yüzden hemen hepsi aynı zamanda AB’cidir!..

Bunlar kadeh tokuşturabildikleri ya da kıçlarının çatalını gösterebildikleri oranda laiktirler. Laikliği de, cumhuriyete de bakışları da bu dar anlayışla sınırlıdır. Rahmetli Oktay Sinanoğlu’nun çok isabetli teşhisiyle bunlar için “Çağdaşlık Moda’nın ara sokaklarında köpek gezdirmekten ibaret”tir. Hoş, artık ana caddelere, her yere taştılar o başka!..

Dolayısıyla “Hedonist-Laikçi” zihniyetten, cumhuriyetin bu pespaye hedonist yorumlanışından daha fazla bir şey zaten beklenemez. Bunların bu gibi konulara tüm persfektifi “Hadi fondip yapalım” kadardır! Meyhane-Bar çağdaşçılığının ufku bununla sınırlıdır!

Cumhuriyet “İçkicilik”le Özdeşleştirilemez!

İşte söz konusu reklamın mantalitesi de bu kesimin mantalitesinden ibaret ve ona hitap etmektedir. Sömürgeci-Mandacı, Mankurt kafalı bir sözüm ona “aydın sınıfı”nın (Aydınlıkları da epey tartışılır!) görmek istediği kadar ve biçimde bir cumhuriyet, modernlik ve çağdaşlıktır. (Bu arada Yeni Rakı’nın İngiliz içki şirketine ait olduğunu öğrendim. İlginç!) Dolayısıyla cumhuriyet bu beyefendi ve hanımefendilerin masalarına meze yapılamayacak kadar ciddi bir olaydır!

Bu reklam aynı zamanda ikircimli bir anlayışla yapılmıştır. Bal gibi 14 Mayıs ve sonrası hedeflenirken sanki “Cumhuriyet” kutlaması havası verilmiştir. (Tabii şimdi çıkıp bu gibi bakanlar “Seçimler ve 14 Mayıs aslında bir rejim sorunudur” diye kıvırtırlar.) Ayrıca en ucuzundan ve kolayından bir “muhaliflik” şovu yapılmıştır. Bu neyin kafasıdır bilmem. Siz ne içtiniz kardeşim?..

Bu ülkede her zaman içki içilmiştir ve bundan sonra da içilecektir. Edebince içildiği sürece de sorun yoktur. Ancak bunu bahane edip, cumhuriyeti, muhalif hassasiyetleri buna indirgemek başka bir şeydir…

Bir düşün artık yakamızdan!..

25. 04. 2023

NOT: Şahan Gökbakar’ı bu konuda koyduğu doğru tepkiden dolayı kutluyor ve dediklerine aynen katılıyorum.

Tüm yazılarını göster