CUMHURİYET GAZETESİNE BİR RAKİP DAHA MI GELİYOR?
İşte Cumhuriyet gazetesinin yeni rakibi.
Cumhuriyet'e Bir Rakip Daha Mı Geliyor?
Geçen haftanın önemli medya haberlerinden biri, Doğan Grubu bünyesindeki Radikal ve Referans gazetelerinin birleştirilmesi kararıydı.
Şimdiye kadar Cumhuriyet'e bir çok rakip yaratıldı.
Önce Yeni Yüzyıl çıktı; tutmadı, kapandı.
Arkadan Yeni Binyıl çıktı; o da tutmadı, o da kapadı.
Derken Radikal çıktı; o önceleri tuttu.
Fakat zaman içinde o da Cumhuriyet'in yerini alamadı; zaten alması da olanaklı değildi.
Şimdi Dünya gazetesine rakip olarak çıkarılan ama pek önemli bir varlık gösterememiş olan Referans gazetesi ile birleştiriliyor.
Sanıyorum iki gazetenin birleşmesinden bir sinerji bekleniyor.
Bu işin başına da Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen, bir süredir Hürriyet'te köşe yazıları yazan Referans'ın eski Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can getiriliyor.
Eyüp Can, hem gazete yöneticiliğinde hem köşe yazarlığında tanınan bir isim.
Sivri çıkışlardan çok uzlaşmacı yaklaşımıyla dikkati çeken, fikirlerine katılmasanız da yazıları ilgiyle okunan bir köşe yazarı.
Üslubu, bana daima Zaman gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'yı çağrıştırmıştır.
En azından şimdilik, böyle bir birleşme ve birleşme sonunda ortaya çıkacak olan ürünün doğrultusu açısından, bu birleşmeyi planlayanların, Genel Yayın Yönetmeni seçiminde çok da aykırı bir karar vermedikleri düşünülebilir.
Tabii ülkemiz çok hızlı ve çok beklenmedik biçimde değişiyor...
Buna koşut olarak, insanlar ve kurumlar da kimi zaman herkesi şaşırtacak u dönüşler bile yapabiliyor...
Bu açıdan bu yeni medya girişiminin nasıl bir yol izleyeceğini ve nasıl bir başarı çizgisi yakalayacağını şimdiden kestirmek zor.
Ama ben her zaman ifade ettiğim gibi, medyadaki her yeni oluşumu, hem medya çeşitliliği ve bu çeşitliliğin medya özgürlüğüne katkısı açısından, hem de medya çalışanlarına yeni istihdam olanakları sunması bakımından olumlu gören biriyim.
Tabii bu yeni oluşum, iki gazetenin birleşmesinden ortaya çıkacağı için bu beklentileri ne ölçüde karşılayacağı tartışılabilir ama ne olursa olsun bir yeni atılımdır, benim açımdan olumlu bir gelişmedir.
Peki zaten Cumhuriyet'e rakip olarak yayın hayatına atılmış olan Radikal ile birleşme sonunda ortaya çıkacak bu yeni gazete Cumhuriyet'e bir rakip olacak mıdır?
"Keşke olsa, keşke olabilse!" diyorum bütün içtenliğimle...
Çünkü bir gazetenin Cumhuriyet'e rakip olabilmesi için sadece kalite ve gazetecilik açısından değil, aynı zamanda kültürel, siyasal, toplumsal, ekonomik ve ideolojik doğrultular açısından da onunla rakip olabilecek, yani benzer düşünsel çizgide yarışacak bir gazete niteliği taşıması gerekir.
Böyle bir yeni gazete ise, Cumhuriyet'in Atatürkçü bir anlayışla savunduğu demokrasi, laiklik, hukuk devleti, sosyal devlet gibi ideallerin güçlenmesi anlamına gelir ki, bu da bütün Cumhuriyet okurları, yazarları ve yöneticileri gibi beni de memnun eder.
Tabii buradaki önemli bir faktör de İlhan Selçuk sonrası Cumhuriyet'in durumu olacaktır.
Bu konuda, her ne kadar şimdilik, medyaya da yansımış, yansıtılmış olan bir takım küçük yönetim sorunları yaşanıyorsa da, bu sıkıntıların en kısa zamanda, en akılcı ve en "Cumhuriyetçi" çizgide, Nadi ailesine ve İlhan Selçuk'a yaraşır bir biçimde aşılacağını ve "eski Cumhuriyet'in" üstelik "yeni atılımlarla" yoluna büyük bir başarıyla devam edeceğine inanıyorum.
İnanıyorum ki, kritik kararların alınması sırasında, bütün Cumhuriyet mensupları tarihsel sorumluluklarının bilincinde olarak davranacaklar ve bize bırakılmış olan bu büyük mirası, bırakın ziyan etmeyi veya hırpalamayı, onu ileriye doğru daha da başarılı bir biçimde götürecek önlemlere destek olacakladır.
Bu duygu ve düşüncelerle Radikal ve Referans'ın birleşimiyle ortaya çıkacak olan yeni gazete oluşumunun Türkiye'de bugün büyük bir baskı altında olan medya özgürlüğüne katkıda bulunacağını umut ediyor ve bu projede yer alanlara başarılar diliyorum.
Emre Kongar/kongar.org