CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN TWITTER FOTOĞRAFLARINI KİM SEÇİYOR?

Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Kemal İlter, Tıkırtı Gazetesi'nde Cumhurbaşkanı Gül'ün sosyal medya iletişimini anlattı.

Twitter’da 800 bin kişinin takip ettiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sosyal medya macerasını Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Daire Başkanı Kemal İlter, 24’te ekrana gelen Gazeteci Özay Şendir’in sunduğu Tıkırtı Gazetesi’nde paylaştı.

İşte Özay Şendir ile Kemal İlter söyleşisinin ayrıntıları…

Özay Şendir: Efendim çok önemli işler oluyor. Cumhurbaşkanlığı ve sosyal medya ilişkisi adına ama bu önemli işler öyle kolay kolay ya da oturduğumuz yerde “Hadi biz bu işe girelim” diye olmuyor tabi ki. İşin içinde devlet olduğu zaman devletin de başkanı olduğu zaman çok daha önemli bir şekilde ele alınıyor. Bu konuyu işleyeceğiz ilk kez bu konu konuşulacak. Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Sayın Kemal İlter de bizimle birlikte stüdyomuzda bizi kırmadılar geldiler Kemal Bey hoş geldiniz Tıkırtı Gazetesi’ne

Kemal İlter: Hoşbulduk..

Özay Şendir: Tabii şimdi dünyada baktığımız zaman devlet hükümet başkanları içerisinde Obama’dan sonra belki sosyal medyayı en iyi kullanan isimlerden bir tanesi Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül şu karar verme süreci çünkü bildiğim kadarıyla acaba doğru mu olur yanlış mı olur baya bir toplantılar yapılarak başladı bu iş nasıl başladı?

Kemal İlter: Dediğiniz doğru karar verme süreci biraz zaman aldı çünkü sosyal medya avantajları olduğu kadar dezavantajları da olan bir şey dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya karar vermeden önce toplandık, konuştuk, tartıştık karar verme süreci şöyle oldu yani sayın Cumhurbaşkanımızı kamuoyu çok yakından tanıyor yani vatandaşla arasındaki ilişkiyi çok sıcak tutmak isteyen bir yapısı var yani arada engeller olmasın doğrudan iletişim olsun bu bizim için bir avantajdı yani sosyal medyanın geleceğini bir takım şeyleri değiştireceğini biz öngörebiliyorduk kendisiyle bu konuları konuştuktan sonra Facebook, Tweetter ve diğer alternatifleri gündeme getirdiğimizde Tweetter’la başlayalım şeklinde ikna oldu ama yani burada sayın Cumhurbaşkanımızın doğrudan iletişime geçme arzusu çok önemli bir şey parantez olarak söyleyeyim sosyal medyayı daha geniş bir şekilde ele alırsak aslında Cumhurbaşkanlığı internet sitesi çok aktif bir şekilde vardı.

Özay Şendir: Günlük tık sayısı da baya inanılmaz yani artık bildiğim kadarıyla e-maille dilekçeden daha çok başvuru alıyorsunuz değil mi?

Kemal İlter: Evet programın ilerleyen bölümlerinde de konuşacağız yani şuraya geçeceğim ordan Cumhurbaşkanımızın zaten çok önem verdiği bir şeydi internet sitesi oraya çok değer veriyor dolayısıyla oradan yola çıkarak ikna etmek çok belki ikna tabiri de çok şey değil çok zor olmadı bizim açımızdan çünkü dediğim gibi internet sitesini çok seviyor kendisi günde defalarca bakıyor kontrol ediyor...

Özay Şendir: Ve çok sık da yenileniyor. Hiç boş durmuyor.

Kemal İlter: günlük bir haber portalı gibi görüntülüyor site işte geçen haftalarda günlük ortalama hiti 5 milyon civarı idi mesela o güneydoğu ziyaretinden sonra bazı günlerde özellikle bu birkaç paylaştığımız Atatürk ile ilgili videolardan sonra 7milyon hite ulaştığımız günler de olmuştu..

Özay Şendir: İnanılmaz rakamlar yani..

Kemal İlter: Ama onun dışında normalde günlük 1 milyonun üzerinde hiti var sitenin…

Özay Şendir: E o da ez buz bir hit değil çoğu sitenin… Peki bir şey söyleyeceğim şimdi fotoğraflar ilk Afrika gezisindeydi sanırım değil mi bir balıkçıyla beraber paçalarını sıvamış şimdi dünyada şöyle devirler örnek vereceğim yanlış anlaşılma olmasın Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy işte ayakkabısının içindeki topuklu ama hep o kıyafetle ama Cumhurbaşkanı paçalarını sıvamış yalınayak bir kayığın yanında bir balıkçıyla kendi mi seçer o fotoğraflarını?

Kemal İlter: Fotoğrafları Cumhurbaşkanımız kendi seçiyor fotoğrafçılar tabi ki çekiyor yüzlerce binlerce fotoğrafı onlar arasında bir eliminasyona gidiyoruz sonra kendisine gösteriyoruz zaten fotoğraf merakı var gençlik yıllarında da sayın Cumhurbaşkanımız fotoğraf çekmiş yani çok güzel de bir görsel Cumhurbaşkanımızın görsel bir yanı da çok kuvvetli

Özay Şendir: Çok güzel bir fotoğraftı dergi kapağı gibi

Kemal İlter: Çok güzel onun hikâyesini de anlatalım…

Özay Şendir: Ne olur çok sevinirim çünkü bir de arkasından Almanya’da o sinirlendiği anın fotoğrafını soracağım.

Kemal İlter: Evet onları da konuşalım. Gabon ziyaretimiz işte Afrika’ya açılım çerçevesinde sayın Cumhurbaşkanımız Gabon , Afrika ülkelerine.. Gabon’a ziyareti sırasında oteli zaten sahile otel dediğimiz daha doğrusu Cumhurbaşkanlığına ayrılan bir rezidans bir konuk evi orası zaten sahile yakın bir yerdi zaten Cumhurbaşkanımız çok kısa bir boşluk görünce sahil de çok güzel herhalde haydi sahile yürüyelim diye çıktı çıkarken de çok fazla doğrusu fotoğrafçı ve kameraman istemedi daha önce biraz ısrar edince kameramanı saf dışı bırakıp fotoğrafçı geldi ve biz hep beraber sahilde yürümeye başlayınca kendisi ayakkabılarını çıkardı paçalarını sıvadı…

Özay Şendir: Kumda başka türlü yürüme şansı yok zaten…

Kemal İlter: Ve bize de söyledi siz de aynı şekilde burada başka türlü yürünmez yürümeye başladık orada tabii yürümeyi de çok sever sayın Cumhurbaşkanımız nerde vakit bulursa...

Özay Şendir: Kayseri’de de yürüyor Kopenhag’da da her yerde yürüyor

Kemal İlter: Seri ve çok da güzel hızlı yürüyebilir biz bazen ona ayak uydurmakta zorlanıyoruz. Orada yürürken bir balıkçıya denk geldi balıkçıyla sohbete başladı tabii Fransızca tercüman var ama o karede gözükmüyor. O sohbet esnasında çekilen kareler çok güzel kareler oldu sonra biz fotoğrafları seçerken onları Sayın Cumhurbaşkanımız ile paylaştık o da fotoğrafın güzel olduğunu ve bunu Tweetter’da paylaşmak istediğini söyledi ve daha sonra paylaştı da yani burada şunu vurgulamak lazım. Yani o sahnelerin hiç birisi kurgusal değil yapay değil yaptıramazsınız da Sayın Cumhurbaşkanımıza. Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten çok sahici bir insan yani samimi ve sahici bir insan hiçbir şekilde…

Özay Şendir:Ben dışişleri bakanlığı döneminde de dünyanın birçok yerinde takip ettim yaptıramazsınız yani onu çok net biliyorum o pozu verdiremezsiniz.

Kemal İlter: Çok zorladığım zamanlar oluyor bazen efendim işte çimleri keserken bir fotoğrafınızı çekelim filan onun cevabı çok net oluyor ben böyle bir şey yapmadım. Yapmadığım bir şeyin fotoğrafını vermem gerçekten çok sahicidir yani mesai saatlerinde çok Tweetter’a girmez yani devlet işlerine ayırdığı için o saatleri mümkün değil girmez çok acil bir durum varsa genelde mesai bitince ya da hafta sonları Tweetter’a giriyor. Mesela bir keresinde efendim işte bir bilgisayar ekranında Tweetter yazarken fotoğrafınızı çeksek diye de ısrar ettim yok dedi ben burada girmiyorum biliyorsunuz o yüzden böyle bir poz da vermem dedi ya çok sahici.

Özay Şendir: O konuda zaten çok şaşırtmıyor beni peki Almanya şimdi normalde insanlar sinirlendikleri anları özellikle devlet başkanıysanız Hükümet başkanıysanız belli etmemeye çalışırsınız direk Almanya’da sinirlendiği anın fotoğrafını galiba Berlin’deki pkk işine baya bir sinirlenmiş sayın Cumhurbaşkanı…

Kemal İlter: Evet orada Humbold Üniversitesi’nde konuşma yapacaktı sayın Cumhurbaşkanımız bu tür şeylere de çok önem veriyor Üniversite camiasına akademik kendisi de akademik geçmişe sahip olduğu için çok değer veriyor üniversitelilere üniversitede okuyan öğrencilere konuşmasına da hazırlanılmıştı o yüzden ciddi bir emek var tam konuşacağı sırada işte ihbar geliyor bomba var şeklinde cumhurbaşkanımız da oraya kadar gelmiş hazırlık yapılmış güvenliği almakta Almanlar sorumlu ben burada konuşurum konuşma yapılmazsa hava alanına gider Türkiye’ye dönerim diye çok net bir mesaj verdi çünkü o konuşmanın yapılmaması o ihbarı yapanların istediğinin olması demek…

Özay Şendir: Kabul edilemez bir şey

Kemal İlter: Ve orada yaklaşık 2 saat bir bekleme oldu ve Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığı görülünce başka bir salonda konuşma yapmasına izin verdiler. O Tweetter’da paylaştığı fotoğraf da rektör odasında otururken Alman yetkililere Cumhurbaşkanımız neden konuşma yapması gerektiğini bu konuda kimin sorumlu olduğunu anlattığı anda çekilmiş biraz da sinirli bir fotoğraf…

Özay Şendir: Nasıl ikna oldu peki doğallık peki bu da doğallık öyle gitsin diye mi?

Kemal İlter: Tabii yapma hiç bir şey yok kurgusal hiçbir şey yok olan bir şeyi paylaştı.

Sayın Cumhurbaşkanımız dediğim gibi yani Cumhurbaşkanımız yapay olmadıkça şeffaflığa da çok değer veren bir insan devlet yönetiminde de şeffaflık hesap verilebilirlik çok önemli. Onun ilkeleri arasında yani bir takım mahremiyet dışında Cumhurbaşkanımız vatandaşın bilmesinde mahsuru olmayan her şeyi payşlaşır ve de bunu teşvik eder diğer iletişimden sorumlu danışmanlarına da aynı şeyleri söyler. Yani vatandaşın bilmesi gereken her şeyi vatandaşa söyler halkı bilgilendirme olsun başka şeyler olsun.

Özay Şendir: Peki bir şeyi bununla beraber çok merak ediyorum şimdi zaman zaman doğru olmayan haberler çıkıyor sayın Cumhurbaşkanı da mesela şöyle bir avantaj oldu anında Tweetter’da yazdığı zaman haber bir yerde çıkıyor 30 yerde birden bu haberin doğru olmadığının açıklaması geliyor. Böyle zamanlarda kendi mi kullanır Tweetter’ı açmak mı ister yoksa önce bir basın açıklaması yapıp ondan sonra sosyal medya mı der yani var mı öyle bir sıralama?

Kemal İlter: Şimdi şöyle Tweetter’ı kendisi kullanıyor zaten bizde 3 tane hesap var birisi CB Abdullah Gül onu kendisi kullanıyor noktası virgülüne kadar sayın Cumhurbaşkanımızın en ufak bir müdahalemiz yok ama TC Çankaya ve TR Presidents diye iki tane daha hesabı var onları biz ve danışmanları kullanıyor zaten…

Özay Şendir: Onlar resmi zaten

Kemal İlter: Şimdi zaten Sayın Cumhurbaşkanımız bir olay olduğu zaman bunu Tweetter’da mı paylaşmalı yoksa basın açıklaması mı yapmalı bunu tabi ki tartışıyoruz zaman zaman işte diğer basın danışmanı Ahmet Bey ve Yusuf Bey’le beraber bunlar konuşuluyor. Mesela işte söylediğiniz örnek bir saat haberi çıkmıştı doğru olmayan…

Özay Şendir: Evet ama anında sabah 09.30’da bitti o tartışma

Kemal İlter: Sabah kahvaltı yaparken o haberi görüyor bunun tabii doğru olmadığının bir şekilde kamuoyu ile tartışılması gerekiyor ben ve ya Ahmet Bey ile diğerleri ile istişare ediliyor tartışılıyor ve twitterdan paylaşmasının daha iyi olacağına kara verdi ve kendisi oturdu ve twitterdan o cümleleri yazdı. Pahalı saat kullanmayı da zaten sevmediğini, haberin doğru olmadığını. Tabii şimdi onları yaparken hem sayın cumhurbaşkanımız hem de biz şunu da fark ediyoruz: twitter normal geleneksel mecralardan çok daha etkili, çarpan etkisi var. Bir kere zaten şu anda sayın cumhurbaşkanımızın twitterda takipçi sayısı sekiz yüz on binleri geçmiş durumda. Bu büyük bir rakam yani, Türkiye’deki tirajı en büyük olan gazetelerden neredeyse büyük bir rakam. Bir de engel yok yani doğrudan iletişim.

Özay Şendir: Ve Çarpan etkisi var. Herkes birisine söylüyor, retweet ediliyor.

Kemal İlter: Retweet ediliyor, geleneksel medyada oradan alıp haber yapıyor. Dolayısıyla twitterın çok daha etkili olduğunu cumhurbaşkanımızda biliyor bizde görüyoruz. Onun için zaman zaman twitter kullanılıyor. Burada şöyle bir ayrıma da gitmek lazım, şimdi normalde devlet erkânı açıklamalarını belirli bir formatta yaparlar. Ama bu formatın üslubu ve metni çok resmidir, onun dışına çıkamazsınız. Somut bir örnek vereyim: Diyelim ki Allah korusun bir madende grizum patlaması oldu, oraya bir açıklama yazılır madendeki ölenlere Allahtan rahmet dilenir, yakınlarına sabır dilenir bu metin çok resmi bir metindir. Ama mesela twitterdan bir cumhurbaşkanı şunu paylaşabilir: Kalbim maden ocağında kalan işçilerle beraber. Bu metni resmi ifadeye koyamazsınız ama twittera koyabiliyorsunuz. Bu sıcaklık getirir.

Özay Şendir: Obama’nın açıyorsunuz biraz önce internet sitesi direkt bloguyla başlıyor. Yani White House’un resmi internet sitesi.

Kemal İlter: Çok iyi kullanan birisi Obama’da zaten başkanlık yarışında McKayne Obama arasındaki farkı sosyal medya kullanımı getirdi. Yoksa başlangıçta Obama çok gerideydi. Yani o farkla kapattı çok da etkili kullandı. Yani bu gün arap baharı dediğimiz olayda facebook çok etkili oldu. Özellikle Mısır’da hatta burada bir şey daha paylaşayım. Sayın cumhurbaşkanımız biliyorsunuz o devrimden sonra Mısır’a giden ilk giden devlet başkanıydı. Orada o devrimde

Özay Şendir: Gençlerle bir araya geldi.

Kemal İlter: Gençlerle bir araya geldi ve cumhurbaşkanımız gençlerle konuşurken hepsi masanın altında parmakları haber atıyordu facebooka twittera onu kendiside gördü hatta bunu twitterda da paylaştı. Dolayısıyla yani çok etkili bir şey oldu. Ben şimdi çalışırken doktora konusunda onları inceliyorum. Çok ciddi anlamda önemli farklılıklar ortaya koyuyor sosyal medya. Çok kısa bir şey söyleyeyim bu konuyla ilgili, ya siyaset bilimi kuramında devletlerin avantajı şudur: düzenli bir ordusu vardır kordineli hareket eder devletler dolayısıyla karşısındaki dağınık kordine olmayan anarşist gruplara karşı devletin avantajı vardı, fakat sosyal medya bu avantajı devletin elinden aldı ve diğer gruplara verdi

Özay Şendir: Tamamen o gruplara verdi doğru

Kemal İlter: Çünkü sosyal medyayı kullanarak gruplar önemli bir avantaj sağladılar şimdi facebookta sayfalar var twitterda hesapları var. Orada çok rahat şu saatte şu var şu saatte tahrir meydanında toplanalım

Özay Şendir: Örgütlenmeyi çok şey yapıyordu.

Kemal İlter: Çok örgüt oluyor. Şu kıyafeti giyelim şu sloganları atalım caddenin sağ tarafındakiler şunu desin sol tarafında, o kadar organize ve kordine hale geldiler ki hatta polisin tanzikli su kullanması karşısında nasıl davranacaklarına kadar hepsini twitterda facebookta paylaşıyorlar. Zaten Mısır bunu fark etti bir hafta kapattı biliyorsunuz.

Özay Şendir: Tabi.

Kemal İlter: Ama baktı olacak gibi değil açmak zorunda kaldı tabi ki sonuçta ticari boyutu da var, sonuçta devrimde önemli bir rolü var

Özay Şendir: Evet ve sosyal medyayı doğru kullanabilmenin ne kadar önemli olduğu da bu çerçevede ortaya çıkıyor. Peki, bir şey sorayım hem sizin için hem sayın cumhurbaşkanımız için sormuş olayım. Hiç mesela şöyle bir zaman olur mu yada şöyle bir keyif var mıdır? Bazen garip garip ilginç videolar olur ya kafanızı dağıtmak istediğinizde çok yorgun olduğunuzda mesela of diyip çok sıkılıp hiç seyreder mi beyefendi ya da siz hiç seyreder misiniz?

Kemal İlter: Ben kendim seyrederim sayın cumhurbaşkanımızda seyrediyor. Çok iyi bir internet kullanıcısı özellikle hafta sonları ben biliyorum vakti boş olduğu zaman internet sitelerinde dolaşıyor youtube da mesela çok video izlediğini ben biliyorum: Çünkü bazen kendisi bize söylüyor şu videoları gördünüz mü görmediniz mi diye iyi bir internet kullanıcısı, hatta belki burada soracak mısınız bilmiyorum konusu açılmışken youtube un kapatılması açılması konusunda Cumhurbaşkanımız belki çok kamuoyu ile paylaşmadık ama çok girişimleri oldu, bu konunun ilgililerini köşke çağırdı onlarla konuştu yani Türkiye’ye yakışmadığını hatta bunu twitterda da paylaştı bu düşüncelerini

Özay Şendir: Evet biliyorum.

Kemal İlter: Yani bunun açılması için ne gerekiyorsa yapılması talimatını verdi ve ben burada şunu rahatlıkla söyleye bilirim bu gün Türkiye’de youtube açıldıysa burada sayın cumhurbaşkanımızın çok önemli katkıları vardır. Bugün de zaten Youtube’da biliyorsunuz kendisinin özel bir kanalı var…

Özay Şendir: Onları koyduk zaten biraz önceki vtrnin içinde yani Youtube’da da Cumhurbaşkanlığı’nın olması çünkü Türkiye’nin sesine aynı anda ne kadar çok yere duyurabilirseniz.

Kemal İlter: Tabi ki

Özay Şendir: Bir de böyle bir sonuç çıkıyor ortaya. Şimdi ne yaparız bizim programın formatında hiç değişmeyen bir şeydir bizde o komik videolardan hazırlarız izleyicilerimizle paylaşırız isterseniz bir ona bakalım. Efendim şimdi haftanın en çok tıklanılanına geliyor ardından Kemal Bey sohbetimize devam edeceğiz. Şimdi Kemal Bey bizim birde haftanın sitesi diye seçtiğimiz bir stie vardı bu hafta siz varsınız tabi ki cumhurbaşkanlığını seçtik haftanın sitesi olarak. Ama bu cumhurbaşkanlığının sitesi aslında sadece gazeteciler değil vatandaşın çok yoğun kullandığı bir site, şimdi istatistik olarak yanılmıyorsam gelen e mail sayısı gelen şikayet dilekçelerinden falan kat ve kat fazla değil mi, artık elektronik ortamda insanlar cumhurbaşkanına ulaşıyor. O mesajlardan size mesela geliyordur muhakkak beyefendinin de haberi oluyordur değil mi muhakkak.

Kemal İlter: Anlatayım kısaca o süreci. Yaklaşık olarak bize haftada bize bin tane mektup geliyor normal bildiğimiz mektup eski usul. On bin civarında da elektronik posta geliyor on katı. Yüksek bir rakam ve biz tabi bunu sayın cumhurbaşkanımızda özellikle çok teşvik ediyor vatandaşın kendisine kolayca ulaşmasını istiyor. Onun bize verdiği talimat şudur: Eğer insanlar küfür ve hakaret etmiyorsa mutlaka cevap verilsin bu telefonla olabilir bizzat köşke gelenler olabiliyor faks gönderen mektup gönderen e mail gönderen hepsine bir şekilde dönülmeye çalışılıyor ama taktir edersiniz ki çok yoğun bir ilgi var ve çok fazla sayıda

Özay Şendir: Yetişebilmeye de imkân yok tabi günde on bin haftada

Kemal İlter: Yetişmeye çalışılıyor o işle ilgilenen yaklaşık yirmi kişilik bir ekip var bizim kurumsal iletişimde çalışan yani çok fazla mesai harcıyor arkadaşlar yetişmeye çalışıyorlar ama tabi ki zaman alıyor hepsine dönmek. Bir de şöyle bir şey var tabi yani gerçekten cumhurbaşkanını insanımız seviyor, bir çok duygusunu onunla paylaşmak istiyor. Çok hoş mektuplar çok hoş şeyler.

Özay Şendir: Bizim için kız ister misiniz diyenler de var dimi ben o haberi hatırlıyorum.

Kemal İlter: Aklınıza ne gelirse yani isterseniz birkaç tane paylaşayım.

Özay Şendir: Valla iyi olur bazen okuduğum zaman

Kemal İlter: Tabi siz soruda da sordunuz bunların bazılarını cumhurbaşkanımıza arz ediyoruz on bin tanesine bakma ihtimali yok.Her hafta ben onların arasından bir demet yapıp işte elli atmış yüz tane sayın cumhurbaşkanımıza arz ediyorum.Bunlar içerisinde memnuniyet mektupları da var eleştirilerde var onları bir demet yapıp arz ediyoruz.Bir kaç tane ilginç şey paylaşalım.Örnek dokuz yaşındaki bir çocuk bize yazmış sayın cumhurbaşkanım sizden oyuncak istiyorum diye.Ben o mektubu maildi galiba yada cumhurbaşkanımıza arz ettiğim de ilgilenin dedi.Sonra bizde çocuğu telefonla aradık sonra demiş ki ben demiş aslında annemde babamda zengin insanlarız sizi denemek için yazdım

Özay Şendir: Hadi buyurun bakalım bakar mısınız ya dokuz yaşında

Kemal İlter: Oyuncağa falan ihtiyacım yok dolayısıyla sonra haberde oldu bir yerde cumhurbaşkanlığı oyuncak testinden geçti diye.Bir böyle ilginç bir şey var.Bir başka paylaştığımız paylaşmak istediğimiz bir şey var.Çanakkale’den bir vatandaş yazmış ben Çanakkale’de şurada ayakkabı boyacılığı yapıyorum Çanakkale soru çok seviyorum sayın cumhurbaşkanım Çanakkale spor başkanına talimat verinde bana forma göndersin diye. Biz tabi cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine aradım ben Çanakkale spor başkanını ve o kişiye forma ve bir takım galiba hediye ettiler. Çok mutlu oldu bize mutluluğunu yazdı. Fakat tabi anladığımız kadarıyla o vatandaş o formasını giyip o her zaman ki yerinde bulunmuş herkeste sorduğu için o da anlatmış. Yaklaşık üç dört gün sonra bize şöyle mailler gelmeye başladı sayın cumhurbaşkanım bende Çanakkale Dardanel forması istiyorum diye yani böyle bir yüz civarında mailde geldi. Yani vatandaş birbirinden görüp etkilenip de çok yazabiliyor.

Özay Şendir: Bence çok güzel bir şey. Şimdi hem şeyi sorayım size bu iphone aplicationını. Şimdi search ederken karşıma çıktı dedim ki klasik bir aplication mı acaba indirdim hani olsun diye yapılmış bir şey hayır gayet aktif konuşmalar günlük program o her şeyle de tıkır tıkır işliyor.Yani mesela white house un var mı aplication ı bilmiyorum ona bakmadım belki benimde kontrol etmem lazım ama her halde türünün ilk ve en başarılı örneklerinden bir tanesi o.Bide telefonunun ekranında cumhurbaşkanlığı arması ile bir şey taşımakta insana keyif veriyor.

Kemal İlter: Yani cumhurbaşkanımız teknolojiyi çok seven ve takip eden ve bizi de teşvik eden o tabi bize ciddi bir güç veriyor. Yani onun her konuda destek olması ve teşvik etmesi bizim bu konuda bilişimle ilgili bir dairemiz var bilişim teknolojileri başkanlığı tabi teknik konularda onlarla beraber yapıyoruz ve hakikaten çok iyi bir ekip var orada onlar bu yazılımı kendileri yaptılar iphone aplication ını

Özay Şendir: İnanılmazda iyi çalışan bir yazılım, yani pıt pıt pıt diye her istediğinizi görebiliyorsunuz köşke dair

Kemal İlter: Biz bunun diğer ipad yazılımına da çalışıyoruz belki android içinde çalışıcaz, yani teknoloji nerede var ve teknolojiye nerede talip varsa biz onu takip edeceğiz.

Özay Şendir: Hiç boşluk bırakmadan çalışılacak. Peki, isterseniz şimdi biz o cumhurbaşkanlığının internet sitesini haftanın sitesini efendim izliyoruz. Bakın görün yaşayan bir site aynı zaman da erişmeyi sağlayan bir site bir sürü dolaylı yoldan kurtuluyorsunuz internet gücü aslında böyle bir şey diyoruz ve haftanın sitesini size izlettiriyoruz. Peki, Kemal Bey şimdi aslında hani biliyorum sizin ekibinizde yetişmeniz gereken yer sayısı inanılmaz bir yer sayısı ama anladığım kadarıyla bu biraz çok sevmekle alakalı mesela siz şeyi de çok kendi hayatınızda da iyi bir kullanıcısınız bütün messengerlerı iPhone olsun, Blackberry olsun kullanıyorsunuz yormuyor mu bazen bu kadar elektronik desem size ne dersiniz.

Kemal İlter: Yani işin doğrusu aslında çok yoruyor yorucu bir şey çünkü yani burada ekibe de teşekkür etmek istiyorum bizim bir ekip var tabi bu facebook u twitter ı internet sitesini bütün sosyal medyayı yöneten benimle birlikte beş kişilik bir ekip var ve onun arkasında teknik ekip var yoruluyor sonuçta biz hem twitter a hem facebook a gelen bir takım yorumları da takip etmek durumundayız

Özay Şendir: Tamda onu söyleyeceğim yorumlar

Kemal İlter: Yirmi dört saat

Özay Şendir: Gazete haberlerin altındaki yorumlar bile bazen takip edilmek durumunda

Kemal İlter: Yirmi dört saat çalışıyor arkadaşlar nöbet usulü bende çoğu zaman elimden iphone u düşüremiyorum, evde sıkıntıda oluyor yani

Özay Şendir: Olur dimi olmamasının imkânı yok

Kemal İlter: Tabi ki yani eşim anlayışlı ama yinede onların çok vaktini alıyor benim için

Özay Şendir: Seni az görüyoruz bari eve gelin mi bırak şu aleti bu işin tam Türkçe meali bu galiba hepimizin başında

Kemal İlter: Aynen o tartışmayı yaşıyoruz ama ben seviyorum bu işi bir kere sayın cumhurbaşkanımızla çalışmak çok keyifli yani ben hani çok çalışması çok keyifli olan birisi dolayısıyla onun teşviki onun pr ı onun iletişimde yer almak keyif veriyor onun için benim için zaman harcamak keyifli bir şeye dönüşüyor. Onun dışında da tabi ki işimde bu sosyal medya ve şey ve tabi bazen

Özay Şendir: Bir de iletişim artık oradan dönüyor işin şey tarafı o. Peki kızıyor musunuz mesela çünkü bazen çok haksız eleştiri yani orası birazcık o hightpark ın içindeki o serbest kürsü gibi oldu. Her kesin bir e bazen şimdi hani aklı başında uyarı eleştiriye kimse bir şey söylemez ama bazen iş hakikaten zıvanadan çıkıyor komplo teorisinin biri bin para, bir siz baktığınızda siz kızıyor musunuz iki beyefendi mesela böyle şeylere mesela bahsedenler kısmına döner bakar mı mesela twitter hesabında ki.

Kemal İlter: Cumhurbaşkanımız yorumları takip ediyor facebooktada twitterdada ya da bir takım şeylerde kendisi zaten iphone ipad i var ya da internete pcden girip bakıyor bu konuda şey yok. Bazen zaman zaman bizim göremediğimiz şeyleri de bizimle paylaştığı oluyor mesela Mesut Özil bu Real Madrid’te oynayan bir yorum yazmış güya yani cumhurbaşkanım bizde takip ediyoruz arkadaşlar böyle bir yorum geldi hatırlarsanız cumhurbaşkanımız Mesut’un Alman milli takımında oynamasından daha memnuniyet duyarım diye bir açıklama yapmıştı, o da teşekkür ederim diye dönmüş. Arkadaşlarda böyle bir şey var cumhurbaşkanımız belki görememişse hatırlatın diye bana döndüler. Bende tabi bu işin şeyi olarak biraz bu fake hesapta olabilir bir araştıralım öyle dönelim cumhurbaşkanımıza dedim o araştırırken kendisi döndü Mesut yazmış döndünüz mü filan demek ki hemen.

Özay Şendir: Hemen hemen görmüş

Kemal İlter: Evet sonra araş bende efendim araştırıyoruz belki de sahte fake hesap olabilir dedim nitekim sahte hesap çıktı ve ulaştım Mesut’a bizzat görüştüm kendisiyle antreman sonrası yorumladı benim böyle bir hesabım yok dedi dolayısıyla biz takip ediyoruz cumhurbaşkanımız takip ediyor. Şunu sorunuza gelince hakikaten zaman zaman canımızı sıkan yorumlar geliyor arkadaşlarında bizimde fakat bu artık bu bizim işimiz yani burada can sıkılma lüksümüz yok.

Özay Şendir: Eleştiriyle hakaret arasındaki çizgiyi daha sosyal medya oturtamadı aslında biraz burada problemimiz var hani eğri oturup doğru konuşalım eleştirmekle küfretmek bide hukuki alt yapısı bütün dünyada da problem var o konuda, hukuki alt yapılar belki oturduğu zaman birazcık daha kolay olacak diye düşünüyorum. Peki e kitapla aranız nasıl?

Kemal İlter: Şimdi ben kendim takip ediyorum. Yani bende bir takım aplicationları var ama sayın cumhurbaşkanımızda

Özay Şendir: E kitap okuru oldu mu sayın cumhurbaşkanımız?

Kemal İlter: Evet evet. Onu kullanıyor.

Özay Şendir: Tahminen en çok hoşuna gidecek bölüm şimdi ki bölüm olucak. Biz e kitaplarda en çok satanları yapıyoruz ve tabiî ki Steve Jobs apple ı yarattı bu ara yanına yaklaşılmıyor. Efendim e kitaplar listesinde en çok satanlara bakıyoruz ve hemen Kemal beyle sohbetimize devam ediyoruz. Şimdi benim hatırladığım sayın cumhurbaşkanının yabancı kaynak okuma İngilizce kitap okuma alışkanlığı devam ediyor onun için aslında bütün kitaplığını yanında taşımak gibi oluyordur.Evet anladığım kadarıyla hani ev içerisinde de en azından genç güllerde internetle bayağı haşır neşir oldukları için daha da rahat ediyordur her halde sayın cumhurbaşkanı.Yani çünkü teknolojiyi birazcık evdeki gençlerde zorluyor galiba değil mi?

Kemal İlter: Tabi tabi yani hem sayın hanımefendi cumhurbaşkanımızın hanımı o da çok ilgili yani en son bir Amerika ziyaretinde google’ı filan ziyaret etmişti orada çok güzel şeylerle bize döndü şimdi onun üzerine bir takım aplicationlar bir takım projelerle hazırlanıyoruz belki vaktimiz olursa bahsederiz. İki oğlu da çok iyi kullanıyor teknolojiyi, onlarında kendi twitter hesapları var facebook hesapları var yani sonuçta birbirlerinden etkileşiyorlar yani sayın cumhurbaşkanımız sayın hanımefendi ve çocuklar

Özay Şendir: Ama bu çok keyifli bir şey yani bir de insanı hoşuna gidiyor insanın açık söyleyeyim yani dünyadaki birçok yer sadece Türkiye’de yaşayan insanlar değil yurt dışında yaşayan bizim milyonlarca vatandaşımız var, istediği andan sayın cumhurbaşkanına sesini duyurma imkânı buluyor. İşte bir öğrenci yazıyor gençlik ve spor bakanına gençlik ve spor bakanı müdahale ediyor kaloriferler yanıyor falan aslında bürokrasiyi aştı bitirdi galiba sosyal medya

Kemal İlter: Sosyal medya o arada ki bir takım engelleri çok aştı ve bürokrasiyi minimize etti doğru bir şey yani.

Özay Şendir: Zaten işte hani sayın cumhurbaşkanımız bürokrasiyi sevmez o bakımdan çok hoşuna gitmiştir. Peki, şu yeni projeler dediniz şimdi gazeteci merakım hemen başladı neler geliyor

Kemal İlter: Burada belki açıklıyoruz ilk defa sizin programa özel olsun biz sayın cumhurbaşkanımızı vatandaşımızla daha çok buluşturmak gayretimiz var zaten cumhurbaşkanına yazım sitemizde soru sorabiliyorlar yazabiliyorlar mail gönderebiliyorlar twitter facebook yorum ve mesajlar gönderebiliyorlar biz bunun bir adım ötesine geçiyoruz şimdi cumhurbaşkanına sorun diye yeni bir uygulama başlatıyoruz. Vatandaşımız cumhurbaşkanına istediği soruyu sorabilecek yine kendisi oylayacak vatandaş en çok oy alan beş soru ve soru sahibi Çankaya köşkünde ağırlanacak

Özay Şendir: Çok güzel çok güzel

Kemal İlter: Bu aylık periyotlar şeklinde olacak bunu daha önce google la başlamıştık fakat google ın uygulamasında vatandaşların isimlerini deşifre edemediği için google bize uymadı şimdi biz kendi yazılımımızı kendimiz yapıyoruz bitmek üzere

Özay Şendir: Ciddi bir yazılım ekibi hakikaten çalışıyor.

Kemal İlter: Teknik ekip çok iyi

Özay Şendir: İyi olmuş niye çünkü ben şunu hatırlıyorum hani eskiden çevirmeli bağlantı falan vardı hani köşkü bir dönem hani şimdi kimseye haksızlık etmiş olmayayım ama internet teknolojisi son dört beş yılda orada kendini buldu gibi duruyor galiba köşkte

Kemal İlter: Ya teknik alt yapı çok zayıftı sayın cumhurbaşkanımız geldiğinde.

Özay Şendir: O yüzden ben diyorum çevirmeli bağlantıyla çok olabilecek iş değil eğer Türkiye gibi lider bir ülke olmaya çalışıyorsanız. Peki, bir şey sorayım. Biz şimdi itiraf etmeyi de çok seviyoruz ya milletçe siz hiç açar okur musunuz o itiraf sitelerini, ben bazen okuduğum zaman itiraf sitelerini inanılmaz bir mizah duygumuz var bizim ve çok çıkıyor, siz hiç bakar mısınız Haftanın itirafına ya da ilginç tweetler

Kemal İlter: İtiraf sitelerine çok baktığım yok bakamıyorum ama twitter ı takip ediyorum mesela haftanın tweetleri olsun günün en çok reteweetlerine

Özay Şendir: Neler var değil mi?

Kemal İlter: Belli espri sahibi tweeti ve tweet yazanları talip ediyorum kendim ve çokta keyif alıyorum ya çünkü

Özay Şendir: Çok zeki iyi işler

Kemal İlter: Çok zekice şeyler yani Türk insanı espri şeyini de gösteriyor

Özay Şendir: Köşe yazarları bazen araklıyorlar bide onu fark ediyorum çok kişi takip edip çok iyi espriler bazen bakıyorum pat diye köşelere aynı şeyi düşünüyorlar bilmiyorum ama rastlantıdır beklide kimsenin günahını almayalım

Kemal İlter: Araklama şeyi twitterde çok fazla var bende görüyorum

Özay Şendir: Yani o öyle bir problem. Peki, şimdi bir şeyi merak etmiyor değiliz şimdi dünyada birazdan haberleri vericeğiz inanılmaz büyük bir ekonomi oldu sosyal medya ekonomisi google ın değeri twitterın aldığı yatırım facebook un maddi değeri o bu. Şimdi Türkiye’nin böyle bir şeye ihtiyacı var aslında bir kendi silikon vadisi buna dair çalışmalarda var bildiğim kadarıyla ama Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda himayesinde birkaç tane proje var dimi bilişimle ilgili o gelişmeleri bayağı arzular nitelikte projeler bunlar çünkü

Kemal İlter: Bir dönem himaye verdi bu kamuda ki e-devlet ödüllerini köşkte yaptı. Şu anda mesela Tübitak bilim ödüllerini köşkte yapıyor yani köşkü açıyor, kendisi ile ziyaretlerinde olsun yurt dışı ziyaretlerinde mutlaka teknoloji yerlerine uğramaya çalışıyor mesela en son Almanya ziyaretinde bu güneş enerjisiyle ilgili dünyanın en önemli sayılı enstitülerinden birisine Stuttgart’a uğradık ve çok da ilgiyle sorular sordu takip etti. Zaman zaman bilim adamlarını çağırıyor bu konuda farklı konularda çalışan, İTÜ’nün bu silikon vadisi benzeri bir projesi var ona çok destek veriyor, birkaç kez rektör ve ilgili kişileri kabul etti kendisi İTÜ’yü ziyaret etti orda ki gençlerin.

Özay Şendir: Sayın cumhurbaşkanı olunca aslında mesafeler daha kısalıyor takvim ilerliyor daha hızlı ilerliyor

Kemal İlter: Zaten çok ilgili mesela Steve Jobs’u da çok severdi mesajda yayınladı twitterdan ondan sonra yani teknolojiyle ilgili ve teknolojinin Türkiye’de olmasıyla konusunda da çok ilgili

Özay Şendir: Valla bana sorarsanız en doğru işlerden bir tanesi çünkü bütün dünya buraya doğruda gidiyor. Efendim hemen çok kısa haberlere gidiyoruz şimdi bizim haberlerimiz var, şu teknoloji dünyasında ne oluyor hakikaten bu ekonomik büyüklükler nedir ne değildir. Haberleri seyrediyoruz, sonra zaten Kemal beyle beraber size veda edeceğiz. Valla Kemal Bey ben sohbete doyamadım ama bizim programın süresi bu kadar hani bunun üzerinden sadece şunu söyleyebilirim ben bu ülkenin bir vatandaşı olarak bırakın ekranda ya da gazetede olmayı bu kadar aktif şekilde sosyal medyada olması ve vatandaşa dokunabiliyor olunmasından vatandaşında meramını anlatabiliyor olmasından son derece keyif alıyorum. Bu işte emeği geçen bütün arkadaşlarınız başta siz olmak üzere hepinizin eline sağlık gerçekten keyif verici bir şey çünkü Barack Obama’nın başkan adayı olduğu dönemde biz ya sosyal medyayı kullanan a nasıl falan bir şeymiş, nasıl bir şey olduğunu ne kadar etkili olabildiğini sayenizde görmüş olduk

Kemal İlter: Ben çok teşekkür ederim hem size teşekkür ederim yani aslında şanslıyız böyle bir cumhurbaşkanımız var

Özay Şendir: Bunlara son derece açık son derece destek verebiliyor

Kemal İlter: Destek verdiği gibi teşvik ediyor bizi bu konuda önümüzü sayın cumhurbaşkanımız çok açıyor ve çokta iyi bir ekibimiz var cumhurbaşkanlığında ben onlara da çok teşekkür ediyorum yani gerçekten burada cumhurbaşkanımızın youtube da facebook da twitter da olması aslında onların önündeki engellerin kaldırılması ya da onların kapatılmaması adına bir tür sigorta garanti yani birçok kişide böyle algılıyor

Özay Şendir: Evet birde böyle bir şey var tabi.

Kemal İlter: Biz şunu çok istiyoruz yani vatandaşla devlet başkanı olsun diyelim diğer yöneticiler arasında engel olmamalı şeffaf olmalı ve yani hızlı olmalı ve doğal olmalı.

Özay Şendir: En önemlisi o çok özlediğimiz bir şeydi. Tekrar çok teşekkür ediyorum bizimle birlikte olduğunuz için.

Kemal İlter: Ben teşekkür ederim