CUMHURBAŞKANI GÜL VE BAŞBAKAN ERDOĞAN'A MEKTUP; "ŞENER VE ŞIK'I SERBEST BIRAKIN!"

Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'a mektup yazdı!

IPI Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'a mektup yazarak Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın serbest bırakılmalarını istedi..

İşte o mektuplar :

Sayın Abdullah Gül
Cumhurbaşkanı
06573 Ankara
Türkiye

Konu: Gazeteci Nedim Şener

Viyana, 23 Mart, 2011

Ekselansları,

Biz, aşağıda imzası bulunan Basın Enstitüsü Derneği (IPI) Dünya Basın Kahramanları IPI Türkiye Ulusal Komitesine desteğimizi ifade etmek ve Dünya Basın Kahramanı arkadaşımız gazeteci Nedim Şener’in serbest bırakılması ricalarımızı iletmek için size bu mektubu yazıyoruz.

Kendini basın özgürlüğünün ilerlemesini sağlamaya ve korumaya, düşünce ve ifade özgürlüğünün muhafazasına adamış, dünyanın her yanından editor, medya yöneticileri, önde gelen gazetecilerce temsil edilen, dünyanın en eski uluslararası basın özgürlüğü kuruluşu, IPI,
basın özgürlüğü için mücadelede direncimiz ve cesaretimiz için bizleri ve Nedim Şener’i Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanları ilan etti.

IPI zor koşullar altında basın özgürlüğü için mücadele eden ve katkıda bulunan 60 gazeteciye bu ödülü layık gördü. Pek çoğumuz yaptığımız iş nedeniyle tutuklandık, saldırıya uğradık, hatta işkence gördük. Kimi Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı arkadaşımız bu uğurda canlarını verdiler. Ödediğimiz bedel çok ağırdı ancak şunu biliyoruz ki basın özgürlüğü olmazsa, tek tek ülkelerin ödeyecekleri bedel çok daha ağır olacaktır.

Türkiye’de çok sayıda gazetecinin “Ergenekon” ile bağlantıları iddia edilerek tutuklandıkları ve yargılandıkları haberlerini artan endişe ile izlemekteyiz. Bunların arasında silahlı terror örgütüne üyelik suçuyla karşı karşı olduğunu anladığımız Nedim Şener de bulunmaktadır. Bu gazetecilerin çoğunun eleştirel gazetecilik yaptığı malumumuzdur ancak suçlamalarla ilgili kanıtların kamu oyuyla paylaşılmadığı da bilinmektedir.

Ayrıca şunu belirtmek isteriz ki, Türkiye’nin basın özgürlüğü taahhüdü kamuya ilan edilmiştir. Aşağılamak bir yana, hükümetleri eleştirme cesaretini gösteren ve bunu yaptıkları titiz çalışmalarla destekleyen gazeteciler ülkelerine olan saygılarını göstermektedir. Hiç bir ulus başarıya ulaşmasının sağlaması için açık ve dürüst destek vermeden ifade özgürlüğünü gerçekten destekleyemez.

Biz Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanları olarak şunu biliyoruz ki gelişmiş ve çeşitlilik barındıran eleştirel medya sağlıklı demokrasilerin köşe taşlarıdır. Bizler Türkiye’deki gazetecilerin görevlerini yapabilmelerinin sağlanmasını ve Nedim Şener’in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Sayın Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan
Basbakanlik
06573 Ankara
Türkiye

KONU: Türkiye’de gazetecilerin tutuklanmaları

Viyana, 23 Mart, 2011

Ekselansları,

Biz aşağıda imzası bulunan, dünyanın en eski uluslararası basın kuruluşu olan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Yönetim Kurulu Üyeleri IPI’ın Türkiye Ulusal Komitesine desteklerimizi bildirmekte ve gazeteci Nedim Şener’in serbest bırakılması için çağrıda bulunmaktayız.

Merkezi Viyana’da bulunan IPI, kendini basın özgürlüğünün ilerlemesini sağlamaya ve korumaya, düşünce ve ifade özgürlüğünün muhafazasına ve haber ve bilginin serbest dolaşımının tesisine ve gazetecilik mesleğinin icrasının gelişimine adamış, dünyanın her yanından editor, medya yöneticileri, önde gelen gazetecileri temsil etmektedir. Özgür basının daha iyi bir dünya yaratılmasında katkısı olacağına inanan Grup 1950 yılı Ekim ayında kurulmuş ve 120’den fazla ülkede temsilcisi olan global bir kuruluşa dönüşmüştür. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğine danışmanlık statüsü de bulunmaktadır.

Malumlarınız olduğu üzere, Türkiye’deki yetkili birimlerin sayıları 60’ı geçen gazeteciyi tutukladığı bildirilmektedir. Bunlardan biri de geçen yıl, araştırmacı gazetecilik çalışmalarının değerlendirilmesi sonucunda IPI tarafından Dünya Basın Kahramanı olarak ödüllendirilen Nedim Şener’dir. Ancak, kamuoyuna hiçbir kanıt gösterilmemesine rağmen silahlı terror örgütü üyeliği ile suçlanmaktadır. Ayrıca, pekçok gazeteci “Ergenekon” suçlaması ile bağlantılı olarak tutuklu bulunmaktadırlar.

Nedim Şener’in tutuklanmasından ciddi endişe duymaktayız. Tutuklu gazeteci Ahmet Şık ve hapishanelerde bulunan ve yargılanmakta olan diğer gazetecilere duyduğumuz endişeyi de ifade etmek isteriz.

“Basın özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz” ifadelerinizi memnuniyetle karşılıyoruz ancak bu özgürlükten yararlanmak isteyen gazetecilerin kanıtlanmamış suçlarla hapiste tutulmalarından dolayı derin endişe duymaktayız. Gazetecilerin, ulusal güvenlik gibi hassas konuları ele almaları temel haklarıdır ve cinai olaylara karışmadıkça, eleştime hakları da dahil olmak üzere, mesleklerini yaptıkları için tutuklanma, suçlanma ve hapsedilme ya da herhangibir taciz ya da gözdağı ile karşı karşıya getirilmemelidirler.