Cumhurbaşkanı Gül hükümet-cemaat kavgasında nerede duruyor?

Gazeteci-yazar Ahmet Taşgetiren Hükümet ve Cemaat gerilimine ilişkin değerlendirmelerine kamuoyunun oldukça merak ettiği bir konu ile devam etti.

Star gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Hükümet - Cemaat geriliminde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamaları 'Başbakan Erdoğan'la Cumhurbaşkanı Gül'ü oldukça paralel bir duruş içinde gösteriyor' değerlendirmesinde bulundu.

Köşesinde "Cumhurbaşkanı Gül, acaba, Hükümet - Cemaat geriliminde nerede duruyor?" sorusunu irdeleyen Taşgetiren, "Cumhurbaşkanı, çıkan "duman"ı da işaret ederek, devlet içinde bir "paralel yapı"nın bulunduğunu, buna müsaade edilmeyeceğini, ama bunun hukuk içinde yapılacağını ifade ediyor. Cumhurbaşkanı MİT'in tartışılmasını doğru bulmuyor. MİT'in misyonunu çok net olarak ortaya koyuyor: "Büyük kırılmaların yaşandığı, güney sınırlarımızın ötesinin çok değiştiği bir coğrafyada, Türkiye'nin ileride kendisine yönelecek tehditlerin ortaya çıkmaması için MİT'e görevler düşmektedir. Ve Cumhurbaşkanı, bardağın boş taraflarına ilişkin de düşüncelerinin bulunduğunu, ancak bunu kamuoyu önünde seslendirme noktasında engellerinin olduğunu belirtiyor, "Bazı şeyleri ise Cumhurbaşkanı kimliğiyle özel bir şekilde yaptığını" belirtiyor.

Şu görüntü, Başbakan Erdoğan'la Cumhurbaşkanı Gül'ü oldukça paralel bir duruş içinde gösteriyor. Bence bu, şu an Türkiye'de yaşananlar açısından oldukça önemli. En azından sayın Gül'ün, Tayyip Erdoğan'a alternatif siyasi hesap içinde göstermeyi inandırıcılıktan çıkarması açısından önemli." değerlendirmesinde bulunuyor.

PARALEL YAPIYI NE YAPMALI?

Bu soruyu da cevap veren Taşgetiren, "Şu an belli ki hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan, "paralel yapı"nın varlığını görüyor ve buna müsaade edilmeyeceğini ifade ediyorlar.

Peki ne yapılacak paralel yapı ile ilgili olarak.

Cumhurbaşkanı paralel yapıya karşı tavrın "hukuk içinde" oluşmasının altını çiziyor. Buradaki kriterin "kurunun yanında yaşın yanmaması" hassasiyeti olduğu düşünülebilir. Bu da, öncelikle "paralel yapı"nın sağlıklı tespitini gerektirir" diyor.

CEMAAT'E MESAJ

Taşgetiren yazısını şöyle bitiriyor:

Şunu diyorum: Hizmet camiası, bugün Cumhurbaşkanınca da ifade edilen "paralel yapı" olgusunu ciddiye almalı ve aslında "Dost" olan bu insanların kaygılarını giderecek bir tavrı geliştirmeliler.