CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL'DEN TRTŞEŞ'DE TARİHİ ADIM!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, büyük önem taşıyan Diyarbakır ziyareti sırasında bir ilki gerçekleştirecek.
Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'te canlı yayınlanan bir programa katılacak olan Gül, izleyiciyi Kürtçe selamlayacak. Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmaları simültane tercüme ile anında Kürtçe'ye çevrilecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yarın başlayacak Diyarbakır programı, iki dil ve özerklik tartışmalarının yaşandığı bir döneme rastlaması nedeniyle büyük önem taşıyor. Bölge halkına sıcak mesajlar vermesi beklenen Cumhurbaşkanı Gül, Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'in canlı yayınına katılarak sürpriz yapacak.
Seçkin Ergün'ün Bugün gazetesindeki haberine göre Gül, Cuma günü öğleden sonra Diyarbakır'dan canlı olarak yayımlanacak Rojev (Gündem) programına konuk olacak. Gül, TRT Şeş koordinatörü Fethullah Kırşan ve Haber Müdürü Cumali Çaygeç'in gündeme ilişkin sorularını cevaplayacak.
KÜRTÇE SELAMLAYACAK
Sunucuların Kürtçe takdimi ile başlayacak olan programda, Cumhurbaşkanı Gül'ün izleyiciyi Kürtçe selamlaması bekleniyor.
Selamlamanın ardından program Türkçe olarak devam edecek ancak simültane olarak Kürtçeye çevrilecek. Gül, iki dil ve özerklik tartışması gibi güncel konularda sorulara cevap verecek. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, TRT Şeş'in iki yıl önce 1 Ocak 2009'da yapılan açılışında Kürtçe olarak hayırlı olsun (TRT Şeş bi xer be) demişlerdi.
DÜNYA TV DE İZLEYECEK
Cumhurbaşkanı Gül'ün Diyarbakır gezisini Gaziantep merkezli Kürtçe yayın yapan Dünya TV de izleyecek. Kısa sürede bölgenin sevilen kanallarından biri haline gelen Dünya TV, Gül'ün temaslarını Kürtçe olarak izleyicisine aktaracak. Cumhurbaşkanı Gül'ün canlı yayında şu mesajları vereceği öğrenildi.
"Türkiye'de konuşulan başka diller de vardır. Halkımızın konuştuğu bütün diller bizim dillerimizdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin dili Türkçedir, Türkçe herkesin ortak dilidir. Türkçe bilmeyen, öğrenmeyenlere öğretmemiz gerekiyor. Hiç kimse Türkiye'de ikinci sınıf vatandaş olmak istemez. Herkes birinci sınıf vatandaştır. Vatandaşlarımızın konuştuğu farklı diller de bizim kültür mirasımızdır. Anayasa bize, bütün kültür mirasımızı korumayı emrediyor. Bazen bunlar müzeler olur, bazen bunlar destanlar olur, bazen diller olur. Bu bakımdan baktığımızda Kürtçe de bu Türkiye'de konuşulan dildir. Vatandaşlarımızın bazıları konuşuyordur. O da bizim dilimizdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçedir, o da bizim resmi dilimizdir"
"ÖZEL ANLAM YÜKLEMEYİN"
Cumhurbaşkanı Gül Çankaya Köşkü'nde düzenlenen TÜBİTAK ödül töreni sonrası resepsiyonda konuştu. Gazetecilerin önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği Diyarbakır seyahati ile ilgili sorularına "özel anlam yüklemeyin rutin bir seyahat" diye cevap veren Gül, "Bütün illerimize nasıl gidiyorsak, ziyaret ediyorsak Diyarbakır şehrimiz de böyle ziyarete diyoruz. Geçen hafta da Adana'daydım" dedi.