CNN-ARINÇ ZİRVESİNDE NELER KONUŞULDU? İŞTE GÖRÜŞMENİN PERDE ARKASI!

CNN'nin kıdemli Başkan Yardımcısı ile Bülent Arınç arasındaki zirvenin öyküsünü Star'dan Mustafa Kartoğlu yazdı...

AKP hükümeti ile CNN International arasındaki Gezi gerilimi ilginç bir toplantıyla çözüme kavuşmuş gözüküyor. CNN’nin kıdemli Başkan Yardımıcısı ile Bülent Arınç arasında 1, 5 saat süren görüşmenin detayları da ortaya çıkmaya başladı. Star gazetesinden Mustafa Kartoğlu bugünkü yazısında toplantının perde arkası ve içeriğine dair çarpıcı notlar geçti.

Arınç ile CNN Yönetiminin önemli ismi Parisa Khosravi arasındaki görüşmede hükümetin aktardıkları ve CNN’nin yanıtlarını paylaşan Kartoğlu, medyadaki özür polemiğinin aslını da anlattı. Kartoğlu, CNN’nin yayınlarından dolayı değil, bir fotogaleride yanlış bir fotoğraf kullanılması nedeniyle özür dilediğini vurguladı. Star yazarı, CNN tarafının "Türkiye’nin kaygılarını dikkate alacağız" mesajı verdiğini de kaydetti.

İşte Kartoğlu’nun kaleminden CNN ve Arınç arasındaki zirvenin öyküsü:

Taksim Gezi Parkı’nda başlayan eylemlerine ‘uluslararası destek’ten söz edilirken en çok ‘9 saat canlı yayın yapan’ CNN’in adı geçti. 16 Haziran Pazar günü, Başbakan Erdoğan İstanbul Kazlıçeşme’de yaptığı mitingde, genişletilmiş meydanı ve bağlantılı caddeleri dolduran yüzbinlerce kişiyi göstererek, “Uluslararası medya bunu da gizleyin. Hadi bakalım. BBC, CNN, Reuters... Günlerdir yalan haber ürettiniz. Türkiye’yi dünyaya farklı gösterdiniz” diye seslendi. Bu ses, ertesi gün CNN’in internet sitesinde yankılandı, ancak CNN bir başka ‘hata’yla bu sesi ‘taçlandırdı’. Kazlıçeşme’deki yüzbinleri gösteren fotoğraflar, “Türkiye’de hükümet karşıtı protestolar” başlığıyla verdi!

17 Haziran pazartesi günü şirketin Atlanta’daki merkezinde Erdoğan’ın tepkisine neden olan Türkiye yayınlarıyla ilgili çalışma başlatılması kararı alındı. Yayınlar gözden geçirildi, Türk medyasında yer alan hükümetin eleştirileri toplandı. Türkiye’deki eylemlerle ilgili yayınların süresinin uzunluğu, tarafsızlık, objektiflik ve haber dili konusundaki eleştiriler değerlendirildi. Ve bir yayın temsilcisinin Türkiye’ye giderek hükümet yetkilileriyle bizzat görüşmesinin daha yararlı olacağına karar verildi.

Randevu, basın yayından sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan istendi. Arınç, Başbakan Erdoğan’ı bilgilendirdikten sonra Basın Yayın Enformasyon’a talimat vererek, CNN International’ın Gezi yayınları dosyası hazırlattı. 28 Haziran Cuma günü randevu günü Atlanta’ya bildirildi. 2 Temmuz pazartesi günü, CNN İnternational’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı Parisa Khosravi, Başbakanlık’a gelerek Arınç’la 1.5 saat süren bir görüşme yaptı. 24 yılda CNN International Kıdemli Başkan Yardımcılığı’na yükselen İran asıllı Parisa Khosravi, bugün dünya çapında 200’den fazla büro ve ortaklığı yönetiyor. Bu konumu nedeniyle toplantıda ‘söz sakınılmadı.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ!...