ÇIPLAK ATLAMAKTAN UTANMIYORUM!

Tempo dergisi, ağustos sayısında profesyonel olarak dünyanın en sıra dışı sporlarından 'base jump'ı yapan model Roberta Mancino'yla konuştu.

Base jumping nasıl bir spor?
Bir paraşüt sporu. Fakat uçak veya helikopter gibi hareket eden araçlardan atlamak yerine, binalar, uçurumlar, köprüler, dağlar veya kablo telleri gibi hareket etmeyen yerlerden atlanıyor. Kullanılan paraşüt de farklı. Uçaktan atlarken biri ana diğeri yedek, iki paraşüt var. Atlayış sırasında biri açılmazsa, diğeri kullanılabiliyor. Ama base jump yapanların sadece bir paraşütü var. Atlayışlar çok yüksekten yapılmadığı için ikinci paraşütü açmaya zaman kalmıyor.

Nasıl başladınız bu spora?
10 yıl önce ‘skydiving’e başladım, sonra da base jumping’e geçtim. Zaten base jumping yapabilmek için önce skydiving yapmak gerekiyor. Skydiving’de çok fazla atayış gerçekleştirip, o alanda çok iyi olmak lazım. Örneğin benim 6 bin 500 atlayışım var. Beş yıl önce de ilk ‘base’ atlayışımı yaptım. Fakat sevgilimin atlayış yapmamı istememesi ve yoğun modellik çalışmaları gibi nedenlerden dolayı üç yıl kadar ara verdim. İki yıl önce base jump dersleri alarak profesyonel bir base jumper olmak istedim.

Ne kadar süreyle eğitim almaya gerek var?
Bunun cevabı, senin bu işe ne kadar motive olduğuna ve ne kadar atlayış yaptığına bağlı. Ben atlamaya köprüden başladım. Suya rahatlıkla inebileceğim 12 köprüden atlayış gerçekleştirdim.

En çok nereden atlamayı seviyorsunuz?
Uçurumları ve binaları seviyorum. Ama uçurumları, binalardan daha çok seviyorum, çünkü o zaman ‘wingsuit’ adında özel bir uçuş kıyafeti giyebiliyorum. ‘Wingsuit’ kanatları olan bir kostüm. Bu kostümle çok uzak mesafelere uçabiliyorsun ve aynı zamanda aşağıya çok yavaş iniyorsun. Düşüyormuş gibi değil, uçuyormuş gibi hissediyorsun.

Aynı zamanda modellik de yapıyorsunuz. Ne zaman başladınız?
16 yaşında Roma’da başladım. 14 yıldır aralıklarla devam ediyorum. İlk başladığım yıllarda, önemli olmayan dergilere pozlar verdim. Daha sonra ajanstan biri, bu işi profesyonel yapabileceğimden bahsetti ve ciddi anlamda modelliğe adım attım. Ama modellik base jumping’le billikte zor oluyor. Cildim çok hassas. Bir yere çarptığım zaman hemen çiziliyor veya morarıyor. Ajans sahipleri çekimden önce atlayış yapmamı istemiyorlar.

Daha önce çıplak atlayış yaptınız. Neden?
Sadece çekim içindi. Bir dergiyle o konseptte çekim yaptık. Sonra bir başka dergi için de aynı tarz çekim gerçekleştirdik. Toplamda dört çıplak atlayışım var.

Çıplak poz vermek, daha doğrusu atlamak sizi rahatsız etmedi mi?
Kendimi hiç garip ya da kötü hissetmedim, hiçbir zaman utanmadım. Fakat bu konular bazı erkek arkadaşlarım için sorun haline geldi. Şanslıyım, çok fazla kıskanç sevgilim olmadı ama bazıları ailelerinden dolayı o şekilde poz vermemi istemedi, bazıları da çıplak poz verdiğim için benimle birlikte olmak istemedi.