Ciner Grubu’ndan 700 milyon dolarlık dev yatırım!

Bünyesinde Habertürk, Show TV, Bloomberg HT gibi markaları bulunduran Ciner Holding'den dev yatırım!

Park Holding, Konya Ilgın’da start verdiği 700 milyon dolarlık dev enerji yatırımı için Tekstilbank’ı satın alan Çinli dev ICBC ile kredi anlaşmasına imza attı.

500 MV’lik bir termik santral inşası için sağlanacak 13 yıl vadeli olan bu kredi paketinin toplam tutarı 508 milyon dolar. Bu finansmanın diğer bir özelliği de ICBC’nin Ciner Grubu ile imzaladığı üçüncü kredi paketi olması. ICBC son olarak Ciner Grubu’nun Ankara Kazan’daki 1.3 milyar dolarlık Soda Külü Üretim ve Doğalgaz Çevrim Santralı yatırımının 1 milyar dolarlık finansmanında da konsorsiyum lideri olarak önemli rol oynamıştı. Ve bu kredi anlaşması uluslararası ticaret finansmanı yayın grubu Trade and Forfating Review tarafından da ödüllendirilmişti. Ciner Grubu bu krediyle Konya Ilgın’da yerli kömür ile çalışacak 500 MV’lik bir santral inşa edecek.

ÇEVREYE DUYARLI YERLİ ÜRETİM

Çevreye duyarlı, konusunda dünyadaki en son teknolojiyi içeren ve minimum 2 bin kişiye istihdam yaratacak olan yatırımın yerli kömürle çalışacak olması Türkiye’nin hem istihdamına hem de cari açığına çok büyük katkı sağlayacak. Termik santralın inşasına ise 2016 yılında başlanacak. 2019 yılında enerji üretimine geçilmesi ile santral bölgenin iletim hatlarına verilen elektrik açısından da dolaylı katkı sağlayacak. Termik santralda kullanılması planlanan yerli kömür için maden sahasında ise çalışmalara başlandı.

Törende, ICBC’nin Türk iş dünyasının önde gelen şirketleriyle yaptığı 6 İşbirliği Niyet Anlaşması’nın kurum yetkilileriyle karşılıklı teslimi gerçekleştirildi. ICBC yetkilileri ile teslimi Ciner Grubu adına Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ ve Park Holding Yönetim Kurulu üyesi Orhan Yüksel gerçekleştirdi.

"YERELDE GÜÇLÜ VE AVRASYALI OLMA STRATEJİSİ İZLEYECEĞİZ"

Tekstilbank’ı satın alarak Türkiye’ye adım atan Çinli dev ICBC’nin Başkanı Jianging, “Yerel koşullara dayalı, Çin sermayelerine odaklı, etrafındaki bölgelerle işbirliği içinde Avrasyalı olma stratejisi izleyeceğiz” dedi.

CBC Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging, törende yaptığı konuşmada Tekstilbank’ı satın alma işleminin ICBC’nin globalleşme stratejisinin yanında, Çin ve Türkiye arasındaki finansal hizmetlerin ve iki ülkenin ekonomik gelişiminin canlandırılmasına da yardımcı olacağını söyledi. 3.3 trilyon dolar aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük bankası olan ICBC, GSD Holding’den Tekstilbank’ın yüzde 75’ini 669 milyon liraya satın almış ve devir işlemleri gerçekleşmişti. Jianging, “Tekstilbank’ı Türkiye’de belli bir pazar payı ve etkisine, kârlılığa, verimli işletmeye, gelişmiş risk yönetimine, ileri bir teknolojik yönetime sahip olan bir yerel bankaya dönüştürebileceğimize inanıyoruz” dedi. “Satın alma işlemi gerçekleştikten sonra Tekstilbank, yerel koşullara dayalı, Çin sermayelerine odaklı, etrafındaki bölgelerle işbirliği içinde Avrasyalı olma stratejilerini izleyecek” diyen Jianging, şöyle devam etti:

ORTA ÖLÇEKLİ ŞİRKETLERE ODAKLI FİNANSMAN HEDEFİ

“ICBC’de küresel müşterilerini, sermayelerini, yönetimini, teknolojik güçlerini ve hizmet ağlarını tam olarak paylaşacak, sahip olduğu yerel hizmet kapasitesini ve müşteri kaynaklarını değerlendirerek yasa ve kurallara göre işletecek, yeniliği artıracak. Türkiye’nin kaliteli orta ölçekli şirketlerine odaklı tüm hizmetlerin seviyesi sürekli yükseltilecek. Türkiye’nin büyük ölçekli, tanınmış ve uluslararası şirketlerine odaklı finansman ve takas ödeme hizmetleri devamlı geliştirilecek.” Çin ile ticaret yapmak için finansal hizmetler ve yurt dışı Çin yuanı renminbi (CNY) işlemleri için koşulların oluşturulmasının çalışmalarının hızlandırılacağını dile getiren Jianging, Türkiye’nin, bölgesel ekonomisine ve finansal merkez olma avantajlarına işaret etti.

Toplantıya Tekstilbank’ın satışını gerçekleştiren GSD Holding Başkanı Turgut Yılmaz, ağabeyi Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.

BANKA TAAHHÜT İŞİ İÇİN FIRSAT SUNACAK

Babacan, Çin firmalarının Türkiye’de taahhüt işleri açısından da kurulu bir bankanın olmasının ayrı fırsat ve imkânlar sunacağını belirterek, G-20 gündeminde özel bir çalışma alanı olarak kabul edilen kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar konularına değindi. Babacan, Türkiye’nin kamu borcu ve bütçe açığı anlamında dünya standartlarına göre çok iyi yerlerde olduğuna dikkat çekti.

BİRKAÇ TÜRK BANKASI ÇİN'E GİTMEK İSTİYOR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin’de lisans alıp faaliyete başlaması. İlgilenen birkaç banka var” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ICBC’nin Türkiye’deki faaliyetlerinin, Türk özel sektörüne artılar getirmesi temennisinde bulunarak, şunları anlattı: “Bugün gerçekleştirdiğimiz bu tören, aslında bir önceki Başbakan Ven Ciabao’nun Türkiye ziyaretinde, bir öğlen yemeğinde kendisiyle yaptığımız görüşmede hedeflediğimiz konulardan bir tanesiydi. ‘Mutlaka bir Çinli banka buraya gelmeli ve burada lisans alarak, bir Türk bankası gibi, anonim şirket olarak kurulup çalışmalı ama Türkiye’den de bir banka Çin’e gitmeli ve Çin’de kurulu bir banka olarak faaliyet göstermeli, bu ilişkilerimizde önemli bir boşluk’ dedik.”

‘BOŞLUĞUN BİRİNCİ ADIMINI DOLDURDUK’

Babacan, bu boşluğun birinci adımının bugün gerçekleştirildiğini, yaklaşık 4-5 yıl önce yapılan o görüşmenin somut meyvesini bugün izlediklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin’de lisans alıp, Çin’de faaliyete başlaması. İlgilenen birkaç bankanın olduğunu ben biliyorum. Umarım ki o bankaların iş planı netleşir, Çin otoriteleri o bankaların orada faaliyet gösterebilmesi için gerekli anlayışı ve kolaylığı gösterir ve böylece ülkelerimiz arasındaki ilişki yapısına kalıcı sağlam kurumları da karşılıklı olarak eklemiş oluruz” dedi.


BABACAN: TİCARET AÇIĞINI FİNANSLA KAPATALIM

Türkiye ile Çin arasında finans konusunda ciddi bir potansiyel olduğuna dikkati çeken Babacan, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz hep Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e ve Çin Başbakanı Li Keqiang’e şunu söyledik, ‘Bizim ticaret açığımız var, bu açığı Türkiye’den Çin’e daha fazla mal satarak kapatmamız zor ama en azından Çin’den Türkiye’ye olacak finansman hareketleriyle döviz dengesini sağlamak için özel gayret gösterelim.’ Bunun için de her iki tarafta güzel bir gayret var.”