CHP’den "kalemi kırılan gazeteciler" raporu

CHP Milletvekilleri, basın mensuplarına yer verdiği raporunu kamuoyu ile paylaştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Cezaevi Komisyonu Üyesi milletvekilleri Özgür Özel, Nurettin Demir ve Muharrem Işık’ın hazırladığı "Kalemi Kırılan Gazeteciler" raporu, CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.

Toplantıda bugüne kadar CHP Cezaevleri Komisyonu tarafından birçok rapor yayınladıklarını belirten Ağbaba, "Hasta mahpuslar raporumuz, tutuklu gazeteciler raporumuz, tutuklu milletvekilleri raporumuz, Balyoz kumpası raporumuz. Bunların dışında 50’ye yakın cezaevleri ve insan hakları hakkında rapor yayınladık. Tüm bu raporların altında CHP Cezaevleri Komisyonu’nun imzası var" diye konuştu.

Yazar Soner Yalçın'ın gözaltına alınmasına değinen Ağbaba, bu örneğin basın özgürlüğünün geldiği noktayı özetlediğini kaydetti. Türkiye’nin dünyada en çok gazetecinin işten çıkarıldığı ülke olduğunu bildiren Ağbaba, "Otosansür yapmıyorsanız gazeteci olarak gökten üç elma düşüyor şansınıza; cezaevi, baskı ve şiddet, işsizlik. Tüm bunlar söz konusu olunca Türkiye basın özgürlüğünde dünyada 154. sıraya geriliyor" dedi.

"TARİHE BİR NOT DÜŞMEK İÇİN 189 SAYFALIK BİR KİTAP HAZIRLADIK"

Tarihte hiçbir iktidarın medya üzerinde bu kadar kontrol sağlamadığını öne süren Ağbaba, şunları söyledi:

"Tarihe bir not düşmek için 189 sayfalık bir kitap hazırladık. Bu kitapta bulacağınız gazetecilerin hiçbirinin işten atılma sebebi başarısızlık ya da okunmama veya izlenmeme değil. Bu isimler Türkiye’nin en çok izlenen tartışma programının sunucusu da var, en çok okunan yazarları da var. Bizde AK Parti tarafından ‘kalemi kırılan’ bu gazetecilere ithaf ettiğimiz kitabımıza ‘Kalemi Kırılan Gazeteciler’ başlığını uygun gördük. Raporumuzda 42 tanınmış gazetecinin yaşadıklarının özetini bulacaksınız. 20 gazetecinin ve ismini vermediğimiz 3 muhabirin işten çıkarılma hikayelerine ilişkin kendi kalemlerinden kısa yazılar bulacaksınız. Raporumuzda uluslararası ve ulusal gazetecilik örgütlerinin görüşlerine ve raporlarına yer verdik. Kitabımızın sonunda 3 adet liste bulunuyor. Bireysel olarak işten çıkarılan gazeteciler listesi, toplu olarak işten çıkarılan gazeteciler listesi, halen cezaevinde tutulan gazeteciler listesi. En yakın sürede İngilizce çevirisini bitirip, uluslararası gazetecilik örgütlerine, AB Parlamentosu’na ve Komisyonu’na, Birleşmiş Milletler’e göndereceğiz. Bu ülkede özgür basının oto sansür ile işsiz bırakma şantajı ile cezaevine gönderilme tehdidi ile susturulmaya çalışıldığını tüm dünyaya göstereceğiz. Tabi ki bu raporu sadece uluslararası kuruluşlara göndermeyeceğiz. Bu kitabı CHP Cezaevi Komisyonu üyesi milletvekilleri olarak hepimiz imzalayacağız ve bu eserin asıl sahibine, yani bu kitabın gerçek yazarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a göndereceğiz."

"ÜLKEMİZ DEMOKRASİSİNİN GELİŞMESİ İÇİN BASINIMIZ BUGÜNKÜ GİBİ BASKI ALTINDA DEĞİL, GERÇEKTEN ÖZGÜR OLMALIDIR"

"Medya kamu adına yaptığı bilgilendirme ve denetleme görevini ne kadar sağlıklı yaparsa aynı zamanda ülkedeki demokrasi seviyesi de o kadar yükselir" diyen Işık, "Raporumuzda ve önceki tutuklu gazeteciler raporumuzda da gösterdiğimiz gibi medyanın içinde bulunduğu duruma bakıldığında bile Türkiye’nin demokrasi seviyesinin ne kadar geri olduğu görülecektir. Ülkemiz demokrasinin gelişmesi için basınımız bugünkü gibi baskı altında değil, gerçekten özgür olmalıdır" diye konuştu.

Nurettin Demir ise, "Ülkemiz demokrasisinin gelişmesi için basınımız bugünkü gibi baskı altında değil, gerçekten özgür olmalıdır. Basın kartı sahibi olan Soner Yalçın sabahın 5’inde gözaltına alındığı zaman İçişleri Bakanının bundan haberi olmaması mümkün değil. Buradan İçişleri Bakanını istifaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE !KISMEN ÖZGÜR OLAN ÜLKELER! KATEGORİSİNDEN ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKELER KATEGORİSİNE GERİLEMİŞTİR"

Türkiye’nin basının iktidarın saldırılarına hedef haline geldiğini savunan Özel de, "Freedom House tarafından yayınlanan 2014 raporunda Türkiye ‘kısmen özgür olan ülkeler’ kategorisinden özgür olmayan ülkeler kategorisine gerilemiştir. Basın özgürlüğü sıralamasında Ermenistan, Ekvador, Libya ve Güney Sudan ile birlikte 134. sırayı paylaşan Türkiye, Moritanya, Nepal, Tanzanya, Kenya ve Mozambik gibi ülkelerin gerisinde kalmış durumdadır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Ağbaba, Özel, Demir ve Işık, "Kalemi Kırılan Gazeteciler" kitabını imzalayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göndereceklerini söylediler.