CHP’den AYM’ye “yıpranma hakkı” başvurusu: Basın kartı şartı iptal edilmeli
CHP, basın kartı olmayan gazetecilerin de "yıpranma hakkı"ndan yararlanması amacıyla AYM'ye başvurdu.
TBMM CHP Grubu’nun imzaladığı dava dilekçesi Ankara Milletvekili Servet Ünsal ve Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya tarafından Anayasa Mahkemesi’ne bugün teslim edildi.
AYM, gazetecilere emeklilikte avantaj sağlayan, yıpranma payı hakkının tanınmasının basın kartı koşuluna bağlanmasının, basın iş kolunda çalışan her gazeteciye basın kartı verilmemesi nedeniyle keyfilik yaratacağı ve eşitsizliğe yol açacağı gerekçesiyle 2020 yılı başında iptal kararı vermiş, yasal düzenleme yapılması için Kasım 2020’ye kadar süre tanımıştı.
AYM’nin tanıdığı sürenin bitmesine günler kala AKP’nin getirdiği torba yasasıyla gazetecilerin fiili hizmet süresi, yeniden basın kartı şartına bağlandı. Basın meslek örgütleri ve sendikaların da eleştirdiği bu düzenlemenin iptali için dava açılacağı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 10 Ocak’ta duyurulmuştu.
"AYKIRIDIR, İPTALİ GEREKİR"
CHP’nin açtığı iptal davasında yeni yasayla; AYM kararının yok sayıldığı, Anayasa’nın ihlal edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu düzenleme aynı zamanda hukuk devleti ilkesine de aykırıdır. Anayasa Mahkemesi’ne göre hukuk devleti, keyfiyeti ortadan kaldırıcı bir devlettir
İptali talep edilen düzenlemede gazetecilerin ve basın mesleğinde çalışanların fiili hizmet süresi zammından yararlanmaları basın kartı sahibi olmalarına dayandırılmıştır. Bu ayrımcılık, aynı zamanda hakkın ortadan kalkmasına ve gazetecinin mesleği icra etmesine rağmen, objektif olmayan bir biçimde yönetmelikle belirlenmiş olan düzenlemeler nedeniyle fiili hizmet süresi zammından yararlanamamasına neden olmaktadır. Bu nedenle de düzenleme aynı zamanda Anayasa’nın 10. maddesine de aykırılık taşımaktadır, bu nedenle iptali gerekir.
Dolayısıyla temel hak ve hürriyetlerden olan sosyal güvenlik hakkını sınırlayıcı bir düzenlemenin kanunla düzenlenmesi yolundaki Anayasa kuralına aykırı bir düzenleme yapılması ve yürütmeye Anayasa’ya aykırı bir yetki tanımlanması, yasama yetkisinin devrine ilişkin sınırın aşıldığını ve yürütmenin yasamanın yetki alanına müdahale ettiğini göstermektedir. Bu nedenle, söz konusu madde, Anayasa’nın 7. maddesinde belirlenen yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesine aykırıdır, iptali gerekir.
Yukarıda belirtilen nedenlerle ‘14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar” ibaresi, Anayasa’nın 2., 7., 10., 13., 26., 28., 60. ve 153. maddelerine aykırıdır, iptali gerekir.’”