CHP PM’de cumhurbaşkanı adaylığı için sürpriz çıkış! 'Ya Özel aday olmalı ya da...'
CHP, cumhurbaşkanı adayını ön seçimle belirleme kararı aldı. Parti Meclisi’nin onayladığı karar doğrultusunda MYK süreci yönetmek için tam yetki aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in sürecin ayrıntılarını bugünkü grup toplantısında açıklaması bekleniyor. Öte yandan bir PM üyesinin toplantıda CHP'nin cumhurbaşkanı adayının genel başkan olması gerektiğini belirterek “Genel Başkan adaylıktan feragat edemez. Ya Özel aday olmalı ya da İmamoğlu genel başkan olmalı ve aday gösterilmeli” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sürecinde önemli bir adım attı. Parti Meclisi (PM), adayın ön seçimle belirlenmesini içeren öneriyi kabul ederek, sürecin planlanması ve uygulanması için Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) tam yetki verdi.
Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, PM toplantısının ardından bir araya gelen MYK, ön seçimin teknik ayrıntıları ve takvimine dair son düzenlemeleri gerçekleştirdi. Sürece ilişkin tüm ayrıntıların, CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından bugünkü grup toplantısında açıklanacağı belirtildi.
BÜYÜK ÇOĞUNLUKLA KABUL EDİLDİ, ÜÇ İTİRAZ GELDİ
PM toplantısında üyeler, ön seçim kararına ilişkin görüşlerini paylaştıktan sonra oylama yapıldı. Karar büyük çoğunlukla kabul edilse de üç PM üyesi, sürecin zamanlamasına yönelik itirazlarını dile getirdi.
Ön seçime itiraz etmemekle birlikte zamanlamasının erken olduğunu ifade eden bir PM üyesi, seçimin 2 yıl sonra olabileceğine dikkat çekerek bu kadar uzun bir sürecin yönetilmesinin zor olduğuna dikkati çekti. “Bütün plan seçimin bu sene olacağı üzerine kurulu. Ama önümüzdeki hafta bir belediyeye daha operasyon olursa ön seçimi nasıl yürüteceğiz” diye soran PM üyesi, ön seçim kararını ‘prematüre’ diye niteledi.
Bir diğer PM üyesi ise, CHP’nin cumhurbaşkanı adayının genel başkan olması gerektiğini savunarak, “Genel Başkan adaylıktan feragat edemez. Ya Özel aday olmalı ya da İmamoğlu genel başkan olmalı ve aday gösterilmeli” dedi.
Mansur Yavaş’ın aday olmayacağını açıklaması üzerine tek adayın İmamoğlu olabileceğini belirten bir diğer PM üyesi ise, “Tek adayla ön seçim yapmanın mantıklı olmadığını” ifade etti.
DEMOKRATİK SÜREÇ VURGUSU
Ön seçimi destekleyen PM üyeleri ve parti yöneticileri, bu kararın CHP’nin demokratik, adil ve şeffaf bir yöntem arayışının bir parçası olduğunu belirtti. Bir parti yöneticisi, “Ön seçimden çıkacak kişi, Erdoğan’ı yenebilecek kişi olmalı” dedi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi gücüne dikkat çeken bir başka yönetici, “Onunla baş etmek kolay değil, güreşebilecek bir aday çıkarmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.
Ön seçim kararını destekleyenler, erken seçim talebinde bulunurken aday belirlememenin, demokrasi vurgusu yaparken ön seçim yapmamanın tutarsız olacağını savundu.
İMAMOĞLU’NA SİYASİ YASAK GÜNDEMİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun siyasi yasak riski de toplantının gündemindeydi. Parti yöneticilerinden biri, “İmamoğlu’na faul yapılabilir ama ‘faul olursa oyuna ben girerim’ düşüncesi doğru değil. Biz, İmamoğlu’nun önünü kesmeye yönelik hamlelere karşı mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
ANKET TARTIŞMALARI VE PARTİ İÇİ KONSOLİDASYON
ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın anketlerde önde olduğu iddialarına da değinen bir yönetici, “Şu aşamada yapılan anketler doğru sonuç vermez. Gerçek anket sonuçları, Erdoğan’ın karşısındaki aday netleştiğinde ortaya çıkacaktır” dedi.
Başka bir PM üyesi ise ön seçim kararının, parti içi birlikteliği sağlamak açısından önemli olduğunu belirterek, sürecin Türkiye’deki muhalefet bloğunu da bir araya getirebileceğini ifade etti.
ÖZEL, İMAMOĞLU VE YAVAŞ ZİRVESİ
Özgür Özel, PM toplantısında Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile yaptığı görüşmeye dair de bilgi verdi. Görüşmenin olumlu geçtiği belirtilirken, Yavaş’ın “Partimin belirlediği yönteme saygı duyarım, kazanan adayın arkasında olurum” dediği aktarıldı.
ÖN SEÇİM SÜRECİ VE TAKVİM
PM’nin MYK’ye tam yetki vermesinin ardından, ön seçimin nasıl gerçekleştirileceğine dair teknik çalışmalar başladı. CHP kaynakları, sürecin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) denetiminde genel seçim kurallarına uygun şekilde ilerleyeceğini belirtti. Seçmen listelerinin askıya çıkarılması, itiraz süreçleri gibi tüm aşamaların titizlikle yürütüleceği vurgulandı.
CHP’nin ön seçiminde aday olmak isteyenlerin, mevcut yasal kriterlere uyması gerekecek. Parti kaynaklarına göre, adaylık için milletvekillerinden belli sayıda imza almak şart olacak. Bu sayının 25 milletvekili imzası olması yönünde güçlü bir eğilim olduğu ifade edildi.
Ön seçimin mart ayı bitmeden tamamlanması planlanıyor. İlk olarak 31 Mart yerel seçim zaferinin yıldönümü düşünülse de bu tarih bayram tatiline denk geldiği için elendi. Gündemde öne çıkan tarih ise 23 Mart.
‘ŞAİBELİ KURULTAY’ SORUŞTURMASI VE CHP’NİN TAVRI
CHP’nin 2023 Kasım ayındaki kurultayına ilişkin açılan ‘şaibeli kurultay’ soruşturması da PM toplantısında gündeme geldi. Çoğunluk, bu soruşturmanın CHP’ye zarar vermeye yönelik temelsiz bir girişim olduğunu savundu.
Bazı PM üyeleri, Genel Başkan Özgür Özel’in bu iddialara yanıt vermesi gerektiğini önerdi. Ancak Özel, geçmişte Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik benzer saldırılar yapıldığını ve bunlara cevap verilmediğini hatırlatarak, mesnetsiz iddialara yanıt vermeye gerek görmediğini ifade etti.
Parti yöneticileri, bu girişimlerin arkasında iktidarın olduğunu ve amacın “CHP içinde karışıklık yaratmak” olduğunu öne sürdü.