Cennet Koy'daki kaçak tesis önünde gerginlik: 'Böyle bir işgalin Türkiye’de örneği yok'

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, valilik ve Orman Bakanlığı'nın 'Kaldırın' dediği, belediyenin de yıkım kararı aldığı Cennet Koy'da ruhsatsız işletilen turistik tesis 2 yıldır faaliyetine devam ediyor. Tesis, bu kez ormanlık araziye tel örgü çekip turnikeli kapı koydu. Bodrumlu çevreciler isyan edip kapının kaldırılmasını ve koyun halka açılmasını istedi. Tesisin önünde tartışmalar çıkarken, işletmenin korumaları çevrecileri ve basın mensuplarını tehdit etti.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’nde dünyaca ünlü, 1'inci derece arkeolojik ve doğal sit alanında halka açık olan Cennet Koy iki Cumhurbaşkanlığı seçimi arası Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) tarafından özel bir şirkete kiralanmıştı. Tatilcilere yönelik oluşturulan tesisler için yapılan şikayetlerin ardından Bodrum Belediyesi verilen ruhsatı iptal etti, tepkiler üzerine yıkım kararı alındı.

2024 YAZI İÇİN İSKELE YAPILMIŞ

Valilik ve Orman Bakanlığı'nın 'Kaldırın' dediği, ancak tesis büyüdükçe büyüdü. Tesisteki restoran, kafeterya, tuvalet, kaçak iskele ve sosyal tesisler yıkılmadığı gibi 2024 yaz sezonu için iskele yapıldığı tespit edildi. Bodrum Kent Konseyi ve Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi defalarca eylem yapıp Cennet Koy'daki kaçak inşaatın kaldırılmasını istedi.

ORMANLIK ALANI TEL ÖRGÜ İLE ÇEVİRİP TURNİKELİ DEMİR KAPI KOYDULAR

3 yıldır kaçak olarak faaliyet gösteren ve resmi kurumların uyarılarını ve cezalarını ciddiye almayan tesis bu kez koydaki ormanlık alanı tel örgü ile çevirip kapısına da dev turnikeli demir kapı koydu. Tesis, ormanlık alanı ve Cennet Koy'u özel arazisi gibi kullanmaya başlayınca halktan gelen şikayetler üzerine bugün öğle saatlerinde Cennet Koy’a giden Bodrum Kent Konseyi ve Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi üyeleri kapı önünde basın açıklaması yapmak istedi.

ÇEVRECİLERİ VE BASIN MENSUPLARINI TEHDİT ETTİLER

Dev demir kapının önünde toplanarak basın açıklaması yapmak isteyen çevrecilere tesis yöneticileri ve 16-17 yaşında koruma olduklarını söyleyen gençler tepki göstererek açıklamayı engellemeye çalıştı. Açıklama sırasında çevreciler ile tesis işletmecileri ve korumalarla gergin anlar yaşandı.

Kent Konseyi ve Dirmil Çalışma Grubu Yöneticisi Figen Çöllüoğlu “Burası halka açık bir koy, halkın malı, tesis kaçak, işletme ruhsatı yok, yıkım kararı var. Tesis üç yıldır her türlü hukuksuzluğu yasa dışı hareketi yapıp çalışmaya ve para basmaya devam ediyor. Bu yetmiyormuş gibi ormanlık alan ve koyu bugünde tel örgü ile kapatıp, turnikeli demir kapı koymuşlar. Yetti artık. Bunu görecek bir kaymakam, vali, yetkili yok mu? Bu demir kapı kaldırılana, tesis halkın koyunu halka terk edene kadar eylemlerimizi devam edecek" dedi. Tartışmaları gören ve koya tatile gelen bazı turistlerin ise geri döndüğü görüldü.

"KOYA HAYVANLAR GİRMESİN DİYE TEL ÖRGÜ İLE ÇEVİRDİK"

Tesis yöneticisi olduğunu söyleyen kişi ise yaptığı açıklamada “Evet tesiste şezlong şemsiye için 200 TL, ayrıca duş için para alıyoruz. Yaban hayvanların plaja girmemeleri için tel örgü ile çevirdik. Akrepler için ilaçlama yaptık. Kapıyı 07.30-21.00 aralarında açık tutuyoruz. İddia edildiği gibi turnike konulmayacak. Çevreciler burada algı yaratmaya çalışıyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR İŞGALİN ÖRNEĞİ YOK"

Koya girişi engelleyen demir kapı önünde yaklaşık 30 dakika süren gergin tartışmaların ardından çevrecilerin temsilcisi Nihat Koyuncu basın açıklaması yaptı. Koyuncu, Bodrum Kaymakamı ve Belediye Başkanı’na daha öncede bilgi verdiklerini, harekete geçilerek koydaki tel örgü ve demir kapı ile kaçak inşaatın faaliyetine son verilmesi gerektiğini belirtti.

Koyuncu "Kıyılar, ormanlar halka açıktır. Halkın kullanımına açık olmalıdır. Burada üç yıldır işgal, tüm ceza ve uyarılara rağmen tam gaz devam ediyor. İşletme iskelesi, kafeteryası kaçak yapıldı, ruhsatı yok. Şimdi ormanlık alanı tel ile çevirdi, turnikeli dev demir kapı koydu. Böyle bir işgalin Türkiye’de örneği yok" diye konuştu.