Cem Karaca’nın NFT’sine izin yok

Ressam Yiğit Mohaç Yücel, ünlü şarkıcı Cem Karaca’ya ait bir portreyi NFT formatında satmak istemişti. Cem Karaca’nın oğlu ise bu gelişme karşısında tedbir kararı aldırmıştı. Yücel bu karara itiraz etmişti. Mahkeme itirazı tekrar reddetti.

Anadolu Rock müziğinin öncüsü Cem Karaca’nın NFT tablosu tekrar mahkemelik oldu. Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca, ressam Yiğit Mohaç Yücel’in, usta sanatçının bir portresini NFT satış platformu ‘Open Sea’ üzerinden satışa sunacağını öğrenmesinin ardından avukatı Görkem Gökçe aracılığı ile İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, ressam Yiğit Mohaç Yücel’in NFT olarak satışa sunduğu portrenin Cem Karaca’nın bir fotoğrafından yola çıkılarak hazırlandığı ve Karaca’nın dış görünüşünün ticarileştirildiği, bu nedenle NFT’nin fiillerinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu ve kişilik haklarını ihlal eder nitelikte olduğu ifade edilmişti.

Bilirkişi raporunun ardından kararını açıklayan mahkeme, Cem Karaca’nın portresinin izinsiz olarak kullanıldığı internet sitelerine erişimin engellenmesine ve ‘Open Sea’ isimli platformda yer alan Cem Karaca portresinin satışının engellenmesine karar vermişti.

İTİRAZ REDDEDİLMİŞTİ

Ressam Yiğit Mohaç Yücel, aleyhine verilen tedbir kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek itiraz etti. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada Yiğit Mohaç Yücel’in ihtiyati tedbirin kaldırılması yönündeki talep reddedildi.

Mahkemenin itiraz kararının ardından açıklama yapan davacı Emrah Karaca’nın avukatı Görkem Gökçe, “Türkiye’de NFT hukuku ile ilgili ilk niteliğindeki bu ihtiyati tedbir kararının devamına karar verilmesi bizim için olumlu bir gelişme. NFT ve kripto varlıklar açısından ilk niteliğindeki bu davanın sonucunda verilen kararın emsal niteliğinde olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

NFT NEDİR

Non-Fungible Token (NFT), başka bir eşi daha bulunmayan dijital varlıklardır. Koleksiyoner ürünlerinden sanal ayakkabılara, sanal oyun içeriklerinden dijital mülklere, eşsiz olan birçok dijital varlığı temsil etmektedir. NFT’ler sanatçıların da üretimlerine imkân sağlamaktadır. Dünyanın her yerine eserlerini ulaştırarak dijital eserlerin üretiminin yaygınlaşmasını sağlamış, aracı kurumların önüne geçerek alıcı ve üreticiyi daha kolay şekilde bir araya getirmeyi mümkün kılmıştır. Ayrıca satın alınan eserin el değiştirmesi durumunda telif hakkı detayıyla sanatçının hakları korunarak sonraki el değiştirmelerde üreticinin de pay sahibi olması sağlanmaktadır.

EN PAHALI NFT 550 MİLYON TL

İlk üretilen NFT’lerden biri olan CryptoPunk oyununa ait bir karakter olan Alien2089, Ocak 2021’de 605 Ethereum (27.02.2021 tarihli fiyatıyla 6.455.000 TRY) karşılığında satılmıştır.

CryptoKitty isimli oyunda bulunan “Dragon” karakterinin değeri 600 Ethereum (27.02.2021 tarihli fiyatıyla 6.350.000 TRY) ’dur.

F1 Delta Time oyununda bulunan “1-1-1” yarış arabası Mayıs 2019 tarihinde 415,9 Ethereum (27.02.2021 güncel fiyatıyla 4.440.000 TRY) karşılığında satılmıştır.

Bugüne kadarki en yüksek değerli NFT satışı, kripto sanatçısı Beeple'ın Christies’de müzayedeye çıkardığı "Everydays: The First 5,000 Days" elde etti.

Eser, tarihi bir müzayede evinde satılan ilk NFT oldu. Beeple’ın 5 bin parçasının bir derlemesi olan jpg formatındaki dijital sanat işi, 25 Şubat’ta başlayan açık artırmanın ardından 69,4 milyon dolara (yaklaşık 550 milyon Türk lirası) satılmıştı.