ÇEKİŞME BAŞLADI! DEVLERİN GÖZÜ ONUN KOLTUĞUNDA!

ABD'de 89 yaşındaki gazeteci Helen Thomas'ın kovulmasının ardından, basın toplantısı salonundaki 'değerli' koltuğu için çekişme başladı.

İsrail'i eleştirip işinden olan Helen Thomas'ın Beyaz Saray'daki koltuğu medya devlerini birbirine düşürdü. Basın salonunda ön sırada yer alan koltuğa, Fox News, The Wall Street Journal, New York Times ve Bloomberg News talip oldu.

Hürriyet gazetesinden Razi Canikligil'in haberine göre İsrail'i eleştirdiği için işinden olan ünlü gazetecinin, Beyaz Saray'ın basın odasında, ön sırada yer alan koltuğunu devralmak için ülkenin en büyük basın kuruluşları harekete geçti. Yarın yeni sahibi belirlenecek olan koltuğun en güçlü adayı Fox News olarak görülüyor. Eski ABD Başkanı John F. Kennedy'den bu yana yerini muhafaza eden Thomas'tan boşalan koltuğa, The Wall Street Journal, New York Times gazeteleri ile Bloomberg News de talip oldu.

Fox News koltuğu istiyor

ABD'nin en çok izlenen haber kanalı Fox News ve Daily News, Beyaz Saray basın toplantısı salonunda oturma düzenini sağlayan "Beyaz Saray Muhabirleri Derneği"ne ilk sırada yer alan koltuklarda hakları bulunduğunu dile getirmişlerdi.
Şimdiye kadar ön sırayı, Helen Thomas ile birlikte CNN, ABC, MSNBC, Associated Pres ve Reuters haber ajansları paylaşıyordu.

Thomas'tan boşalan ön koltuğu ele geçirmenin özellikle Obama Yönetimi muhalifi Fox News açısından çok önemli bir anlam taşıdığı, mutlaka bu koltuğa sahip olmak istediği konuşuluyor.

İşte o sözler

Beyaz Saray'ın en kıdemli muhabiri olan Helen Thomas'ın, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı baskının ardından ortaya çıkan video görüntülerinde, "Yahudiler Filistin'den defolup gitsin. Polonya'ya, Almanya'ya, Amerika'ya ya da herhangi başka bir yere gidebilirler" dediği ortaya çıkmıştı.

Duayen muhabir, videoda dile getirdiği Yahudi karşıtı sözlerinden dolayı özür dilemesine rağmen çalıştığı Hearst'de işten çıkarıldı. Thomas, bunun üzerine emekliye ayrıldığını duyurdu.

Başkanları terleten muhabir

- Uzun kariyerine, 1943'te United Press International'la başlayan Helen Thomas, 1960'ta da Beyaz Saray'ı izlemeye başladı.
- Lübnanlı göçmen bir ailenin kızı olan Thomas, 2000 yılından bu yana da Hearst grubunda yazıyordu.
- Medyada görev yaptığı süre içinde 10 ABD başkanını takip eden Thomas, başkanlara sorduğu zor sorularla tanınıyordu.
- Eski ABD Başkanı George W. Bush, son basın toplantısında Thomas'a söz vermeyerek onu cezalandırmıştı. Thomas, Bush'a sorduğu "Irak'a neden girdiniz, neden savaş istediniz?" sorusuyla Başkan'ı çok kızdırmıştı.
- Thomas, Obama'yı da son katıldığı basın toplantısında şu soruyla köşeye sıkıştırmıştı: "Afganistan'dan ne zaman çekileceksiniz? Neden orada ölmeye ve öldürmeye devam ediyorsunuz? 'Bushizm' yapmayın."

Başkan Obama ile aynı gün, 4 Ağustos'ta doğan Thomas, geçen yıl büyük bir sürprizle karşılaşmış ve Obama konferans salonuna elinde bir doğum günü pastası ile girerek pastayı kendisine üfletmişti.