Can Dündar'a dava BM'de konuşuldu

BM İnsan Hakları Konseyi bünyesinde hazırlanan ve Türkiye’nin insan hakları alanındaki durumunu inceleyen raporun görüşmelerinde Türkiye’ye ciddi eleştirilerde bulunuldu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi bünyesindeki hazırlanan ve Türkiye’nin insan hakları alanındaki durumunu inceleyen Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) Raporu’nun görüşmelerinde Türkiye ifade özgürlüğünü teminat altına almaya çağrıldı.

İnsan Hakları Konseyi tarafından hazırlanan rapor ilk olarak 27 Ocak’ta açıklanmıştı. Önceki günkü görüşmelerde Türkiye Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı rapor sonrası Türkiye’ye sunulan 278 tavsiyenin 199 tanesinin kabul edildiğini ve yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Gazeteciler cezaevinde

Görüşmelerde söz alan sivil toplum örgütleri Türkiye’deki cinsiyet eşitliği, kadınlara uygulanan şiddet, azınlık hakları ve basın özgürlüğü gibi konularda ciddi eleştirilerde bulundu. Londra merkezli İnsan Hakları Örgütü ‘Article 19’ adına söz alan konuşmacı, basın özgürlüğü ihlallerine dikkat çekti. Konuşmacı, konsey toplantılarında söz alan Türkiye temsilcisinin Türkiye’de hiçbir gazetecinin gazetecilik faaliyetinden dolayı hapiste olmadığı şeklindeki açıklamasını hatırlattı ve son dönemde ceza alan veya halen hapiste tutulan gazetecileri örnek verdi.

Bir gazete editörünün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten dolayı 21 ay hapis cezasına çarptırıldığını ayrıca Hidayet Karaca’nın Aralık 2014’ten bu yana bir TV senaryosundan dolayı terör şüphesi ile hapishanede tutulduğunu, son olarak da Can Dündar’ın 42 yıl hapis cezası istemi ile yargılandığını söyledi.