ÇALIK GRUBU SABAH VE ATV'NİN PARASINI ÖDEMEK İÇİN NE KADAR SÜRE İSTEDİ?..

Radyo Televizyon Üst Kurulu´nun Sabah-atv´nin Çalık Grubu´na devrine onay veren yazısı TMSF´ye geçen hafta sonu geldi. Sabah-atv için 1.1 milyar dolar ödemeyi taahhüt eden Çalık Grubu borcu üstlenmiş oldu.

Çalık ödeme için 2 ay istiyor

RTÜK onayı TMSF´ye geldi 1.1 milyar dolar borçlanan Çalık ödeme için 2 ay istiyor

Radyo Televizyon Üst Kurulu´nun Sabah-atv´nin Çalık Grubu´na devrine onay veren yazısı TMSF´ye geçen hafta sonu geldi. Sabah-atv için 1.1 milyar dolar ödemeyi taahhüt eden Çalık Grubu borcu üstlenmiş oldu. Çalık´ın ödeme için TMSF´den 2 aylık süre isteyeceği belirtildi

Rekabet Kurumu´ndan sonra Radyo Televizyon Üst Kurulu´nun (RTÜK) Sabah-atv´nin Çalık Grubu´na devrine onay veren yazısı da geçen haftanın son günü TMSF´ye ulaştı. RTÜK, Sabah-atv iktisadi bütünlüğünün Çalık Grubu´na devrine onayı 7 Şubat 2007 tarihinde yaptığı toplantıda vermişti.
Bu onayın TMSF´ye ulaşmasının ardından Çalık Grubu artık resmen 1.1 milyar dolarlık borcun tamamından sorumlu hale geldi. 5 Aralık 2007 tarihinde yapılan ihalede muhammen bedel olan 1.1 milyar doları ödemeyi taahhüt eden tek katılımcı Çalık Grubu olmuştu.
Çalık Grubu´nun ödeme konusunda ise TMSF´den 2 aylık süre isteyeceği konuşuluyor. TMSF yetkililerinden edinilen bilgiye göre şayet böyle bir talep gelirse 2 aylık ödeme opsiyonu Çalık Grubu´na verilecek.
400 milyon dolar civarında bir peşinat ödenmesi halinde de TMSF´nin Sabah-atv´de yönetimi, paranın tamamının ödenmesini beklemeden Çalık Grubu´na devretmesi de bekleniyor.
Konuyla ilgili olarak konuşan bir TMSF yetkilisi şunları söyledi:
"Şu anda yönetim fiilen TMSF´de görünse bile, Çalık Grubu´nun istediği isimler Türkiye´nin ikinci büyük medya grubuna transfer edilebiliyor. RTÜK´ün onay kararının 7 Şubat 2008´de çıktığının duyurulmasından sonra bazı köşe yazarları ve gazetecilerle pazarlıkların hızlandığı biliniyor. Nitekim Engin Ardıç´la anlaşıldığını biz de basından takip ettik. Çalık Grubu ilk etapta 400-500 milyon dolar ödediği takdirde yönetim tamamen Çalık Grubu´na geçebilir. Zira TMSF ´Medya patronluğunu sevdiler´ eleştirilerinden bir an önce kurtulmak ve burayı yeni sahiplerine teslim edip bu alandan çekilmek istiyor"

Ödeyemezse ne olur?

Çalık Grubu´nun 1.1 milyar dolarlık borcun altına girmesinin ve 2 aylık süre istemesinin ardından "Şayet ödemezse ne olur?" sorusuna ise TMSF yetkilileri, şu cevabı verdi:
"RTÜK kararının çıkması ve bize ulaşmasının ardından artık bu borç Çalık Grubu´nun borcu olmuştur. Ödemede bir sıkıntı yaşanması halinde TMSF, Sabah-atv iktisadi bütünlüğü için yeniden ihaleye çıkar. Diyelim ki ikinci ihalede fiyat 1.1 milyar dolar olmadı da 600 milyon dolarda kaldı. O zaman Çalık Grubu, aradaki fark kadar yani örneğe göre 500 milyon dolar TMSF´ye borçlu olur."
>