BÜYÜKÇEKMECE KÜÇÜK HOLLYWOOD OLUYOR!..HANGİ YAPIMCI 7 BİN METREKARELİK PLATO KURDU?

Dizi ve filmler için doğru mekanı bulmak, en az doğru oyuncu seçimi kadar önemli.Bunun farkına varan hangi yapımcı,Büyükçekmece'de bir plato kurdu.Şimdi Büyükçekmece sakinleri figüran olmaya hazırlanıyor.

Dizi ve filmler için doğru mekanı bulmak, en az doğru oyuncu seçimi kadar önemli. Bunun farkına varan yapımcı Tayfun Topal, Büyükçekmece'de Concept Plato Film Stüdyoları A.Ş. isminde bir plato kurdu. Ayrıca İstanbul Büyükçekmece Belediyesi'yle anlaşarak semtin büyük bir bölümünü dizi ve filmlerin kullanımına açtı. Artık semt sakinleri figüranlık yapmaya, esnaf yeni iş kapısına hazırlanıyor.


(Hakan Gence-Hürriyet Pazar Keyif)


Her geçen gün dizilerin sayısı arttıkça mekan bulma zorluğu da beraberinde geliyor. Hastanelerden, mahkeme salonlarından, hapishanelerden çekim için izin almak zorlaşıyor. Yanıt almak için belki günlerce beklemek gerekiyor. Yapımcı Tayfun Topal, cast ajanslarındaki oyuncu sisteminin bir benzerini mekanlar için uygulamaya başladı. Yani artık mekan cast'ı yapıyor.


İşe önceleri küçük mekanları kiralayarak başlayan Topal, ardından fikrini genişletmek için yeni birimleri bünyesine ekledi. Şimdi elinde çekim yapmaya hazır gecekondu da, Rumelihisarı'nda köşk de var. Geçtiğimiz günlerde de iki senedir hayalini kurduğu plato projesini hayata geçirdi. Büyükçekmece'de daha önceleri film ve dizi çekimlerinde kullanılan alanı satın aldı. Yeniden elden geçirdi. İsmini Concept Plato Film Stüdyoları A.Ş. koydu. Büyükçekmece'yi tem yolundan rahat ulaşılabilir olduğu için tercih etti.



HANIMIN ÇİFTLİĞİ RAHATLIKTA BURADA ÇEKİLİR

Kapalı alanı yedi bin metrekare olan platonun 15 bin metrekarelik açık alanı mevcut. Çekim için yaklaşık 28 farklı ünite bulunuyor. Bu üniteler arasında hastane odası da, atış poligonu da var. Platonun dışındaki alanda park, çiftlik evi, hayvan ve at çiftliği parkurları bulunuyor. Platonun içinde bulunan villa projeye göre dekore edilbiliyor. Çekim yapılacağı günler için at ve hayvan da temin edilebiliyor.


Tayfun Topal, mekanların dekorasyonu konusunda uzmanlardan yardım aldıklarını söylüyor: "Hastane ünitesi için Şafak Hastanesi doktorlarından danışmanlık hizmeti alındı. Bütün hastane düzeneği ve sistemler onlar tarafından kuruldu. Duvar renklerine kadar bütün detaylar düşünüldü. Mesela bir mahkeme salonumuz var. Salonun giriş koridorlarını ve oturma düzenlerini birebir uyguladık. Hapishane için koğuş alanları, volta atılan sahneler için platonun bahçesine ayrı bir alan ve dikenli teller dönendi. Bence Hanımın Çiftliği dizisi rahatlıkla burada çekilebilirdi."


10 BİN METREKARELİK ALANDA RALLİ BİLE YAPILABİLECEK


Plato içinde bulunan ünitelerin bir özelliği istenildiği zaman, istenilen şekilde değiştirilebiliyor olmaları. Örneğin, bir hastane odası platonun içinde yer alan marangozhanenin yardımıyla doğumhane ya da dişçi muayenehanesine dönüşebiliyor. Plato içinde 16 kişi görev alıyor. Ünitelerin fiyatları kira süresine göre 1500-3000 lira arasında değişiyor.


Tayfun Topal, mekan cast için Büyükçekmece Belediyesi'yle de çalışmaya başladıklarını söylüyor: "Bundan sonra Büyükçekmece semtini bir açıkhava platosu olarak kullanacağız. Semt içinde 200 farklı alan var. Elimde bir pazaryeri ya da çatışma sahnesi çekmek için sokak mevcut. Burada Hollywood filmlerine taş çıkaran yapımlar çekebilirsiniz."


Ayrıca Tayfun Topal ve ekibi Büyükçekmece'de Türkiye'nin en büyük film stüdyolarından biri için inşaat çalışmalarına başladı. 10 bin metrekarelilk alana sahip olacak binanın içinde ralli bile yapılabileceği söyleniyor.



TRUVA MALTA'DA ÇEKİLDİ. OYSA TÜRKİYE'DE ÇOK YER VAR


Malta'da askeri denizaltılarının bakım gördüğü büyük bir havuz var. Deniz sahnesi çekilmesi gerektiğinde pek çok ülke bu havuzu kullanıyor. Örneğin Truva orada çekildi. Dalga sahneleri için özel teknolojilerden faydanalanıyorlar. Eğer bunu biz yapmış olsaydık Hollywood'dan pek çok isim Türkiye'ye gelirdi. Bu yüzden çoğu ülke plato işine önem veriyor. Çekimlerin kendi ülkelerinde yapılmasını istiyor. Türkiye'de açık hava platosu olarak kullanılabilecek Mardin, Kapadokya, Şanlıurfa gibi birçok nokta var.


SEMT SAKİNLERİ FİGÜRANLIK YAPACAK BELEDİYE BİNASI SETE DÖNÜŞECEK


Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, semtlerinin doğal güzellikleri, fiziki konumu ve kültürel yapısıyla sinema ve televizyon filmcileri için cazip ve doğal bir plato olduğunu söylüyor: "Büyükçekmece'de şimdiye kadar yüzlerce film çekildi. örnek vermek gerekirse; Osman Yağmurdereli'nin yapımcılığında gerçekleşen Yılan Hikayesi, Fransız-İtalyan ortak yapımı İpek Yolu, Kadir İnanır'ın Başkan filmi ve Pakistan yapımı Cennet filmlerinin çekimi bölgemizde yapıldı. Böylece bizde semti, Türkiye'nin Hollywood'u yapma düşüncesi oluştu. Bunun üzerine Tayfun Topal'ın teklifi gelince hayata geçirmek için harekete geçtik.


HOLDİNG BİNASINDAN FUTBOL SAHASINA


Büyükçekmece'de 6 bin metrekaresi kapalı, 24 bin metrekare film stüdyoları, beş sinema salonu, tiyatro saloun, konferans merkezi, ameliyathane, morg, çiftlik (villa, havuz, tenis kortu, ahır), kapalı ve açık alana sahip semt pazarı, standartlara uygun mahkeme salonu, atış poligonu, hapishane koğuşu, asker koğuşu, okul yatakhanesi, nezarethane, altı tane hücre, birebir ölçülerde profesyonel futbol sahası, alışveriş merkezi, sekiz restoran, altı gece kulübü, Boğaz manzaralı yalı, 10 tane lüks villa, holding binası, iş merkezi, plaza, altı tane lüks ofis, Büyükçekmece televizyon kulesi çekimler için hazır.