Büyük soruna ilk ciddi uyarı o ülkeden geldi!

İnternetin bugünlerde en büyük sorunu hakkında ilk ciddi uyarı, şaşırtıcı bir ülkeden geldi.

Chip.com.tr'nin haberine göre; nesnelerin İnterneti (Internet of Things) fikri ile beraber pek çok güvenlik endişesinin de ortaya çıktığı bir gerçek. Bir internet sitesinin ele geçirilmiş binlerce bilgisayar tarafından çöp trafik seline maruz kalmasını kimse sevmiyor ancak bu durum, evlerimizdeki milyarlarca IoT cihazının ve ikmal zincirlerinin başlarına gelebilecekler düşünüldüğünde önemsiz kalıyor.

Bu noktada ilk ciddi uyarı, şaşırtıcı bir biçimde İran'dan geliyor. İran'ın bu hafta Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Genel Sekreteri Houlin Zhao'ya yolladığı mesajda, IoT için "uygun düzenlemeler" üzerinde bir an evvel çalışmaya başlanması gerektiği belirtiliyor.

İran'ın telekom düzenleyicisi başkanı Aliasghar Amidian'ın söylediğine göre sorumlu kurumlar, şu anda yeni ve zorlu sorunlar ile karşı karşıya. Nesnelerin İnterneti (IoT), 5G ve OTT'ler uygun düzenlemelere ihtiyaç duyuyor.

Tek başına düşünüldüğünde ITU'nun IoT için güvenlik protokollerini tasarlamasının kötü bir fikir olmadığı söylenebilir. Genel, küresel bir standart bu kadar önemli ve geniş bir alana yayılmış bir ekosistem için oldukça önemli ve ITU bu alanda 150 yıllık bir tecrübeye sahip. Buradaki problem ise sınırın nerede çekileceği. İran'ın önerisi, 5G mobil ağların ve VoIP gibi "over-the-top" (OTT) hizmetlerin de aynı gruba dahil edilmesi.

ITU ve belirli otoriter hükümetler, Batı hükümetleri ve internet organizasyonları ile yıllardır süren ve internet için protokolleri ve standartları kimin tasarlayacağı konusunda bir çatışma içerisindeler. Geniş olarak bakıldığında bir taraf, hükümet organizasyonlarının şimdiye kadar internet üzerinde kontrole sahip olmamasının internetin evriminin başarılı olmasının en büyük sebeplerinden biri olduğunu savunuyor. Diğer tarafta bulunan hükümetler ve bazı organizasyonlar ise internetin günlük hayatımızın içerisine güçlü bir şekilde yerleştiğini ve internetin bugünkü haline dönüşmesini sağlayan yaklaşımın güvenlik gibi konularda sınırlı işlevselliğe sahip olduğunu savunmakta.

Endüstri tarafından bakıldığında ise, Eylül ayında Intel, Vodafone, Siemens, BT ve 25'in üzerinde firma tarafından kurulan ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon, IoTSF, Nesnelerin İnterneti güvenliğini arttırmaya odaklanmış durumda. Organizasyon, içinde bulunduğumuz Aralık ayında düzenleyeceği bir konferans ile en iyi yöntemleri toplayacak ve bilgi paylaşımı sağlayacak. Bu durumun oldukça iyi olduğu söylenebilir ancak standart geliştiricilerinin bildiği üzere eğer sağlam bir standart belirlemek istiyorsanız, endüstri tarafından destelenen kar amacı bulunmayan bir organizasyondan daha yüksek bir otoriteye ihtiyacınız bulunmakta...