BUGÜN SEÇİM OLSA HANGİ PARTİLER BARAJI GEÇİYOR? KONSENSUS TÜRKİYE'YE SORDU!..İŞTE ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI!..

Konsensüs Araştırma Danışmanlık Şirketi, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden tam iki yıl sonra, vatandaşın nabzını yokladı.

Konsensüs Araştırma Danışmanlık Şirketi'nin temmuz ayında yaptığı Türkiye Gündemi Araştırması'nda, vatandaşın yüzde 70'i "İşsizlik, hayat pahalılığı ve ekonomide kötüye gidiş var" dedi. AK Parti'nin iki senelik icraatından da yüzde 35'lik kesim hiç memnun değil. Ancak her şeye rağmen, AK Parti 42.7'lik oy oranıyla yine birinci parti. Yüzde 10 barajını da sadece üç parti geçebildi. CHP yüzde 24.3'le ikinci, MHP 15.9'la üçüncü parti oldu. AK Parti, 29 Mart yerel seçimlerinde Türkiye genelinde yüzde 38.4 oy almıştı. Bu sonuçlara göre 4 ayda AK Parti'nin oyları yüzde 4 oranında arttı

VATANDAŞ iş, aş, hayat pahalılığı, terör, adalet ve AB ilişkilerinde Türkiye"de kötüye bir gidiş olduğunu düşünse de, AK Parti'yi yüzde 42.7 yine birinci parti yaptı. Konsensüs Araştırma Danışmanlık Şirketi, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden tam iki yıl sonra, vatandaşın nabzını yokladı. AK Parti iktidarının icraatı, Türkiye ekonomisi, işsizlik, hayat pahalılığı, AB ilişkileri, adalet ve sağlık sistemi, Ergenekon ve Deniz Feneri soruldu. 2011 milletvekili genel seçimlerinde oy kullanacak 15 yaş ve üstü 1570 kişiyle, 13-16 Temmuz tarihlerinde telefon anketi yapıldı. Anket sonuçlarına göre şimdi seçim yapılsa, AK Parti yine birinci parti olacak.

Üç parti barajı geçiyor

Araştırma sonuçlarına göre bugün seçim yapılsa oyların yüzde 42.7'si AK Parti'ye, yüzde 24.3'ü CHP'ye, yüzde 15.9'u MHP'ye gidiyor. Yani yüzde 10 olan seçim barajını yine 3 parti geçebiliyor. Baraj altında kalan partiler ise; DTP yüzde 5.8, DP yüzde 3.7, SP yüzde 11 ve "diğer" seçeneği yüzde 4.8.

Ergenekon ve Deniz Feneri karşı karşıya

Türkiye'nin gündemini belirleyen "Ergenekon" ve "Deniz Feneri e.V." davalarıyla ilgili katılımcıların çoğunluğu "hiç inandırıcı bulmuyorum" görüşünde birleşti. Ergenekon davasını ne kadar inandırıcı buluyorsunuz sorusuna yüzde 39'u hiç inandırıcı bulmuyorum yanıtını verirken, yüzde 29.2'si çok inandırıcı buluyorum dedi. Deniz Feneri davasıyla ilgili ise yüzde 36'sı hiç inandırıcı bulmadığını, yüzde 31.3'ü çok inandırıcı bulduğunu bildirdi.

Terör, AB ve adalette sınıfta kaldı


Seçmen AK Parti'nin ilk dönemlerde en güçlü atılımı yaptığı AB konusunda, 2 yıllık süreçte geriye gittiği görüşünde. Türkiye'nin AB ilişkileri konusunda kötü diyenler yüzde 63.8, iyi diyenler yüzde 19.3, değişmedi diyenler 19.9 oldu. Terörde ise kötüye gidiş var diyenlerin oranı yüzde 55.1 olarak ortaya çıktı. İyiye doğru gitti diyenler yüzde 23.7, değişmedi diyenler yüzde 21.2 oldu. Adalet sistemiyle ilgili çoğunluğun görüşü işlerin iyi gitmediği yönünde. Katılanların yüzde 48.6'sı kötüye gittiğini, yüzde 29.8'i iyi gelişmeler olduğunu söylerken, yüzde 22.2'si adalet sisteminde bir değişiklik olmadığını bildirdi.

AK Parti sağlık ve demokrasiden sınıfı geçti

AK Parti'nin geçer not aldığı iki başlık, sağlık sistemi ve demokrasi oldu. Sağlık sisteminde son iki sene içinde iyiye gidiş var diyenlerin oranı yüzde 64.2 olurken, kötüye gitti diyenler yüzde 24'te kaldı. Sağlık sisteminde değişiklik yok diyenler yüzde 13.8 olarak belirlendi. Türkiye'deki demokratikleşme sorunlarının iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 35.3, kötüye gitti diyenler yüzde 33.4, değişmedi diyenler yüzde 31.3 olarak belirlendi.

2 yıllık icraatı, yüzde 35'i hiç memnun etmedi


AK Parti'nin iki yıllık icraatıyla ilgili soruya, yüzde 35.4 "hiç memnun değilim" yanıtını verirken, yüzde 20.3'ü "çok memnunum" dedi. Katılanların yüzde 9.4'ü "pek memnun değilim", yüzde 20.3'ü "biraz memnunum" derken, kararsızların oranı yüzde 14.5 oldu. Memnunların toplamı yüzde 40.6 olurken, AK Parti'ye oy verenler yüzde 42.7 ile bu sayının üzerinde.

Yüzde 74 "İşsiz, aşsız kaldık" dedi

İşsizlik sorununda yüzde 73.8'i kötüye doğru gitti, yüzde 12.5'i iyiye doğru gitti, yüzde 13.8'i aynı yerde duruyor yanıtı verdi. Hayat pahalılığı sorununda yüzde 68.4'ü kötüye, yüzde 12'si iyiye, yüzde 19.6'sı "Durum değişmedi" dedi. Türkiye ekonomisiyle ilgili ise yüzde 63.8'i kötüye gidiş, yüzde 19.3'ü iyiye gidiş, yüzde 19.9'u aynı yerde kaldı görüşünü açıkladı. Gelir dağılımındaki adalet konusunda kötüye gidiş var diyenlerin oranı yüzde 63.3, iyiye doğru gitti diyenler yüzde 15.4, aynı yerde duruyor diyenler yüzde 21.4 oldu.


CHP'nin oy oranının az da olsa artmasının nedeni "Kılıçdaroğlu efekti". Seçim döneminde Kılıçdaroğlu'nun performansı sonuçları etkiliyor. HABERTÜRK / Konsensüs araştırmasına göre bu etki yaklaşık 9 puan değerinde
2007 genel ve 2009 yerel seçimlerinin sonuçlarını en doğru tahminle bilen araştırma şirketi Konsensüs, seçimlerin üzerinden geçen ilk çeyrekte HABERTÜRK için "siyasi eğilimleri" araştırdı.
Temmuz ayı sonu itibarıyla yapılan araştırmanın sonuçları oldukça ilginç.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin oylarında yerel seçim sonuçlarına göre yüzde 4 civarında artış görünüyor. CHP'de ise artış yüzde 2 civarında.
Bu ilginç durumun gerekçesini saha incelemesinde görebiliyoruz.
CHP'nin az da olsa artmasının nedeni "Kılıçdaroğlu efekti".
Seçim döneminde Kılıçdaroğlu'nun performansı sonuçları etkiliyor. HABERTÜRK/Konsensus araştırmasına göre bu etki yaklaşık 9 puan değerinde.
Bir başka ilginç sonuç; Adalet ve Kalkınma Partisi'nden az veya çok memnun olanların oranı yüzde 40.6. Buna karşın aynı partiye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 42.7.

Benzer bir durum CHP için de geçerli. Az veya çok memnun olanların oranı yüzde 17.8 iken bu partinin oy oranı yüzde 24.3.
Her iki parti kendilerinden memnun olmayanlardan da oy alıyorlar.
İşsizlik başta olmak üzere, hayat pahalılığı, ekonomiye güven, hukuk sistemine güven, terör sorunu, asayiş sorunları, gelir dağılımındaki adalet, irtica sorunu gibi konularda "kötüye doğru bir gidiş" olduğuna inanan seçmenin yüzde 42'si yine de oyunu Adalet ve Kalkınma Partisi'nden yana kullanıyor.
Bu da siyasette hâlâ bir alternatif sorunu olduğunu gösteriyor.
İktidarın en başarılı göründüğü alan ise çok büyük farkla sağlık sisteminde kendini gösteriyor ve seçmenin büyük bölümü, sağlık sisteminde büyük bir gelişme olduğuna inanıyor.
İktidar partisinin başarılı göründüğü bir diğer alan ise komşu ülkelerle ilişkiler. Adalet ve Kalkınma Partisi, burada da geçer not alıyor.
ABD ile ilişkilerde ise Obama'nın yarattığı hava, etkisini açıkça gösteriyor.


Hilal Öztürk/AHT