"BU ÜLKE BİR MUZ CUMHURİYETİ DEĞİL!.." BAKAN ŞİMŞEK'İN VERGİ CEZASI YORUMU!..

Maliye Bakanı Mehmet Şimsek, Wall Street Journal'da yayımlanan açıklamalarında Doğan Yayın´a getirilen 3.2 milyar dolarlık ceza hakkında neler söyledi?

Maliye Bakanı Mehmet Şimsek, Wall Street Journal'da yayımlanan açıklamalarında Doğan Yayın´a getirilen 3.2 milyar dolarlık cezanın "tamamen teknik" olduğunda ısrar ederken, "Bu ülke bir muz cumhuriyeti değil. Süreci siyasi olarak etkilemeye yönelik bir girişim kesinlikle olmadı" şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Doğan Yayın´a getirilen 3.2 milyar dolarlık cezanın "tamamen teknik" olduğunda ısrar ederken "Bu ülke bir muz cumhuriyeti değil. Süreci siyasi olarak etkilemeye yönelik bir girişim kesinlikle olmadı" dedi.

Wall Street Journal, Mehmet Şimşek´in İstanbul´daki IMF toplantılarının sonunda gazetecilere konuşurken Doğan Yayın´a getirelen ceza olayını "küçümsediği"ni yazdı. Mehmet Şimşek´in, Türkiye´nin yargısı ve vergi sistemini "tutkulu" bir biçimde savunduğunu kaydeden gazeteye göre, Şimşek, Doğan Yayın´a verilen cezanın "tamamen teknik" olduğu konusunda ısrar etti.

Şimşek, "Bu ülke bir muz cumhuriyeti değil. Güçlü kurumlar var ve bu kurumlar yeni değil. Bu süreci siyasi olarak etkilemeye yönelik bir girişim kesinlikle olmadı" şeklinde konuştu.

Doğan Yayın konusunun, hükümetin yaygın vergi kaçakçılığına karşı mücadelede başlattığı birçok çalışmalardan sadece biri olduğunu belirtti ve "Vergi sistemi yatırımlar açısından çok önemli. Bu tür hadiselerde, onların yatırım iklimini olduğundan farklı göstermelerine izin vermeyeceğiz" dedi.
ABD´li gazete de, Doğan grubunun, haksız bir biçimde hedef alındığını, ceza için bir temel bulunmadığını söylediğine dikkat çekerken de "Cuma günü Sayın Şimşek´e bağlı olan Türkiye´nin gelir idaresinin, Doğan grubunin teminat talebine karşı yaptığı başvuru konusunda karar vermesi gerek" diye yazdı.
"ERDOĞAN AL CAPONE HAKKINDAKİ SUÇLAMALARLA KIYASLADI"
Türkiye´deki mahkemelerin bu tür davalarda sık sık vergi otoritelerinin aleyhinde karar verdiklerini kaydeden gazete Gelir İdaresinin, başvuruyu reddetmesi halinde Doğan grubunun, teminata karşı mahkemeden karar almasını talep etme hakkının doğacağını da belirtti. Gazete şöyle devam etti:
"Doğan grubu, son yıllarda giderek artan bir biçimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın hükümeti ile karşı karşıya geldi. Hafta sonunda Wall Street Journal ile yapılan bir söyleşide Sayın Erdoğan, konunun siyasi olduğunu reddetti ve ABD´nin 1930 yıllarında Al Capone hakkında getirdiği vergi kaçakçılığı suçlamaları ile kıyasladı."

WSJ, son ceza ile birlikte geçen yıldan beri Doğan grubuna getirilen cezaların toplamının, 4 milyar dolara çıktığına dikkat çekti.

IMF'DE TARİH BELLİ DEĞİL
Maliye Bakanı Şimşek, Wall Street Journal´a yansıyan açıklamalarında Türkiye´nin IMF ile müzakerelerin yeniden başlaması için bir tarih belirlemediğini belirtirken, Türkiye´nin IMF kredisinin, OVP´yı desteklemesini istediğini de söyledi. Şimşek, Türkiye´nin, önemli miktarda yeni borçlanmalar için piyasalara başvurması gerekeceğine inanmadığını ifade etti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye´nin IMF ile müzakerelerin yeniden başlaması için bir tarih belirlemediğini bildirirken, Türkiye´nin IMF kredisinin, IMF tarafından belirlenen bir programın yerine OVP´yı desteklemesini istediğini de söyledi.

Mehmet Şimşek, Wall Street Journal tarafından yansıyan açıklamalarında Türkiye´nin IMF ile bir kredi ile ilgili müzakerelerin yeniden başlanması için bir tarih belirlenmediğini bildirdi. Şimşek, Türkiye´nin yeni bir strand-by anlaşmasının olmasını istemekte birlikte, IMF kredisinin, IMF tarafından belirlenen bir programın yerine hükümetin Orta Vadeli Ekonomik Programını desteklemesini gerektiği yönündeki yaklaşımı yineledi.

Mehmet Şimşek ayrıca, Türkiye´nin, önemli miktarda yeni borçlanmalar için piyasalara başvurması gerekeceğine inanmadığını belirterek ekonomik krizinin en zorlu döneminde ayakta kalmayı başardıktan sonra hükümetin şimdi buna ihtiyacı olmasına pek ihtimal vermediğini de ifade etti.