"BU İKİ GAZETEYE DİKKAT!..." ORAY EĞİN HANGİ GAZETELERE DİKKAT ÇEKTİ?... İŞTE EĞİN'İN GÖZÜNDEN KAÇMAYAN GAZETELER!...

Ergenekon davasıyla ilgili bugünlerde yabancı basında da sık sık haberler, yorumlar çıkıyor. Geçenlerde bu yazılardan birini okurken düşündüm; bu gazeteciler nereden besleniyor, haber kaynakları nedir.

Ergenekon davasıyla ilgili bugünlerde yabancı basında da sık sık haberler, yorumlar çıkıyor. Geçenlerde bu yazılardan birini okurken düşündüm; bu gazeteciler nereden besleniyor, haber kaynakları nedir. Elbette bazılarının temsilcisi var. Ama her zaman için birincil kaynak o ülkenin basınıdır. Bir yabancı ajans, Türkiye hakkında haber yapmak için bu ülkenin gazetelerini, dergilerini takip eder. Zannediliyor ki yabancı gazeteciler de bunu yapıyor. Sandığınız gibi değil. Zaten pek çoğu Türkçe bilmiyor. Doğal olarak da Türkçe yayınlardan bilgi alamıyorlar.

Bu noktada İngilizce yayımlanan Türk gazetelerine rağbet ediyorlar. Türkiye´de şu anda sadece iki tane İngilizce gazete var. Doğan Grubu´nun sahibi olduğu Turkish Daily News ve Zaman gazetesinin çıkardığı Today´s Zaman.

Today´s Zaman´ın yayın çizgisi belli. Zaman´dan, Cemaat´in dikte ettirdiğinden farkı yok. Ergenekon´a ve AKP´ye bakışları belli. Bir anlamda yandaş İngilizce gazete... Zaten başyazarları da Fehmi Koru.

Yabancılar kuşkusuz bunu biliyordur. Gazeteyi de o büyüteçten, neye hizmet ettiğini bilerek takip ediyorlardır. Bazılarının mutlaka belli bir rezervi vardır Today´s Zaman´a karşı.

Ama "bağımsız" ve yandaş olmayan haberleri almak isteyenler için yegane kaynak Turkish Daily News. TDN´in herhangi bir Cemaat bağı yok, zaten Aydın Doğan´ın gazetesi. Yayın çizgisinin de bu yüzden merkezde olması beklenir: Tarafsız, objektif ve mesafeli.

Ancak işin garip tarafı, Turkish Daily News herhangi bir Doğan gazetesi gibi değil. Hürriyet´ten de, Milliyet´ten de çok farklı bir eğilimde.

Peki yabancılara yönelik tek tarafsız kaynak olması beklenen bu gazetenin yayın çizgisini kimler belirliyor?

Gelin künyeye bakalım.

TDN´in tepesinde Nuri Çolakoğlu´nun adı geçiyor. Ama o yayına karışmayacak kadar başka işlerle meşgul, zaten titri de CEO.

Gazetenin "executive editor" unvanı ise Eyüp Can Sağlık´a verilmiş. Yani bütün yayın çizgisinden sorumlu, editoryal kadronun en tepesindeki insan.

Eyüp Can, aynı zamanda Doğan Grubu´nun Referans gazetesini çıkartıyor. Ama bir görevi daha var: Grubun Cemaat´le ilişkilerden sorumlu üyesi.

Referans´a transfer edilmeden önce Zaman gazetesinde çalışıyordu, Amerika´da yetiştirildi ve Zaman´ın yenilenme sürecinin mimarlarından oldu.

Eyüp Can´ın da siyasi görüşü ve Ergenekon´a bakışı belli. Zaten bu konularda yazdığı yazılar ortada.

Turkish Daily News´deki Cemaat eğilimi Eyüp Can´la sınırlı değil. Gazetenin yorum sayfasını hazırlayan, yani dışarıdan gelen makaleleri takip eden ve Türk basınından seçkilerden sorumlu ismi de Mustafa Akyol.

Doğan Grubu üst düzeyinden Taha Akyol´un oğlu olan Mustafa Akyol bu görevinin yanı sıra AKP´nin yayın organı Star gazetenin de köşe yazarı. Zaman zaman dış basına AKP yanlısı yazılar da yazıyor. Zaten bunlar o kadar maharetlidir ki hiçbir zaman tek bir görevleri olmaz, tek bir grupta çalışmazlar, koltuklarının altında birden fazla karpuz taşırlar.

Ayrıca Mustafa Akyol´un da Cemaatçi olduğu bilinir. Eskiden Adnan Hoca´cıydı, şimdi Fethullah Gülen´e daha yakın. Hocaefendi´nin Amerika´da kalabilmek için alması gereken Green Card başvurusunda referans gösterdiği isimlerden biri.

Yabancılara sunulan basın seçkisi ve dışarıdan alınan makaleler Akyol´un süzgecinden geçiyor. Bu yüzden de TDN´in yorum sayfasında da genellikle Akyol´un kişisel görüşü