"BÖLÜCÜ YAYINLARLA BAŞEDEMİYORUZ!"
RTÜK Diyarbakır Bölge Temsilciliği, Ankara'ya gönderdiği raporla 'elinin kolunun bağlı olduğunu' belirterek isyan etti.
Cumhuriyet'ten Fırat Kozok'un haberine göre, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sayıları her geçen gün artan bölücü ve şeriatçı radyolara RTÜK Diyarbakarı Bölge Temsilciliği, hazırladığı raporla “isyan etti.” Raporda, yayınları denetleyecek personel ve ekipman yetersizliğine vurgu yapılırken, yayın ihlali olduğu vurgulanan raporlar konusunda da herhangi bir işlem yapılmadığının altı çizildi.
Diyarbakır, Bingöl, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Erzincan, Malatya, Mardin, Batman, Şırnak ve Tunceli olmak üzere 11 ilde yayın yapan 20 yerel televizyon, 2 bölgesel radyo, 78 yerel radyo ve 8 adet uydu yayınından sorumlu olan RTÜK Diyarbakır Bölge Temsilciliği, bölgede giderek artan dinci ve bölücü yayınlar karşısında “elinin kolunun bağlandığını” hazırladığı raporla Ankara’ya iletti. Skandal raporda şu ifadelere yer verildi:
Konumumuz önemli ama...: Çok önemli konumuna karşın Bölge Temsilciliğimize ne yazık ki bu konumuna uygun personel ve alt yapı takviyesi yapılmamıştır. Bu eksikliklere rağmen Bölge Temsilciliğimiz, etkin ve önemli görevler yapmıştır. Diyarbakır Bölge Temsilciliği hizmet binamız Ofis semtinde bir apartmanda iki dairenin birleştirilmesinden oluşmaktadır. Binamızda 10 daire iş yeri olarak 9 daire ise konut olarak kullanılmaktadır. Müstakil hizmet binası olmayan tek devlet kurumu Bölge Temsilciliğimizdir. Hizmet binamızın bulunduğu bina 35 yıllık olduğundan elektrik, telefon, kalorifer ve asansör tesisatları sık sık arıza yapmakta, bu arızalar küçük tadilat ve onarımlar yaptırılarak asgariye indirilmeye çalışılmaktadır.
Mutlak izlenmesi gereken yayınları izleyemiyoruz: Bölgemizdeki yayın kuruluşlarının denetimini yapacak personelimizin olmaması mutlaka izlenmesi gereken radyo ve televizyonları denetimsiz bırakmakta, özellikle çok sayıdaki izinsiz radyo ve televizyonların tespiti ve kapatılması açısından büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bütün bu sorunların çözümü için acil olarak teknik ve idari personele ihtiyaç duyulmaktadır. Bilindiği gibi Bölge Temsilciliğimiz denetiminde bulunan alan; ülkemizin güvenlik ve stratejik durumu itibariyle en problemli bölgesidir. Özellikle yaşadığımız günlerdeki yeni sorunlar, bu bölgenin önemini çok daha fazla artırmıştır. Yapılması gereken, bu yöredeki halk üzerinde çok etkisi bulunan radyo ve televizyonların mutlaka izlenmesi ve değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır.
Farklı lehçeler şart: Bölgemizde bulunan radyo ve televizyon kuruluşlarının, Farklı Dil ve Lehçelerde yayın yaptıkları bu çerçevede Bölgemizin her açıdan güçlendirilmesinin Kurumumuza prestij kazandıracağı düşüncesindeyiz.
‘Üyeler hep İstanbul’da değil Diyarbakır’da da toplansın’
Raporda, temsilciliğin öneri ve istekleri de şöyle sıralandı:
- Özelikle örgüt propagandası yapan izinsiz yayınların tespiti ve kapatılması için teknik teçhizat ve personele acil ihtiyaç bulunmaktadır.
- Bölge Temsilciliğimizde halen görev yapan ve gelecekte de görev yapacak olan personelin mutlaka hizmet içi eğitimden geçirilmesi gerekmektedir.
- Bölge Temsilciliğimizin sorumluluk alanının ve yayın kuruluşlarının ağırlığına uygun sayıda ve yerel dil ve lehçeleri bilen personelle takviye edilmesi gerekmektedir.
- Hizmet binasının acilen çözüme kavuşturulması.
- En az yılda bir kez de olsa Üst Kurulun Diyarbakır’da toplanması. Üyelerin evleri İstanbul’da olduğu için sık sık orada toplanıyorlar bazı üyelerin karşı olmasına rağmen.
- Bugüne kadar Bölge Temsilciliğimiz ile ilgili hazırlanan onlarca raporun tekrar incelenmesi. Hiçbiri hakkında işlem yapılmamıştır.
Özdiker’in uyarısı dikkate alınmamıştı
RTÜK’te daha önce de Uzman Denetçi Cengiz Özdiker bölgede incelemeler yapıp yine önemli uyarılar içeren rapor hazırlamıştı. Özdiker Kurul’a sunduğu raporunda, benzer sorunlara dikkat çekmişti. Özdiker, yalnızca Şırnak’ta 4 özel televizyon ve 12 özel radyo olmak üzere toplam 16 adet izinsiz yayın yapan kuruluş bulunduğunu, ayrıca kapatılan izinsiz yayınlar tekrar açıldığı, takip edilemediği, güvenlik birim ve mensuplarının elinde de tam ve sağlam bir listenin bulunmadığını ifade etmişti.
Fırat Kozok/Cumhuriyet