BİR TARİH DİZİSİ DE TRT'DEN! İŞTE O DİZİ VE DETAYLARI

TRT yeni yıla yılı, bomba gibi bir diziye "start" vererek karşılamaya hazırlanıyor.

Tarihin önemli sayfalarından birinin aralanacağı NAKŞ-I DİL SULTAN, televizyon dizilerinin usta yönetmeni Hakan Gürtop’un yönetiminde çekiliyor. "İkinci Bahar", "Hayat Türküsü", "Bahar Dalları", "Yedi Tepe İstanbul" gibi unutulmaz dizilere imzasını atan Hakan Gürtop’un tecrübesi ve her biri konusunda uzman ekibiyle birlikte çekimlerini gerçekleştirdiği dizinin senaryosu Alper Kılıç tarafından kaleme alınıyor.

Ahmet Okur’un yapımcılığını üstlendiği dizide güzelliği ile I. Abdülhamit’i baştan çıkaran NAKŞ-I DİL SULTAN’ı genç ve başarılı oyuncu Tuvana Türkay canlandırıyor.

Ali Başar, Selçuk Kıpçak, Emin Olcay, Fatih Ayhan, Orhan Aydın, Hande Kazanova’nın da oynadığı dizide, Tunca Aydoğan, İpek Tenolcay ve Ege Aydan gibi usta oyuncular da rol alıyor.

Hakan Gürtop yönetiminde, dönem filmleri konusunda uzmanlaşmış bir kadro ile gerçek mekanların kullanıldığı ve 1500 metrekarelik alana özel olarak tasarlanan platoda oluşturulan zengin görsellikler içerisinde, Osmanlı’nın yaşam biçimini ve kültürel yapısını detaylandıran, özenle işlenmiş kurgusal yapısıyla, Kaf Dağı’nın arkasından Valide Sultan’lığa uzanan, tutkulu, ihtişamlı, masalsı bir aşkın hikayesi "NAKŞ-I DİL SULTAN".

Osmanlı’nın gözlerden uzak kalmış bir dönemine ışık tutan "NAKŞ-I DİL SULTAN "da, duraklama dönemine giren Osmanlı İmparatorluğu’nu ıslahat hareketleriyle tekrar eski gücüne kavuşturmaya çalışan I. Abdülhamit döneminde yaşanan olaylar anlatılırken, gerek seçilen mekanlar, gerekse çekim teknikleriyle adeta görsel bir şölene de sahne olacak TRT ekranı.

NAKŞ-I DİL SULTAN KİMDİR?

NAKŞ-I DİL SULTAN (Aimee) Osmanlı tarihinin çok tartışılan, en gizemli simalarından biri olarak geçiyor tarih kitaplarında. On yedi yaşında Cezayirli korsanlar tarafından esir alınıp, İstanbul’a getirilen bu genç kız, güzelliği ve zarafetiyle dönemin padişahı I. Abdülhamit’i büyüledi (1783) ve sarayın bir numaralı kadını oldu. Osmanlı kaynaklarında Padişah II. Mahmut’un öz annesi olarak bilinmekle birlikte, bazı batı kaynaklarında II. Mahmut’u evlat edinerek yetiştiren kadın olduğu öne sürüldü. II. Mahmut 1808’de tahta çıkınca, NAKŞ-I DİL, Valide Sultan oldu. 22 Ağustos 1817’de ölen Valide Sultan, Fatih Camii Nakşidil Sultan Türbesi’ne defnedildi.