"Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği" anlatıldı

- İZODER Başkanı Pelesen:- "Binalarımızın en az 80-100 yıl ömrü olmalı. Bu yönetmelikle uzun ömürlü binaların yapılması sağlanacak"- SUDER Başkanvekili Köprülü:- "Amacımız, su yalıtımının gerekliliği konusunda farkındalık yaratmak, su yalıtımının artan önemine dikkati çekmek ve su yalıtımı...

ANKARA (AA) - Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Pelesen, yeni yapıların Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği'ne uygun yapılacağını belirterek, "Binalarımızın en az 80-100 yıl ömrü olmalı. Bu yönetmelikle uzun ömürlü binaların yapılması sağlanacak." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, ilgili derneklerin desteğiyle hazırlanarak 27 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Haziran 2018'de yürürlüğe girecek Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, Sheraton Ankara Oteli'nde düzenlenen toplantıyla anlatıldı.

Pelesen, toplantıda yaptığı konuşmada, yönetmelikle binaların konforlu hale geleceğini, dayanıklılık ve güç kazanacağını söyledi.

Yapıların özellikle su yalıtımıyla donatılarak korunması gerektiğine işaret eden Pelesen, "Yapıyı oluşturan ana elemanları, ömrü boyunca koruyacak su yalıtımı hayati önem taşıyor. Makul maliyetle uygulanabilen su yalıtımı, binamızı ömrü boyunca nemden ve sudan koruyabiliyor. Üstelik nem görülen binalarda sağlık sorunu yaşandığını da dikkate alırsak, su yalıtımı sayesinde sağlıklı, güvenli ve konforlu bir yaşam alanına sahip oluyoruz." diye konuştu.

Pelesen, Türkiye genelinde 15 milyon konutta su yalıtımının olmadığına ve 6,5 milyon konutun deprem açısından riskli bina statüsünde bulunduğuna dikkati çekerek, yönetmeliğin bu açıdan hayati önem taşıdığını bildirdi.

Pelesen, "Binalarımızın ömrü uzayacak. Ülkemizde maalesef uzun süreli binalar üretemiyoruz. 30-40 yıl ömrü olan binalar yapıyoruz. Binalarımızın en az 80-100 yıl ömrü olmalı. Bu yönetmelikle uzun ömürlü binaların yapılması sağlanacak." dedi.

Su Yalıtımcıları Derneği (SUDER) Başkanvekili Semagül Köprülü de binalarda su yalıtımının önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Su yalıtımı yapılmayan binaların yüzde 64'ünün Marmara Depremi'nde korozyon ve yanlış malzeme seçimi nedeniyle yıkıldığı hala hatırlardayken, su yalıtımının milli bir dava olduğu bilinciyle yönetmelik çalışmalarımıza Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın önderliğinde başladık. 2014'te SUDER olarak, İZODER ve Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) ile katıldığımız bu çalışmalarla amacımız su yalıtımının gerekliliği konusunda farkındalık yaratmak, su yalıtımının artan önemine dikkati çekmek, henüz yapının inşasına başlanırken alınması gereken önlemleri teknik ve ekonomik açıdan anlatarak su yalıtımı bilincini oluşturmaktır."

BİTÜDER Başkanı Kemal Çolakoğlu ise yönetmeliğin yayınlanmasıyla haksız rekabetin önlenmesinde yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Çolakoğlu, "Yönetmeliğin sahada uygulanması sürecinde Bakanlığımızın da konuya sahip çıkıp kalite denetimine önem vererek, piyasa gözetim ve denetim mekanizmalarını etkin çalıştıracağına inanıyoruz. İlgili sektör dernekleri olarak Bakanlığımız ve konuyla ilgili kurumlarla iş birliğine açığız." ifadelerini kullandı.