BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKAT? 6, 12, 14, 100 rekatlık Berat Kandili namazı kılınışı

Hicri takvime göre yılın sekizinci ayı olan Şaban ayı, mübarek üç ayların ikinci ayıdır. Şaban ayının 14. gecesi, yani 15. gecesi Berat Kandili olarak idrak edilir ve Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilir. Bu mübarek gece, o yıl gerçekleşecek amellerin yazıldığı bir gece olarak kabul edilir. Peki, Berat Kandili namazı saat kaçta, nasıl kılınır? Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl niyet edilir, namazda hangi sureler okunur? 6, 12, 14 ve 100 rekat Berat Kandili namazı nasıl kılınır?

Kelime anlamı olarak "berat", bir yerden affını almak, kurtuluşa ermek anlamına gelir. Bu nedenle Berat Kandili, günahlardan arınma, Allah’ın rahmetine ve mağfiretine erişme fırsatı sunan faziletli bir gecedir. Hicri takvime göre yılın sekizinci ayı olan Şaban ayı, mübarek üç ayların ikinci ayıdır. Şaban ayının 14. gecesi, yani 15. gecesi Berat Kandili olarak idrak edilir ve Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilir. Bu mübarek gece, o yıl gerçekleşecek amellerin, ömürlerin, ölüm sebeplerinin, yükselmelerin ve alçalmaların Levh-i Mahfuz'a yazıldığı bir gece olarak kabul edilir. Peki, Berat Kandili namazı saat kaçta, nasıl kılınır? Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl niyet edilir, namazda hangi sureler okunur? 6, 12, 14 ve 100 rekat Berat Kandili namazı nasıl kılınır?

BERAT KANDİLİNDE YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN İBADETLER

Berat Kandili'nde oruç tutmak sünnettir ve büyük sevapları olduğu bildirilmiştir. Ayrıca, bu geceye özel namaz kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak, tövbe etmek, zikir ve salavat getirmek tavsiye edilen ibadetler arasındadır.

BERAT KANDİLİNDE KAÇ REKAT NAMAZ KILINIR?

Berat gecesi, bağışlanma ve kurtuluşun anlam bulduğu bir gecedir. Bu gecede kılınacak namazlar, özel bir fazilete sahiptir ve bu fırsattan yararlanarak kaza namazlarını telafi etmek büyük bir sevap kaynağıdır. Kaza namazı borcu olanların bu mübarek gecenin bereketiyle af dilemeleri ve olabildiğince fazla namaz kılmaları önerilir. Berat Kandili namazları; 6, 12, 14 ve 100 rekat şeklinde, günahlardan arınmak ve Allah’a şükretmek için kılınan nafile namazlardır.

Amr İbni Osman İbni Kesir İbni Dinar’dan (r.a) rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur:

“Her kim Şaban’ın yarı gecesi ile iki bayram gecelerini ibadette geçirirse, kalplerin öldüğü günde onun kalbi ölmez.”

Bu hadis-i şerif, Berat Kandili’nin faziletini ve bu gecenin ibadetle geçirilmesinin önemini vurgulamaktadır. Berat Kandili’nde yapılacak ibadetlerden en makbul olanı namazdır.

6 rekat namaz, Berat gecesinin faziletli kılınışı için en kısa ve kolay olanlardan biridir. 6 rekatlık nafile namazda her rekatta bir Fatiha ve 3 İhlas okunur. Hem zaman açısından kolay hem de sevap bakımından değerli olan bu namaz, kaza namazı borcu olanlar için de uygun bir seçenek olabilir.

12 rekat namaz akşam namazından sonra, 12 rekatlık bir nafile namaz kılınabilir. Bu namazda her rekatta bir Fatiha ve 3 İhlas okunur. Berat gecesinde yapılan bu namazın, Allah’ın rahmetine ve bağışlamasına vesile olacağına inanılır.

14 rekat namaz, akşam namazından sonra kılınır ve her rekatta bir Fatiha ve 3 İhlas okunur. 14 rekatlık bu namaz, Berat gecesinin manevi gücünden yararlanmak isteyenler için güzel bir fırsattır.

100 rekat namaz, akşam namazından sonra, her rekatta bir Fatiha ve 3 İhlas suresi okunarak kılınır. İlk 4 rekatta bir selam verildikten sonra 4 rekatlık namazların her birine bir İhlas suresi eklenerek toplamda 100 rekat tamamlanır. Bu namazın çok faziletli olduğu kabul edilir ve çok sayıda sevap kazandırdığına inanılır.

BERAT KANDİLİ NAMAZINDA NE OKUNUR?

Tüm namazlarda olduğu gibi Berat Kandili namazında da secdede şu dua okunur:

"Sübhane Rabbiyel A'lâ" (Büyük olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır.)

Secdede ayrıca istiğfar ve tevbe duaları da edilebilir:

"Sübhâneke Allahümme ve bihamdik, Allahümmağfirli." (Allah’ım, seni her türlü noksan sıfattan tenzih ederim, seni överim. Allah’ım, beni bağışla.)

BERAT KANDİLİ NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIR?

Berat Kandili gecesi akşam namazından sonra başlayarak imsak vaktine kadar nafile ibadetlerle geçirilir.

Şehir Akşam Yatsı İmsak
İstanbul 18:43 20:02 06:27
Ankara 18:29 19:47 06:13
İzmir 18:53 20:10 06:36

BERAT KANDİLİ NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

Berat Kandili namazına niyet ederken şu şekilde dua edilebilir: "Ya Rabbi! Rıza-i Şerif’in için niyet eyledim namaza. Bu gece ben aciz kulunu affı ilahine, rıza-i ilahine mazhar eyle… Allah-u Ekber!"

Namaza niyet edilirken hangi namazın kılındığı da belirtilmelidir:

"Allah rızası için Berat Kandili gecesi hacet namazını kılmaya niyet ettim."

"Allah rızası için 6 rekatlık Salatül Hayr namazını kılmaya niyet ettim."

"Allah rızası için 12 rekatlık Salatül Hayr namazını kılmaya niyet ettim."

"Allah rızası için 14 rekatlık Salatül Hayr namazını kılmaya niyet ettim."

"Allah rızası için 100 rekatlık Salatül Hayr namazını kılmaya niyet ettim."

"Allah rızası için 100 rekatlık Salatül Hayr namazını kılmaya niyet ettim."

BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Berat Kandili'nde 6, 12, 14 ve 100 rekatlık özel nafile namazlar kılınması tavsiye edilmiştir. Ancak bu namazlar farz değil, nafile bir ibadetlerdendir. Dileyen müminler, bu geceyi bu namazlarla ihya edebilirler.

İki rekatlık namazlar şeklinde 6, 12, 14 ve 100 rekat namaz kılınabilir.

6 REKATLIK BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Berat Kandili gecesinde 6 rekatlık özel bir nafile namaz kılınması tavsiye edilmiştir. 6 rekatlık Berat Kandili namazı, ikişer rekatlar halinde toplam 6 rekat akşam namazından sonra, yatsı namazından önce kılınır.

İlk 2 rekatta ömrün bereketlenmesi için niyet edilir. İkinci 2 rekatta rızkın bereketlenmesi ve belalardan korunmak için niyet edilir. Son 2 rekatta ise insanlardan bağımsız bir hayat sürmek (istiğna) ve imanla güzel bir sona ulaşmak (hüsn-ü hatime) için niyet edilir. Okunacak sureler ise bellidir. 6 rekatlık Berat Kandili namazında; 1 Fatiha Suresi, 6 İhlas Suresi okunur. Her iki rekatın sonunda selam verilir. Her selamdan sonra birer Yasin-i Şerif okunur. Namazın sonunda, Berat Kandili gecesi duası 10 kez okunarak ibadet tamamlanır.

12 REKATLIK BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Berat Kandili gecesinde ömrün bereketlenmesi ve günahların affı için kılınan 12 rekatlık nafile namaz büyük fazilet taşır. 12 rekatlık Berat Kandili namazı ikişer rekatlar halinde kılınır; her rekatta 1 Fatiha Suresi, 50 İhlas Suresi okunur. Her iki rekatta bir selam verilir. Bu namazı kılan kişi, 100 rekatlık namazın sevabını kazanır.

Zünnun-u Mısri Hazretleri’nden rivayet edildiğine göre; "Berat gecesi her kim on iki rekat kılar da, Fatiha’dan sonra 50 kere İhlas suresi okursa, 100 rekatın sevabını alır." (Muhammed ibni Hatîrüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:58-59)

14 REKATLIK BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Ali İbni Ebi Talib’den (r.a) nakledildiğine göre:

“Şaban’ın yarı gecesi Rasûlüllâh (S.A.V)’in kalkıp 14 rekat namaz kıldığını gördüm. Namazdan sonra oturup 14 kere Fatiha, 14 kere Felak, 14 kere Nas surelerini ve bir kez Tevbe suresinin son iki ayetini okudu.”

100 REKAT BERAT KANDİLİ NAMAZI (SALATÜL HAYR) NASIL KILINIR?

Berat Kandili gecesinde en faziletli namazlardan biri, Hz. Ali (r.a.) rivayetiyle gelen 100 rekatlık namazdır. Bu namaza Salatül Hayr denilir. İkişer rekatlar halinde toplam 100 rekat kılınır. Her rekatta; 1 Fatiha Suresi, 10 İhlas Suresi okunur. Her iki rekatta bir selam verilir. Namaz bitiminde, kişinin dualarının kabul edileceği müjdelenmiştir. Namazın tam kılınış şekli ise şöyle;

  • Niyet edilir ve tekbir alınarak namaza başlanır.

  • Her rekatta Fatiha ve ardından 10 İhlas Suresi okunur.

  • Namazın diğer bölümleri (rüku, secde, oturuş) normal vakit namazı gibi kılınır.

  • İkinci rekat sonunda oturularak Ettahiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena duaları okunur ve selam verilir. Bu şekilde toplam 100 rekat tamamlanır.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) Berat Kandili namazı ile ilgili şöyle buyurmuştur: "Ey Ali! Her kim Şaban ayının 15. gecesinde 100 rekat kılar, her rekatta 1 Fatiha ve 10 İhlas (Kul hüvellahü ehad) suresi okursa; hangi bir kul bu namazı kılarsa, Allah-u Teâlâ o gece onun istediği her haceti yerine getirir."

BERAT KANDİLİNDE KILINACAK DİĞER NAMAZLAR

Bu mübarek gecede vakit namazlarıyla birlikte şu namazlar da kılınabilir:

  • Cemaatle kılınacak vakit namazları

  • Münferit olarak kılınacak nafile ve hacet namazları

  • Ayet-el Kürsi, istiğfar ve tesbihlerle geçirilen tefekkür vakitleri

BERAT KANDİLİNDE HACET NAMAZI NASIL KILINIR?

Hacet namazı, kişinin Allah’tan bir dilekte bulunması veya günahlarının affını istemesi için kılınan özel bir namazdır. Berat Kandili gibi mübarek gecelerde kılınması çok faziletlidir. Hacet namazı 4 rekat olarak kılınır. "Ya Rabbi! Rızan için hacet namazı kılmaya niyet ettim. Dualarımı kabul eyle." şeklinde niyet edilir. Birinci rekatta Sübhaneke okunur. Fatiha Suresi okunur. 3 veya 7 kere İhlas Suresi okunur. Diğer rekatlar da aynı şekilde kılınır.

Namaz tamamlandıktan sonra eller semaya açılarak hacet duası yapılır. Hacet namazından sonra "La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin" ve Berat Gecesi Duası veya diğer istiğfar duaları okunabilir.

BERAT KANDİLİNDE OKUNACAK DUALAR VE SURELER

Allah’ım!

Sana başvurma yolunu bana cömertliğin gösterdi. Senin huzuruna beni iyiliğin ulaştırdı. Senin nezdine beni keremin yaklaştırdı. Sana gizli kalmayan sıkıntılarımı yalnızca Sana şikâyet ediyorum ve Senden, Sana zor gelmeyecek şeyler istiyorum. Zaten Senin, benim durumumu bilmen, istememe dahi hacet bırakmıyor.

Ey sıkıntılıların derdini açan Zât! İçinde bulunduğum tüm sıkıntıları benden gider. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim.

Ey herkese iyilik eden, kendisine ise iyilik edilemeyen Allah’ım!
Ey celâl ve ikram Sahibi!
Ey lütuf ve ihsan Sahibi!

Senden başka hiçbir ilah yoktur. Sen ki sığınanların desteği, eman dileyenlerin koruyucusu ve korkanların sığınağısın!

Ey Allah’ım!

Eğer beni, Levh-i Mahfûz’dan ibaret Ümmü’l-Kitâb’da bir bedbaht, mahrum, kovulmuş ya da rızkı dar bir kimse olarak yazdıysan, fazl-u kereminle, bu şekavetimi, mahrumiyetimi, reddedilişimi ve rızkımın darlığını sil! Beni, Ümmü’l-Kitâb’da bir bahtiyar, rızkı bol ve hayırlara muvaffak bir kişi olarak kayda geçir.

Çünkü Sen, buyruğu hak olan bir Zât olarak, gönderdiğin peygamberinin lisanına indirdiğin kitabında şöyle buyurdun:

"Allah dilediğini siler, dilediğini sabit bırakır. Ümmü’l-Kitâb ise sadece O’nun katındadır."
(Ra’d Sûresi, 39)

Ey Rabbim!

Kıymetli Şaban ayının, her hikmetli işin kendisinde ayrılıp kesin karara bağlandığı 15. gecesindeki en büyük tecelli hürmetine, bizleri affeyle! Senden dileğimiz, bildiğimiz ve bilmediğimiz, en iyi Senin bildiğin tüm belaları bizden açıp gidermendir.

Şüphesiz ki en ulu ve en iyi olan ancak Sensin.

Allah-u Teâlâ, Nebiyy-i Ümmî olan Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına, çokça salât ve bolca selâm eylesin.

Amin!

BERAT KANDİLİ NAMAZINDAN SONRA YASİN OKUMANIN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Berat Kandili namazı, kulun Allah-u Teâlâ’ya sığınarak günahlarından arınması, af dilemesi ve istiğfar etmesi için büyük bir fırsattır. Bu mübarek gecede akşam namazından sonra Yasin-i Şerif okumak, yapılan ibadetleri daha da bereketlendiren önemli bir sünnettir.

Berat Kandili’nde 6 rekatlık nafile namaz kılınırken, her iki rekatın tamamlanmasının ardından Yasin Suresi okunur. İki rekatın selamından sonra bir Yasin-i Şerif okunur. Namazın ardından toplamda üç Yasin okunmuş olur.

Bu üç Yasin’in faziletleri ise;

  • Cennetlik kullardan olabilmek,

  • Hayırlı ve bereketli bir ömür,

  • Kazalardan ve belalardan emin olmak.

Son olarak Berat Kandili duası okunarak ibadet tamamlanır. Bu faziletli amellerle, müminler Allah’ın rahmetine daha yakın olma fırsatını yakalar. Berat gecesinin manevi ikliminden en güzel şekilde istifade etmek için ibadet, dua ve tövbeyle geçirilmesi tavsiye edilir.

Beraet Namazı ile ilgili rivayet edilen diğer faziletleri Hz. Muhammed (S.A.V.) buyurmuştur:

Rasülüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ali ibni Ebi Talib (Radıyallahu Anha şöyle buyurmuştur: "Ey Ali Her kim şabanın yarı (on beşinci) gecesinde yüz rekat kılar, her rekatta bir Fatiha ve on ihlas okursa, ey Ali! Hangi bir kul bu namazları kılarsa Allah-u Te'ala onun için o gece istediği her haceti yerine getirir."

Soruldu ki: "Ya Rasûlellah! Eğer Allah-u Te'ala onu şaki (imansız ölecek bir bedbaht olarak) yazdıysa. sa'id (imanlı ölecek bahtiyar) kuluna çevirir mi?"

Buyurdu ki: "Ey Ali! Beni hakla gönderen Allah-u Te'ala'ya yemin ederim ki; Levh-i Mahfûzda: Falan oğlu falan şaki olarak yaratıldı ama Allah-u Te'ala bu hükmü sildi ve onu sa'ide döndürdü." (Gazali, ihyn-ü ulûmi'd-din. 1/203)