Belediyenin ihaleyi iptal gerekçesi 'pes' dedirtti! Teklif edilen fiyat düşükmüş!

Vatandaş geçim, onlar ise depoyu doldurmanın derdinde.. Belediyeler, yeni yıl öncesi depolarını doldurmak için milyonlarca litre akaryakıt alacak. Onlarca ihalenin sözleşme altına alındığı EKAP bültenine göre bir ayda tam 100 akaryakıt ihalesi iptal edildi. En skandal iptal gerekçesi Denizli’deki ihalede yaşandı. Tavas Belediyesi teklif edilen fiyatı düşük bulduğu için ihaleyi iptal etti.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Vatandaş evine götürecek ekmek bulamazken, belediyeler 2025 yılı boyunca depolarını doldurmanın telaşına düştü. EKAP üzerinden sonuçlanan veya iptal edilen iki ihaleden biri akaryakıt oldu. Bir ay içerisinde Türkiye genelinde iptal edilen ‘Akaryakıt alım’ ihale sayısı 100’ü buldu. Belediyelerin ihaleleri iptal gerekçeleri ‘Bu kadarına’ pes dedirtti.

KAMU YARARI İÇİN İPTAL ETMİŞLER!

Denizli’nin 47 bin nüfuslu ilçelerinden Tavas sudan sebeplerle iptal edilen bir ihale ile çalkalanıyor. Tavas Belediyesi, 2025 yılı süresinde belediye hizmet araçlarında kullanılmak üzere akaryakıt alım ihalesi düzenledi. ‘Açık’ usulle yapılan ihaleye iki firma katıldı. Evrakları tam olan iki şirket de belirlenen yaklaşık maliyetin altında bir teklif sundular. İhale Kanunu’na göre verilen teklif yaklaşık maliyetin altında olmak zorunda. Tavas Belediyesi bir skandal karara imza atarak ihaleyi iptal etti. İptal gerekçesinde şu ifadelere yer verilmiş: ’’Teklif edilen bedel yaklaşık maliyete göre düşük olduğu ve iki isteklinin elenmesi nedeniyle yeterli rekabet ortamı oluşmadığı için kamu yararı da gözetilerek ihale iptal edilmiştir’’ denildi.

DOĞRU UYGULAYAN DA VAR

Bir ay içerisinde iptal edilen 100 akaryakıt ihalesinden biri de Hatay’da yaşandı. Hatay Büyükşehir belediyesi, 2025 yılında belediye hizmet araçlarında kullanılmak üzere 8 milyon litre motorin, 200 bin litre benzin alım ihalesi düzenledi. Rekabet koşullarının oluştuğu ihaleye katılan firmalar çok yüksek teklifler verince belediye ihaleyi iptal etti. 10 Aralık 2024 tarihinde iptal edilen ihale açıklamasında şu ifadelere yer verildi: ‘’Bütün tekliflerin alınma ayrılan ödeneğin / Yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması nedeniyle iptal edilmiştir’’ denildi.

İSTANBUL’DA ÜÇ İLÇENİN İHALESİ İPTAL EDİLDİ!

İstanbul’da Çatalca Belediyesi, Silivri Belediyesi ve Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin akaryakıt ihaleleri neredeyse aynı gün iptal edildiler. EKAP'ta ‘İptal edilenler’ kategorisinde her iki ihaleden birinin akaryakıt olması dikkatlerden kaçmadı. Bir ay içerisinde tam 100 akaryakıt ihalesi adeta sudan bahanelerle iptal edildi. Bu kadar çok iptalin yaşanması akıllara ‘İstedikleri şirketlere vermek için mi ihaleleri iptal ediyorlar’’ sorusunu getirdi. İhalelerin iptal gerekçeleri ise şunlar: ‘’ Harcama yetkilisi kararıyla iptal edilmiştir’’, ‘’ İhaleye Geçerli Teklif Veren İstekli Çıkmaması Nedeniyle’’, İhale Usulünün Değiştirilmesi’’, ‘’ İlan, Teknik ve İdari Şartnamenin Dışında İhale Dokümanlarında Eksikliğin Fark Edilmesi’’, ‘’İhalenin Niteliğinin ve Miktarının Değişmesi’’...

FİYATLAR YERİNDE DURMUYOR

Belediyeler 2025 yılı süresince depoları doldurma telaşına düşerken bunun kamuya maliyeti ise milyarlarca lira olacak. Akaryakıt fiyatlarında yıllar itibariyle yaşanan değişim ise belediyelerin umurlarında değil. İşte bazı belediye müdürlüklerinin Aralık ayında sözleşme yaptıkları akaryakıt ihaleleri: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Lojistik Şube Müdürlüğü 177 milyon TL, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü 135 milyon TL, Elazığ Belediyesi 163 milyon TL, İstanbul Büyükçekmece Belediyesi 78 milyon TL, Antalya Manavgat Belediyesi 84 milyon TL, Konya Meram Belediyesi 83 milyon TL, Konya Karatay Belediyesi 92 milyon TL,

Benzin ve motorinin litre fiyatlarında yıllara göre yaşanan değişim, şöyle sıralanıyor:

Benzin:

2018: 5,8 TL

2019: 6,9 TL

2020: 7,1 TL

2021: 12,2 TL

2022: 19,2 TL

2023: 35,1 TL

2024 42,5 (Aralık)

Motorin:

2018: 5,6 TL

2019: 6,5 TL

2020: 6,5 TL

2021: 11,4 TL

2022: 23,1 TL

2023: 37,7 TL

2024: 43,8 (Aralık)