BBC İLE İLGİLİ ŞOK İDDİA! YÖNETİCİLERDEN ŞAŞIRTAN ÇAĞRI!
İngiltere'nin ünlü yayın kuruluşu BBC'nin gazetecilerine ne talimat verdiğini okuyunca şaşıracaksınız.
İngiltere’nin ünlü yayın kuruluşu BBC’nin gazetecilerine “para kazandırıcı” fikirlerle gelmeleri yönünde talimat verdiği iddiası ortalığı karıştırdı.
BBC’ye ait e-postaların sızdırılmasıyla ortaya çıktığı öne sürülen habere göre, BBC patronları gazetecilere, “Yeni ticari fırsatlardan faydalanmalarını, habercilikle yarattıkları değeri artırmalarını” telkin ediyor.
Gazetecilerin bağımsız haber yapmasını imkansız kılacak uygulama eğer doğruysa, medya takip kurumu Ofcom’un yakından takip ettiği BBC’nin başı daha da çok ağrıyacağa benziyor.
SIZAN E-POSTA
BBC Dünya Haberleri'nin başındaki isim Peter Horrocks'ın gazetecilere kariyerlerinin, karlılığı artırma yeteneklerine göre değerlendirileceğini söylediği iddia ediliyor.
Haberde, sızdırılan e-postada Horrock'un çalışanlarına, "Ticari odaklanmamızı güçlendirecek bütün fikirlerinizi bizimle paylaşmanızı istiyorum" diye yazdığını ve bunun performans değerlendirmelerine yansıyacağını net bir biçimde ifade ettiği belirtiliyor.
Horrock'ın e-postası şöyle devam ediyor:
"Bu hedefler Dünya haberlerinin bütün bölümlerinde uygulanmalı: Nerede çalıştığınız fark etmeksizin bu hedeflere ulaşılmasına yardım edebilirsiniz."
"BBC'NİN GÜVENİLİRLİĞİ SARSILIR"
Independent'a konuşan bir BBC çalışanına göre, "Karlılık tahakkümü şu an bütün BBC Dünya gazetecilerinin omuzlarında bir yük".
Yöneticilerden gelen bu emir, eski BBC çalışanlarını şoke etmişe benziyor. BBC Dünya servisinin eski yöneticisi John Tusa, gelişmeyi "korkunç" olarak tanımlıyor ve bu politikada ısrarcı olunursa BBC'nin güvenilir imajının sarsılacağını söylüyor.
Ulusal Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Michelle Stanistreet ise, BBC'yi, kurumdaki değerler sistemini tehdit eden bu politikadan vazgeçmeye çağırıyor.
BBC ise, karlılık hedeflerinin habercilik değerlerine gölge düşürmeyeceğini düşünüyor.
Uluslararası yayın yapan kuruluş son yıllarda, sonradan özür dilemesini gerektiren hatalı haberleriyle de dikkati çekiyor.
Kemer sıkma politikası uygulayan 2 bin 400 çalışanlı BBC'de son beş yılda yüzde 20’lik bütçe kısıntısı gerçekleştirildi.