BBC, çalışanlarının TikTok'u silmesini istedi

Britanya hükümeti, hükümet personelinin telefonlarından TikTok uygulamasının silinmesini hassas bilgilerin Çin’e gidebileceği gerekçesiyle istemişti.

İngiliz devlet medyası BBC, şirket telefonlarını kullanan personelin Çin merkezli ByteDance'e bağlı sosyal medya uygulaması TikTok’u telefonlarından silmelerini istedi.

The Guardian’da yer alan habere göre, BBC ekibine gönderilen şirket içi mesajda, “BBC şirket cihazlarına iş gerekçesi olmadığı sürece TikTok uygulamasının yüklenmesini önermiyoruz. İş için kullanmayacaksanız TikTok uygulamasını silmelisiniz” ifadeleri yer aldı.

Britanya hükümeti, hükümet personelinin telefonlarından TikTok uygulamasının silinmesini hassas bilgilerin Çin’e gidebileceği gerekçesiyle istemişti.

BBC de alınan kararın hükümet yetkililerinin TikTok’a ilişkin açıkladığı endişelerden sonra geliştiği belirtildi.

Danimarka devlet kanalı DR de çalışanlarının telefonlarında TikTok bulunmasını yasaklamıştı.

TİKTOK, GÜVENLİK VE MAHREMİYET KAYGILARI NEDENİYLE GÜNDEMDE

TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygıları nedeniyle Çin yanlısı görüşlerin yayılmasında kullanılabileceği ve kullanıcı bilgilerine erişilebileceği endişesiyle ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor.

Avrupa Birliği (AB) yürütme organı AB Komisyonu, 23 Şubat'ta güvenlik endişeleri nedeniyle çalışanlarına TikTok yasağı getirmişti.

AB kurumlarından Avrupa Parlamentosu da AB Komisyonu ve Konseyi'nin ardından çalışanlarına güvenlik endişeleri gerekçesiyle Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklamıştı.

Norveç'te Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, devletin tahsis ettiği telefona TikTok uygulaması yüklediğini bildirmemesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmıştı.

Danimarka Savunma Bakanlığı, siber güvenlik tedbirleri kapsamında çalışanlarının resmi hizmette kullanılan cihazlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'u kullanmasına yasak getirmişti.

TİKTOK YASAĞI GENİŞLİYOR

ABD'de de Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı dahil birçok devlet kurumu, Kongre'de Aralık 2022'de yapılan oylamayı beklemeden TikTok'u yasaklamıştı.

ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralık 2022'de üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasak getirmişti.

Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas da dahil birçok eyalette de TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkarılmıştı.