''BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İKTİDAR ORTADAN KALDIRMIŞTIR!''

Gazeteciler, meslektaşlarının evlerinde arama yapılması, gözaltına alınması, tutuklanmasını protesto etti

Gazeteciler, meslektaşlarının evlerinde arama yapılması, gözaltına alınması, tutuklanması ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların artması nedeniyle İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir’de de eylem yaptı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından organize edilen ve Konak Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Heykeli önünde gerçekleştirilen protesto gösterisine gazeteciler, köşe yazarları, muhabirler, editörler ve mesleğin her kademesindeki çalışanların yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri de katılarak destek verdi. Eylemde gazeteci Çetin Emeç’in öldürülüşünün 21’nci yılı nedeniyle bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Ellerinde “Özgür Basın Susturulamaz”, “Sansüre, Baskıya, Baskına Hayır”, “Gazetecilere Özgürlük”, “Demokrasi İçin Basın Özgürlüğü” gibi dövizler taşıyan gazeteciler, ağızlarına siyah bant bağladı, kalemlerini kırarak Hasan Tahsin Heykeli önüne bıraktı.

SORUMLUSU İKTİDAR
Çok sayıda gazetecinin katıldığı eylem de bir basın açıklaması yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, gazeteciler ve aydınlar üzerindeki baskı ve korku ortamının artık dayanılmaz boyutlara gelmesinde tüm sorumluğun mevcut siyasi iktidara ait olduğunu vurgulayarak, “Mevcut iktidar 8 yıldır basın özgürlüğü konusunda tek bir yasa çıkarmamıştır. Bu iktidar döneminde basın özgürlüğü konusunda muhalif bütün seslerin üzerine yıldırma politikası ile gidildiyse, gazetecilerin işlerine son verildiyse, gazetecilerin evleri basıldıysa, tutuklandılarsa o ülkede özgür basından asla söz edilemez. Basın özgürlüğünün tek sorumlusu iktidardır” dedi.

Son tutuklamalarla birlikte cezaevindeki gazeteci sayısının 68’e çıktığını belirten, Sertel, şunları söyledi:

İLERİ DEMOKRASİ SÖYLEMİ
“Bir tarafta “İleri Demokrasi” söylemleri diğer tarafta yazdıklarından, söylediklerinden dolayı tutuklanan, gözaltına alınan, tehdit edilen gazeteciler. Muhalif kimlikleriyle tanınan gazetecilere yönelik operasyonun basın özgürlüğünü büyük oranda ortadan kaldırdığı gün gibi ortada iken iktidar tarafından yapılan "gazetecileri sorumlu davranmaya" davet eden anlayışa, tutuklamaların basın özgürlüğü ile ilgisinin olmadığı yönündeki açıklamalara anlam veremiyoruz. Demokrasilerde korunması gereken en önemli unsur, hukukun üstünlüğü ve basının özgürlüğüdür. İktidarın en yetkili ağızlarından sürekli yapılan "basın özgürlüğüne saygılıyız" açıklamasına karşın, birbiri ardına yaşanan gözaltılar, basını sindirme, baskı altında alma girişiminden başka bir şey değildir. Basının tek sesli hale getirilmesi demokraside ciddi sıkıntılara yol açacaktır.”

Gazetecilere yapılan baskıya iktidarın bir an önce "dur" demesini istediklerini vurgulayan Sertel, meslek örgütleri olarak hiçbir gazetecinin yazdığından dolayı cezaevine atılmasını istemediklerinin altını çizdi. Baskıların, tutuklamaların gazetecileri yıldıramayacağını söyleyen Başkan Sertel, “Kalemimizi kıracağız ama asla satmayacağız” dedi. Açıklamanın ardından kalemlerini kıran gazeteciler Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Heykeli’nin önüne bıraktı.