BASIN KONSEYİ'NDEN YILDIZ KENTER İLE İLGİLİ HABERE KINAMA!..

Basın Konseyi,Sabah gazetesi muhabiri Öner Öngün ve Sabah gazetesinin Günaydın eki ile Hürriyet İnternet gazetesinin Yıldız Kenter ile ilgili haberlerden dolayı ''kınanmasına'' karar verdi.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Sabah Gazetesi´nin Günaydın ekinde 21 Eylül 2009 tarihinde Öner Öngün imzasıyla yayınlanan "600 liralık devlet `Yıldız´ı" ve Hürriyet İnternet Gazetesinde 22 Eylül 2009 tarihinde "600 lirayla yaşamaya çalışıyor" başlıklarıyla yayımladıkları haberlerle ilgili olarak aşağıdaki kararı vermiştir:


I---------I



KARAR



























İNCELEME BAŞLATAN


:


Oktay Ekşi


Basın Konseyi Başkanı


HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILANLAR



:


1-Öner Öngün


Sabah Gazetesi Muhabiri


2- Sabah Gazetesi Günaydın Eki


3-Hürriyet İnternet Gazetesi


İŞLEM KONUSU


:


Basın Konseyi Başkanı Oktay


Ekşi, Basın Konseyi Sözleşmesi´nin


11/D maddesi uyarınca, 21.09.2009 tarihli Sabah Gazetesi´nin Günaydın ekinde Öner Öngün imzasıyla yayınlanan "600 liralık devlet `Yıldız´ı" başlıklı haber ve 22.09.2009 tarihinde Hürriyet İnternet Gazetesinde Sabah Gazetesine atıfla yayınlanan "600 lirayla yaşamaya çalışıyor" başlıklı haberle ilgili olarak işlem başlatılmasını istemiştir. Konuyla ilgili olarak Yıldız Kenter´le görüşülmüş ve Yıldız Kenter haberlerin gerçekleri yansıtmadığını ve kendisiyle hiçbir görüşme yapılmadan haberlerin yayınlandığını belirtmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda Öner Öngün, Sabah Gazetesi ve Hürriyet İnternet Gazetesi hakkında Basın Meslek İlkeleri´nin "Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz" şeklindeki altıncı maddesinin ihlali edildiği düşüncesiyle inceleme başlatılmıştır.



Sabah Gazetesi´nde yayınlanan haberde "Türk Tiyatrosu'nun efsane ismi, 'Devlet Sanatçısı' Yıldız Kenter, 600 lira emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını itiraf etti: 'Öl artık' tavrı hissediyorum..." öncü başlığı kullanılmış ve Yıldız Kenter´in "67 yaşını geçtiğim için konservatuardan aldığım maaşı kestiler. Bankaya gittiğimde 'Size para yok' dedikleri an yıkıldım. Parasız kaldım! Parasız kalan insanlar ne hissederse, onu hissettim. Şu an 600 lira emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyorum" dediği belirtilmiştir. Yıldız Kenter´in, sahibi olduğu tiyatronun iş yapmadığını ve yaşamak için özel ders verdiğini söylediği belirtilen haberde yine kendisine atfen "Bu ülkede yaşlı insanlara bakış açısı üzücü. Türkiye'de 'Yeter yahu, artık öl' gibi bir tavır sergileniyor. Şimdi ben aynı tavrı yaşıyor ve hissediyorum." İfadelerine yer verilmiştir.



Hürriyet İnternet´te yayınlanan ve Sabah Gazetesindeki habere atfen yayınlandığı belirtilen haberde "Türk tiyatrosunun duayen sanatçısı Yıldız Kenter, 600 lira emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını söyledi."öncü başlığı kullanılmış ve Sabah Gazetesiyle aynı ifadelere yer verilmiştir.



ŞİKAYET EDİLENİN YANITI:



Sabah Gazetesi Muhabiri Öner Öngün hakkındaki şikayetle ilgili bilgi veren Genel Sekreterlik mektubu 15 Ekim 2009 tarihinde,(0212) 354 35 90 no´lu faksa iletilmiş, bunun alındığı Esra Çeliker tarafından, Sabah Gazetesi Günaydın Eki Yazıişleri Müdürleri Belgin Çoban ve Yusuf İzel hakkındaki şikayetle ilgili bilgi veren Genel Sekreterlik mektubu 15 Ekim 2009 tarihinde, (0212) 354 35 90 no´lu faksa iletilmiş, bunun alındığı Yusuf İzel tarafından ve Hürriyet İnternet Gazetesi Sorumlu Müdürü Hasan Kılıç hakkındaki şikayetle ilgili bilgi veren Genel Sekreterlik mektubu 15 Ekim 2009 tarihinde,(0212) 677 08 46 no´lu faksa iletilmiş, bunun alındığı Oğuz Güven tarafından bildirilmiş ancak taraflardan herhangi bir yanıt gelmemiştir.




DEĞERLENDİRME VE SONUÇ: Basın Konseyi Yüksek Kurulu 4 Kasım 2009 tarihinde konuyu değerlendirmiştir.



İnceleme konusu yayınlarda Yıldız Kenter´in 67 yaşını geçtiği için konservatuardan aldığı maaşının kesildiğini söylediği belirtilmektedir. Yıldız Kenter ise muhabirle hiç görüşmediğini bildirmiştir. Yıldız Kenter´in 1928 doğumlu olduğunu, Profesör sıfatına sahip olduğunu ve bu sıfatla aldığı emekli maaşının 600 TL´yi aşan bir tutar olduğunu ve Sabah Gazetesi Okur Temsilcisi Yavuz Baydar´ın 28 Eylül 2009 tarihli yazısında da muhabirin veya gazetenin elinde Yıldız Kenter´in, atfedilen sözleri söylediğine delil teşkil edecek hiçbir belge veya kaydın bulunmadığını belirttiğini dikkate alan Yüksek Kurul, Basın Meslek İlkeleri´nin başlangıç bölümündeki "Gazetecilikte temel işlevin, gerçekleri bulup bozmadan, abartmadan kamuoyuna yansıtmak..." olduğu yönündeki ifadeyi de dikkate almış ve muhabirin aslı hiç olmayan bir haber yaratarak Basın Meslek İlkeleri´nin "Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır" şeklindeki on ikinci maddesini ihlal ettiğine karar vermiştir.



Yüksek Kurul bu sebeple Öner Öngün´ün ayrıca, Basın Meslek İlkeleri´nin "Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz." şeklindeki altıncı maddesini de ihlal ettiğine karar vermiştir.



Yüksek Kurul, asılsız haberi yayınlayan Sabah gazetesi Günaydın Ekinin de Basın Meslek İlkeleri´nin altıncı maddenin ihlalinden sorumlu olduğuna karar vermiştir.



Hürriyet İnternet Gazetesinde yayınlanan haber tamamen Sabah Gazetesine atfen verilmiş olmakla birlikte, doğruluğu hiç araştırılmadan yayınlandığı tespit edilmiştir. Bu suretle Basın Meslek İlkeleri´nin altıncı maddesinin Hürriyet İnternet Gazetesi tarafından da ihlal edildiğine karar verilmiştir.



Yukarıda açıklanan sebeplerle Sabah Gazetesi Muhabiri Öner Öngün´ün Basın Meslek İlkelerinin altı ve on ikinci maddelerini ihlal etmesi dolayısıyla "kınanmasına" keza Sabah Gazetesi Günaydın Eki ile Hürriyet İnternet Gazetesi´nin Basın Meslek İlkelerinin altıncı maddesini ihlal etmeleri dolayısıyla "kınanmasına" oy çokluğuyla kararı verilmiştir.



(Karar No:2009/73-74)


----------------------


Not: Basın Konseyi Sözleşmesi ve Çalışma Kuralları gereğince, hakkında şikâyette bulunulan medya grubu veya gazeteciyle ilişkisi olan Yüksek Kurul üyeleri, görüşmelerde oy kullanamazlar.