BASILMAMIŞ KİTAP, ÇIKMAMIŞ GAZETE...SIRADA HANGİ SANSÜR VAR?

TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, Yurt Gazetesi'nin afişlerinin İstanbul'da sökülmesine tepki gösterdi

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Kurban Bayramı’ndan sonra yayın hayatına başlayacak Yurt Gazetesi’nin tanıtım afişlerinin İstanbul’da toplatılması üzerine açıklama yaptı.
Başkan Sertel, “Yurt Gazetesi yayın yaşamına daha adım atmadan Türkiye gerçekleriyle yüzleşti. Gazetenin İstanbul’da 100 noktaya astığı tanıtım afişlerine uygulanan sansür deyim yerindeyse anne karnındaki bebeğe doğmadan müdahaledir” dedi.
Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün inanılmaz bir hal aldığını vurgulayan Sertel, açıklamasında şunları söyledi:
“Basına, ifade özgürlüğüne, özgür düşünceye, muhalif sese yönelik baskılara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Ülkemizdeki ifade özgürlüğü öylesine bir hal aldı ki, farklı düşünceye, muhalif seslere tahammülsüzlük öylesine arttı ki basılmamış kitaplara, okuyucusuyla buluşmamış gazetelere müdahale edilmeye başlandı. Kurban Bayramı’ndan sonra Türkiye genelinde okuyucusuyla buluşacak olan Yurt Gazetesi, ‘Korkma!.. Boyun eğme!.. Susma!..’ sloganlarıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’de Billboard ilanı hazırlatmıştı. Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ile görüşmemde İstanbul’da 100 noktaya asılan billboard ilanının İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin isteği üzerine Ströer firması tarafından haber verilmeksizin söküldüğünü öğrendim. Üstelik gazete yöneticilerine ‘Takdir edersiniz ki firmalar hükümet ve belediyeleri rahatsız etmemelidir’ şeklinde bir ifade de kullanılmıştır. Bu durum ülkemizdeki sansürün geldiği son noktadır. Yurt Gazetesi’ne yönelik sansür girişimini kınıyor, üzüntülerimi belirtiyorum.”