Başbakanlıktan düzensiz göçle mücadele genelgesi

- Türkiye-AB mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesindeki anlaşma hükümlerinin uygulanabilmesi amacıyla Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talep ve ihtiyaçlarının yerine getirilmesi, gerekli hukuki, idari, mali ve teknik her türlü katkı ve desteğin sağlanmasını...

ANKARA (AA) - Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesindeki anlaşma hükümlerinin uygulanabilmesi amacıyla Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talep ve ihtiyaçlarının yerine getirilmesi, gerekli hukuki, idari, mali ve teknik her türlü katkı ve desteğin sağlanmasını öngören Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Genelgede, düzensiz göçle mücadelenin Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum açısından büyük önem taşıdığı, geri kabul anlaşmalarının da bu mücadelenin bir parçası olduğu ifade edildi.

Bu kapsamda, 16 Aralık 2013'te AB ile imzalanan ve 1 Haziran'da yürürlüğe girecek "Türkiye Cumhuriyeti ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma"nın uygulanması konusunda İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne her türlü desteğin sağlanması konusunda daha önce bir Başbakanlık Genelgesi çıkarıldığı hatırlatıldı.

Ayrıca son dönemde yaşanan göçmen krizinin çözümü amacıyla AB ile görüşmeler gerçekleştirildiğine işaret edilen genelgede, 18 Mart'ta Brüksel'de düzenlenen zirve neticesinde mutabakata varıldığı anımsatıldı.

Genelgede, bu mutabakat kapsamında 20 Mart'dan itibaren Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen tüm düzensiz göçmenlerin 4 Nisan'dan itibaren geri alınacağı ve geri alınan her Suriyeliye karşılık Türkiye'de geçici koruma altında bulunan bir Suriyelinin AB ülkelerine yerleştirileceği belirtildi.

Genelgede, idari kapasitesinin artırılarak, ilgili anlaşma ve mutabakatın uygulanabilmesi amacıyla, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce yapılacak, geçici personel görevlendirilmeleri ile arazi ve bina tahsis taleplerinin ivedilikle sonuçlandırılması istendi.

Yabancıların kabul, kayıt, sevk, iaşe, barınma, sağlık, sınır dışı etme ve bu kapsamdaki diğer işlemleri için yapılacak tüm harcamaların da Afet Acil Durum Harcalamaları Yönetmeliği'nde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü adına açılacak özel hesaptan yapılmasının ve bu kapsamdaki kaynak taleplerinin ivedi şekilde karşılanmasının uygun görüldüğü belirtildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı genelgede, "Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyeti ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma ve mutabakat hükümlerinin uygulanabilmesi amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimlerce, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talep ve ihtiyaçlarının yerine getirilmesi ve gerekli hukuki, idari, mali ve teknik her türlü katkı ve desteğin sağlanması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim" denildi.

Mutabakat kapsamında, 4 Nisan'da başlayan uygulamaya göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderiliyor. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanıyor.