''BARIŞ BABA''NIN HAYATI KİTAP OLDU!..HAYATINI BARIŞA ADAYAN SAİT ŞANLI'NIN VASİYETİ NEYDİ?
Gazeteci Bayram Yaşlı'nın "Yeter Kan Akmasın,Barışa Adanmış Bir Hayat Hikayesi" adlı kitabı okurla buluştu.
Kitabın ön sözünde yer alan bilgilere göre, gazeteci Bayram Yaşlı, Sait Şanlı ile babasını kaybettiği Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde tanıştı. Hastanenin bahçesinde beklerken tanımadığı bir elin Yaşlı'nın omzuna dokunup ''Amcaoğlu gel, ne yapacağımızı konuşalım. Ölenle ölünmez, şimdi yapacak çok iş var. Cenazemizi örf ve adetlerimize uygun bir şekilde defnedelim'' demesiyle başlayan arkadaşlık, tüm cenaze işlemlerinin bitmesi ve taziyelerin sona ermesinden sonra derinleşti.
Diyarbakır'da kaldığı sürede Şanlı'ya ilişkin bilgiler toplamaya başlayan Yaşlı, Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı, Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı olan bu ''mütevazi, hoşgörülü ve insanlara güven veren adamı'' gelecek kuşaklara tanıtmaya karar verdi.
Bayram Yaşlı, kitabı okuyanların, ''14 yaşında kan davası ile tanışan ve bu nedenle memleketini terk etmek zorunda kalan, kan davalarını çözen, kız kaçırma olaylarında aileleri barıştırarak iki gencin mutluluğuna mutluluk katan, alacak-verecek meselesinde aracı olan ve en önemlisi de gençlerin okuması için mücadele eden bir kişiyi'' görebileceklerini ifade ediyor. Bayram Yaşlı, kitabında kahramanının biyografisinin yanı sıra ''kan davası'' ilkelliğini de anlatıyor.
Kitapta, Diyarbakır'da 448 kan davası, 97 kız kaçırma, 106 alacak-verecek ve arazi meselesi olmak üzere 651 olayda ara buluculuk yaparak aileleri barıştıran ve vatandaşların ''Hacı Sait Amca'' olarak nitelendirdiği Şanlı'nın düşünceleri şu şekilde aktarılıyor:
''Daha yapılacak çok iş var yeğen, benim mücadelem insanlar birbirlerine silah sıkmayıncaya kadar devam edecek. İnsanlar arasında ekilen nefret tohumlarını buğday tarlasında yetişen yabancı otlar gibi ayıklamaya karar vermişim, çiftçi tarlasını hiç yabancı otlara bırakır mı? Ya ben, canımdan çok sevdiğim bu toprakları nasıl bırakırım silaha, nasıl bırakırım kana?''
Hayatını barışa adayan Sait Şanlı vasiyetinde ise çocuklarına ne kadar mal bırakacağını yazmak yerine ''Biri beni öldürürse ben hiç kimseden davacı değilim. Beni vuran adamı gidip getirecek ve yasımda yanınızda oturtacaksınız'' diyerek, son sözünde de hayat felsefesini ortaya koyuyor.
Gazeteci Bayram Yaşlı, mesleğe Anadolu Ajansı'nda başladı. AA İstanbul Bölge Müdürlüğü görevini yürütürken emekli olan Yaşlı, daha sonra Sabah ve Akşam gazetelerinde çalıştı.