BALYOZ İDDİANAMESİNDE ŞOK İDDİALAR! DARBE PLANLAYANLAR MEDYAYI KULLANDI

Balyoz İddianamesi: Şüpheliler, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinden önce olduğu gibi basını kullandı

Balyoz darbe planı iddianamesinde 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinden önce olduğu gibi Balyoz darbe planında da darbeye zemin hazırlamak için basının haberler yaptığının görüldüğü belirtildi. ’Genç subaylar tedirgin’ ’Askerden sert uyarı’ gibi 2003-2004 yıllarında yapılan haber başlıklarının örnek olarak gösterildiği iddianamede, şüphelilerin darbeye ortam hazırlamak amacıyla basında haber çıkmasını sağladıkları, bir kısım bilgileri kasıtlı olarak medyaya servis ettikleri kanaatine varıldığı belirtildi.

Balyoz iddianamesinde, soruşturmada ele geçen ve 11 numarası verilen CD içerisinde ’Harekat planına kamuoyu desteği sağlanmasında faydalanılacak medya mensupları’ başlığı altında 137 medya mensubunun yer aldığının anlaşıldığı anlatıldı. Darbe öncesinde şartların olgunlaştırılmasında, darbeden sonra da darbeci yönetime meşruiyet kazandırılması amacıyla medya mensuplarının dost unsurlar arasında sayıldığı belirtildi.

İddianamede 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül’den önce yapılan haberlere bakıldığında darbeye götüren süreçte aşamalı olarak haberlerin yapıldığı anlatıldı. Gerçekleşen olaylarla ilgili yapılan haberlerin ve yorumların darbecilerin işini kolaylaştırdığı ifade edilen iddianamede, bu şekilde darbelere zemin hazırlandığı, ayrıca silahlı kuvvetler mensuplarının darbe yapmaya teşvik edildiğinin görüldüğü kaydedildi.

İddianamede şu ifadelere yer verildi: "Bu kapsamda 2003-2004 yılları arasında Ulusal basında yer alan haberler incelendiğinde, ’Genç Subaylar Tedirgin, Hepimiz Kaygılıyız, İkinci Kuvayı Milliye Hareketi Başlamalı, Askerden Sert Uyarı, Silahlı Kuvvetler AKP’yi Devirebilir, Ordudan AKP İktidarına Balyoz, Komutanların Son İhtarı, Rejim Uyarısı’ başlığını taşıyan gazete manşeti ve haberlerin olduğu, pek çok köşe yazarının da benzer içerikte yazılar yazdığı tespit edilmiştir." denildi.