Bakan Tunç'tan 'sokak röportajı' çıkışı: Suç unsuru varsa yargılama olur

Bakan Tunç, Dilruba Kayserilioğlu'nun sokak röportajında kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanmasına ilişkin "Terör propagandası, şiddete teşvik ve suç unsuru varsa yargılama olur" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir'de Dilruba Kayserilioğlu'nun sokak röportajında kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanmasına ilişkin, "Tutuklamaya yer olup olmadığına karar verecek olan kişi, dosyaya bakan hakimdir. Hakimin verdiği karar beğenilmiyorsa bu konuda bir üst mahkemeye itiraz edilebilir" dedi.

Bakan Tunç, "Sokak röportajları yasaklanıyor mu?" şeklinde propaganda yapılmaya çalışıldığını belirterek, "Sokak röportajları niye yasak olsun? Kişiler, medya kuruluşları ve sosyal medyadan yayın yapanların, sokaklarda röportaj yapmasının herhangi bir sakıncası yok. O röportajda terör propagandası yapıyorsanız, şiddete teşvik varsa, suç teşkil eden ifadeler olursa sokak röportajlarının yasaklanması değil, o ifadeleri kullanan kişinin yargılanması söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

Tunç, Dilan Polat'ın tahliyesine ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "Dosyanın içeriğiyle ilgili bilgisi olmadan 'Neden serbest kaldı? ya da 'Neden tutuklandı?' şeklindeki ifadelere varmak, bunları söylemek doğru olmaz. Burada yargıyı serbest bırakalım, yargı işlesin" şeklinde konuştu.

'Sokak röportajları niye yasak olsun?'
Sokak röportajından sonra iki ayrı suçlamayla tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu'nun bir suçtan tahliyesine karar verildi, diğer suçlamadan tutukluluğu devam edecek.

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” ile “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla bir gün içinde cezaevine gönderilen Dilruba, 12 Ağustos’tan bu yana tutuklu.

Karar eleştirilere yol açmış, hakaret suçunun Türk Ceza Kanunu'nda tanımlanan unsurlarının oluşmadığı vurgulanmıştı. Hukukçular videodaki sözler doğrudan belli bir şahsa değil, belirsiz bir kitleye söylendiği için hakaret suçu oluşmadığını kaydetmişti.

Konuya ilişkin soru üzerine Tunç "Kamuoyuna yansımış bazı soruşturmalar bakımından buradan Adalet Bakanı olarak söz söylediğimiz zaman yargıyı etkileyebilir" dedi.

Gündeme gelen bazı olaylardan sonra tutuklama gerçekleştiğinde sosyal medyada tepkiler oluştuğuna işaret eden Tunç, şöyle devam etti:

"Geçmişte cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü oranı yaklaşık yüzde 40 civarındaydı, şu anda yüzde 14'lere kadar indi. Cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu oranı, tutuklu ve tutuksuz yargılama bakımından önemlidir. Tutuklu sayısında azalma var. Her olayda hemen tutuklama söz konusu olmuyor. Bazı konularda da neden tutuklama olmadı şeklinde halkta infial olduğu durumlar oluyor. Dosya kapsamını, suçun alt ve üst sınırları bakımından tutuklamaya yer olup olmadığına karar verecek olan kişi dosyaya bakan hakimdir. Hakimin verdiği karar beğenilmiyorsa bu konuda bir üst mahkemeye itiraz edilebilir".

Tunç, "Sokak röportajları yasaklanıyor mu?" şeklinde propaganda yapılmaya çalışıldığını belirterek, "Sokak röportajları niye yasak olsun? Kişiler, medya kuruluşları ve sosyal medyadan yayın yapanların, sokaklarda röportaj yapmasının herhangi bir sakıncası yok. O röportajda terör propagandası yapıyorsanız, şiddete teşvik varsa, suç teşkil eden ifadeler olursa sokak röportajlarının yasaklanması değil, o ifadeleri kullanan kişinin yargılanması söz konusu olabilir" açıklamasını yaptı.