Avrupa’da tasarruf adımları: Vitrinler kararacak, duşlar kısalacak

Avrupa’da Rusya-Ukrayna savaşıyla tetiklenen enerji krizine karşı hükümetler zorunlu tasarruf önlemlerinin yanı sıra teşvik kampanyaları düzenliyor.

İspanya parlamentosu dün, Avrupa genelinde Rus doğalgazına bağımlılığı azaltma çabası kapsamında klima kullanımı sınırlamalarını da içeren enerji tasarrufu kurallarını onayladı.

İspanyol milletvekilleri 10 Ağustos'ta yürürlüğe giren ancak yürürlükte kalması için meclisin onayına ihtiyaç duyan karar lehinde oy kullandı.

Euractiv'in haberine göre Sanchez oylamadan sonra düzenlediği basın toplantısında, “Sağduyu, sağlıklı siyaset ve genel çıkarı savunan politikalar bugün parlamentoda zafer kazandı” dedi.

KLİMA VE AYDINLATMAYA SINIRLAMA

Karara göre toplu taşımadan, mağazalara, ofislere, tiyatrolara ve sinemalara kadar her yeri etkileyen kurallarda klimaların kapatılması ve yılın en sıcak aylarında 27 dereceden daha düşük bir seviyeye getirilmemesi gerekiyor.

Halk daha az enerji tüketmeye teşvik edilse de yeni kurallar hane halkı için geçerli değil.

Mevzuat ayrıca kış aylarında da ısınmayı etkileyecek ve kışın klimalar 19 derecenin üstüne çıkarılamayacak.

Kararnameye göre ayrıca saat 22.00'den itibaren mağazaların vitrin aydınlatmasını kapatması gerekiyor. Bu adım kamu binalarının aydınlatmalarını da etkileyecek.

Enerji israfını önlemek için eylül sonuna kadar tüm klimalı veya ısıtmalı tesislerde otomatik kapı kapama mekanizmasının kurulması da isteniyor.

Hükümet, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Avrupa'nın Rus petrol ve doğalgazına bağımlılığı azaltma çabası kapsamında mayısta enerji tasarrufu önlemlerinin ayrıntılarını açıklamıştı.

Avrupa Komisyonu, AB'nin Rus gazına bağımlılığını bu yıl üçte iki oranında azaltmayı ve 2030'dan önce Rusya'nın yakıt tedarikine bağımlılığını sona erdirmeyi planlıyor.

ÖNLEMLERLE ELEKTRİK KULLANIMI DÜŞTÜ

İspanya, Rus doğalgazını neredeyse hiç kullanmasa da enerji kullanımını aşağı çekerek Madrid'in Rusya dışındaki ülkelerden satın aldığı gazın kullanımını müsait hale getirmeyi ve böylece diğer Avrupa ülkelerine destek olmayı umuyor.

İspanya Enerji Bakanı Teresa Ribera önlemlerin ilk haftalarda elektrik kullanımını yüzde 6 azalttığını söyledi.

İspanya merkezli enerji şirketi Enagas'ın verilerine göre kuraklık hidroelektrik üretimini sınırladığı için elektrik santralleri bu ay şu ana kadar bir yıl öncesine göre iki kat daha fazla doğalgaz yaktı.

Öte yandan ulusal demiryolu operatörü Renfe'nin işlettiği tüm banliyö trenleri, insanların artan yakıt fiyatlarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için 1 Eylül’den itibaren dört ay boyunca ücretsiz olacak.

Hükümet dün yaptığı açıklamada, yaklaşık 400 bin kişinin ücretsiz seyahat kartı için kayıt olduğunu söyledi.

ALMANYA DA SIKI ÖNLEMLER ALDI

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un kabinesi bu sonbahar ve kış döneminde doğalgaz tüketimini beşte bir oranında azaltmaya yardımcı olmak için bu hafta bir dizi önlemi onayladı. Ulusal düzeyde alınan önlemler gaz kullanımını yaklaşık yüzde 2 oranında azaltmayı amaçlıyor.

Bloomberg’in haberine göre bu kurallar kapsamında özel yüzme havuzlarının ısıtılmasına yasak getirildi, kamu binalarındaki bazı alanlar artık ısıtılmayacak, minimum ofis sıcaklığı 19 derece düşürülecek, binaların ve anıtların dışındaki çoğu aydınlatma kapatılacak, kamu ve özel binalarda enerji verimliliği artırılacak.

FRANSA'DA ÇALIŞMA GRUPLARI KURULDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024'te enerji tüketimini 2019'daki seviyeye kıyasla yüzde 10 azaltmayı hedefliyor. Macron yönetimi geçen ay bir dizi çalışma grubu oluşturdu. Çalışma gruplarının hedefi eylül sonuna kadar spesifik öneriler sunmak.

Bununla birlikte Fransa'da ekim itibarıyla süpermarket zincirleri mesai sonrası ışıklı mağaza tabelalarını kapatacak ve perakende satış alanları aydınlatmayı yüzde 30 azaltacak. Hükümetin bu yönde bir talimatı varsa yoğun alışveriş saatlerinde sıcaklıklar 17 dereceye düşürülecek.

Fransa Maliye Bakanlığı örnek oluşturmak için ofis sıcaklıklarının yalnızca 19 derecenin altına düştüğünde ısıtmanın açılacağını ve çalışma alanlarının 26 derecenin üzerine çıkmadıkça soğutulmayacağını söyledi.

SEÇİME GİDEN İTALYA'DA ENERJİ KRİTİK BİR BAŞLIK

İtalya'nın tüketimi azaltmaya yönelik yeni planı da gelecek hafta yapılacak kabine toplantısında onaylanabilir. Enerji fiyatları, 25 Eylül'de Başbakan Mario Draghi'nin yerini alacak ismi belirlemek için yapılacak erken seçim öncesinde kampanyaların kilit konusu haline geldi. İtalya'da merkez sol elektrik için fiyat kontrolleri önerse de sağ bu öneriyi eleştiriyor eleştiriliyor.

İtalyan medyasına göre tasarruf planında, ısıtma için kullanılan doğalgazı yüzde 10'dan fazla azaltmak için kışın ev ve ofislerde sıcaklıkları düşürmek ve ısıtma saatlerini kısaltmak yer alıyor. Geceleri kamu ve mağaza aydınlatmasının kısılması ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgazı azaltmak için kömür santrallerinin ömrünün uzatılması da plan kapsamında bulunuyor.

Fabrikaların durdurulması da plan dahiline alınabilir ancak enerji yoğun birkaç sektör artan maliyetler nedeniyle operasyonlarını halihazırda kısıyor.

İSVİÇRE, AB HEDEFLERİNİ UYGULUYOR

Öte yandan AB hedefleriyle uyumlu olarak İsviçre hane halkı ve işletmelerden doğalgaz kullanımını ekimden marta yüzde 15 azaltmalarını isteyecek ancak bunu zorunlu kılmayacak. Hükümet örnek oluşturmak için kendisi de bu hedeflere uyacak. İsviçre şimdilik özel hanelerin herhangi bir zorunlu karneyle dağıtım uygulamasından muaf tutulacağını söylüyor.

FİNLANDİYA: TOPLU TAŞIMA KULLANIMI ARTMALI

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in hükümeti, şirketlerin, kuruluşların ve bireylerin enerji tüketimini azaltmasına yönelik bir kampanya duyurdu. Tasarruf kampanyasına vatandaşların yüzde 75'inin katılması hedefleniyor.

Resmi olarak ekimde başlayacak kampanya iç mekan sıcaklıklarının düşürülmesini, toplu taşıma kullanımının artırılmasını, daha kısa sürelerde duş almayı, dijital cihazlarda harcanan süreyi azaltmayı içeriyor.

İSVEÇ EV YALITIMININ ARTIRILMASINI ÖNERİYOR

Bununla birlikte İsveç Başbakanı Magdalena Andersson hükümeti, hane halklarını ve şirketlerin zararını telafi etmek için yaklaşık 5,8 milyar dolar kullanmayı umuyor. İsveç Enerji Ajansı da evlerde enerji kullanımını azaltmayı sağlayacak çeşitli öneriler sundu. Bunlar arasında çatı katlarını ve binaların cephelerini yalıtmak, daha verimli su musluklarına geçmek, pencereleri ve dış kapıları yalıtılmak var.

DANİMARKA: 15 DEĞİL 5 DAKİKA DUŞ ALIN

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in yönetimi ise AB’nin gaz kullanımında yüzde 15’lik kesinti hedefinin ötesinde somut hedefler belirlemedi. Ülke, AB hedefine çoktan ulaştı. Öte yandan yetkililer bir dizi tavsiyede bulundu. Bunlar arasında yazın ısıtma sistemlerinin kapatılması, günlük sıcak duşları 15 dakikadan 5 dakikaya indirmek, çamaşır kurutma makinesi yerine çamaşırları asmak, daha ucuz elektrik fiyatlarından yararlanmak için bulaşık makinesi gibi ev aletlerini gece çalıştırmak yer alıyor.

Hollanda hükümeti bu kışa özel önlemler uygulamıyor ve devlete ait gaz şirketi ülkenin bu kış için yeterli arza sahip olacağını söyledi. Ancak tasarruf kampanyası kapsamında halk enerji kullanımını verimli hale getirmek için evlerinin yalıtımlarını iyileştirmeye teşvik ediliyor.

Avusturya da kıtanın en büyük gaz depolama ağlarından birine sahip ve hükümet kapasitenin yüzde 80’inin doldurulacağını belirtiyor. Ülkede şu an zorunlu tedbirler uygulamıyor.

YUNANİSTAN TASARRUFA TEŞVİK EDİYOR

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis hükümeti, haziranda kamu sektörünün enerji kullanımını kısa vadede yüzde 10 ve on yılın sonunda yüzde 30 azaltmak için önlemler açıklamıştı.

Bununla birlikte yetkililer, enerji tasarrufu yapan kuruluşlara finansal teşvik sunacak ve ayrıca tüketimi izlemek için dijital bir sistem oluşturacak. Yunanistan'da alınan önlemler arasında binaların sıcaklıklarının kontrol edilmesi, lamba ve bilgisayarların kapatılması ve sokak aydınlatmasında bir dizi değişiklik yer alıyor.