Avrupa Parlamentosu'ndan basın özgürlüğü hamlesi
Avrupa Parlamentosu'nun onayladığı 'Basın Özgürlüğü Yasası' AB'nin gazetecileri siyasi baskılardan ve gözetimlerden daha sıkı bir şekilde koruma amacını taşıyor. Bu yasa, gazetecilerin kaynaklarının gizliliğini sağlamayı ve gazetecilere karşı casus yazılım kullanımını yasaklamayı öngörüyor.
Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamaya 464 milletvekili katıldı.
Meclis'teki 92 'hayır'a karşı 307 vekil 'evet' yönünde oy kullandı. Oylamada 65 vekil de 'çekimser' kaldı.
euronews'teki habere göre kabul edilen yasa, editoryal bağımsızlığı güvence altına alıyor ve medya sahipliği konusunda şeffaflığı arttırmayı amaçlıyor.
Ancak yasanın yürürlüğe girebilmesi için AB üyesi 27 ülke ulusal meclisi tarafından kabul edilmesi gerekiyor.
Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "bağımsız medyanın demokrasiler için vazgeçilmez olduğunu" belirterek "Medyayı korumanın demokrasilerin görevi olduğunu" dile getirdi. Yetkili, "tarihi" diye nitelediği oylamadan övgüyle bahsetti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) de AP'deki oylamayı memnuniyetle karşıladı.
RSF Brüksel Şefi Julie Majerczak, "Yasanın kabulü Avrupa Birliği'nde bilgi edinme hakkı için önemli bir adım" diye konuştu.
Majerczak, AB üyesi ülkelere yasayı "şevkle" uygulama çağrısında bulundu.
Avrupa Basın Özgürlüğü Yasası'nın taslağı, Macaristan ve Polonya gibi AB üyesi ülkelerde medya çoğulculuğu ve bağımsızlığının gerilemesine ve Pegasus ve Predator gibi casus yazılımların gazetecileri hedef almak için kullanılmasına tepki olarak 2022 yılında Avrupa Komisyonu tarafından sunulmuştu.