ATO 'UNUTULAN GAZETE MANŞETLERİ'Nİ "UNUTULMAZ" YAPTI!..ATO'NUN KÜLTÜR HİZMETİNDE HANGİ MANŞETLER VAR?..

Ankara Ticaret Odası (ATO),Kurtuluş Savaşı'ndan günümüze,Cumhuriyet tarihinin "kilometre taşları" denilecek olaylarının yer aldığı günlük gazete manşetlerinin tıpkı basımlarını "Unutulan Gazete Manşetleri" başlığı ile kitaplaştırdı.

Yaklaşık 500 gazetenin sadece birinci sayfalarına yer verilen kitap, 15 Mayıs 1919 tarihli İstiklal Harbi Gazetesinin birinci sayfasıyla başlıyor ve 2 Mayıs 2007 tarihli Yeniçağ Gazetesi'nin manşetinde yer alan "Mahkeme 367 şart" başlıklı birinci sayfa haberiyle son buluyor.

Kitapta, Türkiye'nin 15. Başbakanı Adnan Menderes ile 1970'lerin öğrenci liderleri Deniş Gezmiş ve arkadaşlarının idamından, Kıbrıs çıkarmasına kadar birçok birinci sayfa haberi yer alıyor.

İstiklal Harbi Gazetesinin, "15 Mayıs 1919 ile 11 Ağustos 1919" arasındaki kurtuluş savaşı gelişmelerinin yer aldığı sayfalara yer verilen kitapta, Hakimiyeti Milliye gazetesinin "25 ikinci teşrin 1934" tarihli "ATATÜRK, Kemal özatlı önderimiz bu soyadı aldı" haberinin verildiği başsayfası, Ulus gazetesinin "11 sonteşrin 1938" tarihli, "Kurtarıcını ve en büyük evladını kaybettin Türk milleti sen sağ ol!" başlıklı haberi de bulunuyor.

KURTULUŞ SAVAŞINDAN GÜNÜMÜZE

Kitapta, 27 Mayıs 1960 tarihli Hürriyet Gazetesinin "Türk Ordusu Vazife Başında" manşetli baş sayfası, 21 Mayıs 1963 tarihli Cumhuriyet Gazetesinin, "dün gece yarısı Ankara'da silahlı bir ihtilal hareketi oldu" başlığını taşıyan baş sayfası, 26 Aralık 1973 tarihli Hürriyet Gazetesinin "İnönü'yü kaybettik" başlıklı sayfası, 2 Şubat 1979 tarihli Milliyet Gazetesinin "Abdi İpekçi Öldürüldü" manşetli sayfası yer aldı.

25 Ocak 1993 tarihli Cumhuriyet Gazetesinin, "Uğur Mumcu'ya bombalı suikast" başlıklı ilk sayfasına da yer verilen kitapta, günümüzden de 20 Ocak 2007 tarihli Türkiye'de YeniÇağ Gazetesinin, gazeteci Hırant Dink'in öldürülmesine ilişkin "Gün ortasında karanlık kurşun" başlıklı sayfası, 13 Nisan 2007 tarihli Vatan Gazetesinin, "Sözde değil özde Başkomutan" başlıklı sayfası, 30 Nisan 2007 tarihli Akşam gazetesinin "Ne darbe Ne şeriat Demokrat Türkiye" manşetli sayfaları da bulunuyor.

Bu arada, (27x39 cm) ebadında ve 10 bin adet basılan kitap, bürokratlara, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşları ile basın mensuplarına gönderildi.

ATO BAŞKANI AYGÜN

Kitapla ilgili A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin önemli tarihi olaylarının unutulmasını istemediklerini, bu yüzden kitabı hazırladıklarını bildirdi.

Kitabın danışmanları tarafından Milli Kütüphanedeki gazete arşivlerinin taranması ile oluşturulduğunu belirten Aygün, "herkesin eski gazetelere ulaşma şansı olmadığından, basınımızda yer alan önemli manşetleri kütüphanelere taşımak istedik" dedi.

Aygün, kitabın önsözünde de "insan aklı unutma özürlüdür" atasözüne atıfta bulunarak, "Ne yazık ki insanımız bu hastalığın önlemini alma konusunda pek başarılı olamadı. Tam tersine her gün bir unutkanlık hapı yutmuşcasına tarihten ders çıkarma refleksimiz köreldi" dedi.

Aygün, kitabın önsözünde şu görüşlere yer verdi:
"Bu nedenle toplum olarak hatalarımızı kısır bir döngü içinde tekrarlayarak bugünlere geldik.
Ve de Mustafa Kemal Atatürk'un işaret ettiği (çağdaş uygarlığa) bir türlü sıçrayamadık.
Ben de bu durumu geri ve dikiz aynalarına bakmadan yol almaya benzetiyorum. Bunu yapamadığmız için de pek çok kez yol kazalarına uğradığımız bir gerçektir."

>